CO przed porannym treningiem ??jaki posilek i ile ?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Brumik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Olek B - a dlaczego unikać tłuszczy? Przecież to najlepsza energia!
PKO
little_dove
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

zgadzam sie w 100%
ja to wogole same tłuszcze wcinam :P i staram sie ograniczac węglowodany :)
Stosuje tutaj ktoś diete dr Kwaśniewskiego?
OlekB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Brumik pisze:Olek B - a dlaczego unikać tłuszczy? Przecież to najlepsza energia!

Kod: Zaznacz cały

Tłuszcz jako bardzo istotny element składowy naszego ciała pełni ważne funkcje: stanowi zabezpieczenie przed głodem, stanowi izolacje przed nadmierną utratą ciepła, stanowi niejako element podporowy i ochronny. Ponadto, tluszcze pełnią wiele innych funkcji. Do najważniejszych z nich można zaliczyć lecytyne, która jest ważnym składnikiem błon biologicznych; sfingomieliny umieszczone w osłonkach mielinowych włókien nerwowych ułatwiają przeskok impulsów elektrycznych; lipidy izoprenowe, jak na przykład cholesterol są ważnym prekursorem syntezy hormonów steroidowych, kwasów żółciowych i witaminy D. Czyli z funkcji tłuszczy wynika że nie są bez znaczenia dla prawidłowej pracy naszego organizmu. Jednak, aby owa homeostaza zachodziła, nie musimy zbytnio przykładać się do spożywania tłuszczy - ich niezbędna ilość zostaje przysfojona dzieki spożywaniu ryb, masła czy innych kwasów tłuszczowych. 
Organizm dobowo nie zużywa aż tylu tłuszczy nasyconych, jest to naprawdę mała ilość, ale jakże niezbędna. Zapotrzebujemy go bez problemu a jeżeli wyeliminowaliśmy go z diety ma go i tak nadmiar w tkance tłuszczowej dopóty dopóki go nie wykorzysta, a sięga po niego wtedy jak musi. Więc nie musimy go tyle w siebie pakować tym bardziej rano, kiedy chcemy przeprowadzić trening bo niestety deczko obciąża nasz układ trawienny i w nadmiarze jest niezdrowy, powiedział bym tak w pewnym stężeniu jest bezcenny a w większym morderczy.

pozdro
Nic nie umiem i nic nie wiem, jestem matoł bity w ciemię...
Awatar użytkownika
1->99%
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pozwole sobie odpowiedziec na pytanie "co przed porannym treningiem"
następujaco--> /bo jest to temat mi dzis bardzo bliski, bliski wrecz zbyt/

przed porannym treningiem koniecznie tualeta, inaczej wc, inaczej kibelek, inaczej posiedzenie, konferencja. jak kto nazywa.

KONIECZNIE

ja dzis popelnilam blad straszny
wyszlam z domu ochoczo, wstalam wczesna pora i juz wiedzialam ze to bedzie owocny dzien.
biegne biegne i jak tu mnie nie zlapie bol....
myslalam ze zejde, omdleje z bolu brzucha wiadomo co rokującego, ostatkiem sił sie przezegnalam. i wtedy mym oczom ukazala sie stacja bipi.
weszlam dumnie, zapytalam gdzie jest łazienka. zrobilam swoje. i wychodzac przyobiecalam sobie, ze nigdy wiecej tego bledu.

tak wiec KONIECZNIE!!!!!!!!!!
pees.
nigdy bym sobie nie pozwolila na tak osobiste wyznanie, gdyby nie to ze upatruje w nim dobry uczynek, przestroge na wage zlota.

jak Boga kocham, myslalam ze urodze.
a zaraz potem padne na chodnik.
i koniec.
pozdro
Uważaj, uważaj.
Nie ma nic gorszego, niż pogarda neofity.
Brumik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

little_dove pisze:zgadzam sie w 100%
ja to wogole same tłuszcze wcinam :P i staram sie ograniczac węglowodany :)
Stosuje tutaj ktoś diete dr Kwaśniewskiego?

Ja stosowałem, nieco zmodyfikowaną (bez dokładnego ważenia i bez zalecanych proporcji!), była to dieta bardzo niskowęglowodanowa.
Czułem się rewelacyjnie, nie bolał mnie brzuch, jak przy spożywaniu węglowodanów, schudłem 6 kg. Trwało to 4 miesiące. A później przyszły wakacje i wszystko trafił szl... Piwko, hamburgerki i inny fajans. Ale teraz się wezmę!
:ble:
little_dove
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

ja stosuje od ładnych paru lat..i czuje sie znakomicie jak tylko w miare trzymam sie proporcji B:T:W ( kiedys wazylam, liczylam dokladnie) teraz mniej wiecej wiem na oko ile co ma węglowodanów i staram sie je ograniczac.
I uwazam ze im wiecej tłuszczu tym lepiej dla organizmu, ale nie mozna robic podstawowego błedu, łączenia z węglowodanami ( jakas ilosc oczywiscie jest potrzebna)
OlekB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pamiętajcie by idąc biegać zawsze myć zęby niezależnie od pory dnia.
Zrób cholesterole, transaminazy i triglicerydy, ciekaw jestem jak to wygląda :D

pozdro
Brumik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wygląda bardzo dobrze.
little_dove
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

OlekB pisze:Pamiętajcie by idąc biegać zawsze myć zęby niezależnie od pory dnia.
Apropo zebów :D :
Wbrew pozorom na tej diecie to byś zebow nie musial prawie wogole myc...bo sie po prostu nie psuja...nie maja od czego :D hahah

jakis czas temu ...po dwoch latach poszlam na kontrole i nie mialam ani jednej malej dziurki...

pozdrowionka
OlekB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zęby nie psują z powodu fermentacji tylko z powodu niedoborów makro i mikroelementów a takze witamin.
little_dove
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

acha czyli wystarczy ze bede jesc mikroelementy i witaminy a przy tym moge wcinać sterte słodyczy i węglowodanów i zabki bede miala jak nowe? :D
OlekB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kiedyś patrzałem na taki program o rdzennych mieszkańcach amazonki i są plemiona które mają po kres swoich dni całe uzębienie. Występują w ich florze różne rośliny które prawdopodobnie lądują w ich diecie i zapotrzebowanie na blablabla spełniają w 100%. To jeszcze tereny które raczej nie są skażone i ludzie ci jak na owe czasy mają się dobrze. Dyrdymały które można usłyszeć u dentystów to jedna wielka ściema, z pastami(fluor), leczeniem kanałowym zębów itd. Jeżeli wyciągniemy nerw ząb przestaje być odżywiany i umiera dodatkowo tworząc z tego powodu skupisko bakterii w nim samym, lepiej było by go wyrwać niż ze względów estetycznych a nie zdrowotnych zaleczyć i wypełnić jakimś dziadostwem. A bakterie które mamy rano w ustach mamy także w jelitach i całym układzie pokarmowym są to bakterie takie same jak w jogurcie. Nigdy nie zagłębiałem się w to do końca, na youtube znajdziesz takiego kolesia który się wnerwił bo jego dzieciak miał mega próchnicę i zaczął się tym interesować, znalazł odpowiedzi na wszystkie pytania, ma nawet stronę i prowadzi dość konkretną kampanię przeciwko dyrdymałom które wciskają koncerny produkujące pasty i inne dupsy do pielęgnacji jamy ustnej.

pozdro
little_dove
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

w 100% sie zgadzam :) a najlepsze jest to ze w paście jest cukier :D

A pozatym nasi pra pra wogole nie mieli past do zebów i jakos zachowywali uzebienie. Prawda jest ze czekolad tez nie mieli, przynajmniej nie w takich ilosciach jak teraz.

Ja sie znowu naczytalam o skladnikach past do zebow jakie to jest świństwo i czasem nawet lepiej wyszorowac zeby samą szczoteczka :D

Np fluor to jest takie świństwo, ze mozna sie tym nawet zatruć. Najgorsze jest to ze w USa robili sobie eksperymenty. Np w jednym miescie fluorowali wode w wodociagach a w drugim nie. Tam gdzie fluorowali o iles procent wzrosly zachorowania na raka ;/ super a ludzie o tym nawet nie wiedza.

No ale wiadomo marketing....
Wuj Phyll
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

OlekB pisze:Posiłek przed treningiem nie jest niczym niezwykłym, jest nawet wskazany, trzeba tylko pamiętać:

*szybko przyswajalne białko
*szybko przyswajalne węgle
*unikać tłuszczy nasyconych.
*raczej unikać jarzyn

pozdro
Pytanko- po co komu białko? Wysiłki 40-50 minutowe nie wymagają uzupełniania białka, a samo białko wolniej się wchłania, jeżeli nie jest połączone w jednym produkcie z węglowodanami, jak np płatki owsiane...

to nie jest "dieta na masę"

Edit- białko przed porannym biegiem*
wojtzuch
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

little_dove pisze: A pozatym nasi pra pra wogole nie mieli past do zebów i jakos zachowywali uzebienie. Prawda jest ze czekolad tez nie mieli, przynajmniej nie w takich ilosciach jak teraz.
I mało kto dożywał trzydziestki, więc nie było to szczególnie trudne :)
Wuj Phyll pisze:Pytanko- po co komu białko? Wysiłki 40-50 minutowe nie wymagają uzupełniania białka, a samo białko wolniej się wchłania, jeżeli nie jest połączone w jednym produkcie z węglowodanami, jak np płatki owsiane...
Ja biorę na czczo tabletki aminokwasowe ze względu na bardziej siłową dyscyplinę, biegam 30–45 minut później, nigdy dłużej niż 60 minut (ze względu na kolana).
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ