Co jeść???

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

Ostatnio doszedłem do przekonania, że najsłabszym mięśniem w moim bieganiu jest ten w głowie. Tu są największe zakwasy ;)
PKO
lusiana
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

jako początkujacą biegaczka na diecie proszę o radę; obiad jadam między 16.00 a 17.00 i jest to mój ostatni posiłek, biegam między 19.00 a 20.00 i potem już nic. Czy przed samym biegiem należy zjeść coś lekkiego, jak piszecie, czy lepiej sobie darować?

wybaczcie głupie (być może dla niektórych) pytanie, ale bardzo chcę biegać, chudnąć (BMI 24,5) i zachować zdrowie (a nie wykończyć np. mięśnie zamiast tkanki tłuszczowej)
kto biegnie nie grzeszy ["Maratończyk" TSA]
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeżeli obiad o 16-17 jest Twoim ostatnim posiłkiem to uważam, że popełniasz błąd. Powinnaś bezwzględnie po biegu coś przekąsić, by uzupełnić węglowodany, bo inaczej jest większe ryzyko, że organizm sięgnie po rezerwy w mięśniach zgromadzone a tego chyba byś nie chciała.
Oczywiście dochodzi też pytanie o jakość wysiłku a przede wszystkim czas trwania.
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przyjmijmy że jesz o 16-17 to za 2,5-3,5 godziny organizm nie ma już pokarmu i procesy kataboliczne zaczynają brać górę, metabolizm zwalnia przestawia się w tryb oszczędnościowy i powiedzmy że jesz pierwszy posiłek o 6-7h masz wtedy od 10-12h bez posiłku jest to połowa doby wg. mnie jest to niedopuszczalne i takim sposobem nie osiągniesz sukcesu, czy to w bieganiu czy to w odchudzaniu.

ps. no możne jakiś marny z jojo

pozdro
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

lusiana ostatni posiłek godzinę przed snem.
lusiana
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

no to załamka :( czyli wszystko nie tak :(
Mój codzienny jadłospis to sporo nabiału, trochę węglowodanów i warzyw, śniadanie gdzieś około 10.00, obiad 16-17.00, pomiędzy- jogurty, owoce, jakieś słodkie przegryzki, kolacji ( z racji diety) brak, no i od lat nie jem mięsa - mimo takiej diety nie mogę schudnąć, dlatego teraz dołączyłam do tego bieganie i miałam nadzieję, że taki wysiłek coś pomoże, ale póki co waga się nie rusza niestety :(

co robić??? przecież jedzenie przed snem (czyli u mnie po biegu) w każdej diecie jest niedozwolone, z kolei jedzenie tuż przed bieganiem uniemożliwia później bezproblemowy trening, dlatego jem 2-3 godziny przed. Jak to wszystko pogodzić, żeby miało jakiś sens, bo już się gubię ?
lusiana
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

F@E pisze:Przyjmijmy że jesz o 16-17 to za 2,5-3,5 godziny organizm nie ma już pokarmu i procesy kataboliczne zaczynają brać górę, metabolizm zwalnia przestawia się w tryb oszczędnościowy i powiedzmy że jesz pierwszy posiłek o 6-7h masz wtedy od 10-12h bez posiłku jest to połowa doby wg. mnie jest to niedopuszczalne i takim sposobem nie osiągniesz sukcesu, czy to w bieganiu czy to w odchudzaniu.

ps. no możne jakiś marny z jojo

pozdro
no masz całkowitą rację, efekt jojo to mój najlepszy znajomy od lat ;) ale przecież w nocy nie będę jadła, a po biegu i doprowadzeniu się do porządku (jakiś prysznic itp.) to już noc prawie
thomekh pisze: ostatni posiłek godzinę przed snem
nie z późno?? wszyscy spece od diety grzmią, że najpóźniej 2-3- godziny przed snem
Edi pisze: Oczywiście dochodzi też pytanie o jakość wysiłku a przede wszystkim czas trwania
czas trwania - 40 minut, w tym biegu 30' co drugi dzień
jakość - trudno powiedzieć, męczę się okrutnie, bo to początki są, a ja nigdy wcześniej nie uprawiałam sportu, ale truchtam solidnie według planu ;)
Awatar użytkownika
CríostóirSweeney
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 03:56:13

Nieprzeczytany post

gipson10 pisze:Witam. Często podczas biegania ciągłych zaczyna boleć mnie mocno brzuch, wydaje mi sie ze jest to spowodowane złym jedzeniem przed treningiem. Z reguły jadałem kanapki z zółty serem. Czy mógłbym zjeśc przed treningiem ryż np. z jabłkami???

Tak jak bieganie trenujesz też powinieneś trenować swój żołądek. Jeżeli jesteś biegaczem początkującym to będziesz miał problemy żołądkowe typu ból brzucha czy kolki. Biegacze doświadczeni raczej nie mają takich dolegliwości. Powinieneś też jeść przed bieganiem najpóźniej dwie godziny, abyś dał czas żołądkowi to przetrawić.
Nie powinno się jeść pokarmów ciężkostrawnych typu ser lub mięso przed bieganiem, ponieważ zalegają długo w żołądku.
Dobrym wyborem mogą tutaj być płatki śniadaniowe z mlekiem np. cheerios, nesquik lub owsianka, dobrze sprawdzają się również owoce, czy wymieniony ryż z jabłkami.
Jeżeli rano biegasz i nie masz czasu aby odczekać około 2h spróbuj zjeść batona energetycznego co najmniej godzinę przed wysiłkiem i nie zapomnij popić go np wodą.
Innym sposobem na to aby zjeść przed porannym bieganiem jest pobudka około 3h przed bieganiem, śniadanko i z powrotem do łóżeczka spać.
Ostatnia opcją będzie zjedzenie obfitej kolacji najlepiej w węgle.
Jeżeli biegasz popołudniu spróbuj zjeść bardziej obfite śniadanie i drugie śniadanie, a kilka godzin przed coś lekkostrawnego.
Taka sama zasada dotyczy biegania wieczornego.

pozdro
Obrazek

Run first, train later...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ