Wznowienie regularnego biegania -> kontuzja?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
lockheed
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

PATATAJEC pisze:A śródstopie ma słabe, bo biega inaczej - na piętę opada
Skąd taki wniosek?
PKO
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ja przerzuciłem się na 100% w 2 tygodnie. Ból łydek niemiłosierny ale udało się. Z tym, że ja biegałem tak na każdym treningu. Taki już jestem, że przekraczam barierę bólu, bo to lubię.

A co do normalnego przystosowania techniki to nie trzeba przecież biegać tak codziennie. Jeżeli w trakcie biegu popróbuje sobie 1-2km poszusować na sródstopiu to nic się złego stać nie może. Zresztą nie każę nikomu tego robić. To jego sprawa ja tylko doradzam coś co ograniczy ilość kontuzji praktycznie do 0 (oczywiście wszystko z umiarem).

Co do kontuzji, autorze zrób trochę dłuższą przerwę.
lockheed
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nie bardzo uśmiecha mi się miesiąc przerwy.

Czy to może byc spowodowane sposobem stawiania stopy w trakcie biegu? Zauważyłem, ze ostatnio biegam stawiając najpierw zewnętrzną stronę stopy (nie samą stopę!).
Sam nie wiem, dlaczego.
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Też stawiam bardziej na zewnętrznej. Jesteś poprostu supinatorem :ble:
Może ta kontuzja, bo biegasz w jakiś niesamowitych butach? Supinator takich nie potrzebuje. Wystarczą zwykłe neutrale.
Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:44:26
Życiówka w maratonie: 04:33:53
Kontakt:

Nieprzeczytany post

lockheed pisze:
PATATAJEC pisze:A śródstopie ma słabe, bo biega inaczej - na piętę opada
Skąd taki wniosek?
russian, white russian zapodał w innym wątku taki link: http://www.barefootrunning.fas.harvard.edu/index.html

Po przeczytaniu można wywnioskować, że tak może być. Nie bierze się to z tego, że jest wątlakiem, a z tego, że po prostu biega nie angażując aż tak łuku stopy... Ten link opisuje też jak należy się przygotować do takiej zmiany.
adamo_0
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Zrobic przerwe a w trakcie niej 3-4 razy w tygodniu porzadna sprawnosc. Sila z ciezarem wlasnego ciala + rozciaganie.
Oczywiscie w zakresie nie zwiekszajacym bolu stopniowo dozowanie obciazen.
Do tego spacer jako rozgrzewka przed sprawnoscia+jak nie boli plywanie zeby nie stracic formy.
Takie niewiadomo jakie ciagnace sie kontuzje o nie duzym natezeniu bolu ale wystepujacym w czasie odpoczynku nie zaleczy sie samym odpoczynkiem.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ