ból głowy po ostrym treningu / zawodach

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Znany problem. Boląca głowa w czasie i po wysiłku jak już niektórzy zauważyli to efekt niskiego poziomu glukozy we krwi. Może są jeszcze inne powody, ale ja ich nie znam ;). Za to jak na długim maratonie mtb po paru godzinach zaczyna mnie boleć głowa, to zaczynam się modlić o koniec, bo za 15 minut padnę :).
Rozwiązanie jest banalne, zjeść coś słodkiego.
The faster you are, the slower life goes by.
New Balance but biegowy
Zalsia
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

U mnie zaczyna się to zawsze po wysiłku - czasem do końca dnia tylko ćmi, czasem po prostu rozwala czaszkę. Do tego szumy w uszach i zawroty głowy. Czasem trwa i dwa dni...
Kręgarz mi powiedział, że prawdopodobnie obrzęk mięśni karku po wysiłku obniża cyrkulację krwi i mózg po prostu reaguje bólem na niedokrwienie.
Mam straszny problem z tym bólem, bo uniemożliwia mi to robienie postępów - każdy większy wysiłek kosztuje dobę cierpienia.
Nie wspomnę o lęku przed porządniejszym zmęczeniem, bo wiem co będzie potem... :echech:
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja zawsze po zawodach mam ból głowy mniejszy/większy zależnie od stopnia zmęczenia ale zazwyczaj sam przechodzi po kilku godzinach
Adam82
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Zalsia pisze:U mnie zaczyna się to zawsze po wysiłku - czasem do końca dnia tylko ćmi, czasem po prostu rozwala czaszkę. Do tego szumy w uszach i zawroty głowy. Czasem trwa i dwa dni...
Kręgarz mi powiedział, że prawdopodobnie obrzęk mięśni karku po wysiłku obniża cyrkulację krwi i mózg po prostu reaguje bólem na niedokrwienie.
Mam straszny problem z tym bólem, bo uniemożliwia mi to robienie postępów - każdy większy wysiłek kosztuje dobę cierpienia.
Nie wspomnę o lęku przed porządniejszym zmęczeniem, bo wiem co będzie potem... :echech:
Tak około 65% szumów usznych ma właśnie przyczynę w nadmiernie napiętych mięśniach. Ale na szczęście można sie rozluźnić. Po bieganiu weź piłkę tenisową. Połóż się na plecach i podłuż piłkę przy łopatce. Przesuwaj się po piłce góra-dół. :)

Niestety zdarza się, że szumu w uszach nie można wyleczyć. Nie istnieje jeden sprawdzony sposób na szumy uszne. Czasami jednak leczenie domowe szumów usznych może przynieść pewną poprawę.

Niektórzy Pacjenci przyzwyczajają się do szumów usznych i po czasie zauważają je mniej niż na początku. Dla wielu osób pewne sposoby na szumy uszne sprawiają, że objawy stają się mniej uciążliwe.

Te wskazówki mogą Ci pomóc:

Unikaj możliwych czynników drażniących. Zmniejsz ekspozycję na czynniki, które mogą pogorszyć szum w uszach. Typowe przykłady to głośne dźwięki, kofeina i nikotyna.

Zamaskuj szumy uszne. W cichym otoczeniu wentylator, cicha muzyka lub ciche zakłócenia radiowe mogą pomóc w maskowaniu szumów usznych.

Naucz radzić sobie ze stresem. Stres może pogorszyć szum w uszach. Radzenie sobie ze stresem, czy to poprzez terapię relaksacyjną, biofeedback czy ćwiczenia, może przynieść pewną ulgę.

Zmniejsz spożycie alkoholu. Alkohol zwiększa przepływ krwi, rozszerzając naczynia krwionośne, powodując większy przepływ krwi, szczególnie w obszarze ucha wewnętrznego.
Źródło: https://centrum-kore.pl/leczenie-szumow ... -swarzedz/
ODPOWIEDZ