płatki owsiane - sposób przyrządzenia

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

BigRunner pisze:Ja swoje płatki też zalewam wrzątkiem z czajnika, ale zauważyłem, że lepiej wchodzą mi bez dodawania jogurtu. Dodaję za to kilka rodzajów orzechów, nasiona słonecznika, rodzynki, żurawiny, trochę skórki cytrynowej oraz jakieś owoce. Wszystko razem jest obłędne w smaku i nieźle wygląda - aż się chce jeść - nie to co pamiętam z dzieciństwa...
Obrazek

Jakby ktoś chciał dokładny przepis to tutaj wszystko opisałem: http://bigrunner.pl/pl/562/sniadanie-mi ... -i-szybko/
Moim zdaniem sporo tych węglowodanów oraz za duzo błonnika.
A w jakim celu podliczasz kalorie i makro?

Wysłane z mojego SM-T113 .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
PKO
Awatar użytkownika
BigRunner
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 0:41:24
Życiówka w maratonie: 3:23:45
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Yahoo, mam 190cm wzrostu, ważę 86 kg i mam raczej niski procent tkanki tłuszczowej. Biegam 5 razy w tygodniu i do tego robię 1-2 treningi siłowe. Myślę, że te 500+ kcal na śniadanie to nie tak dużo jak na mnie. Kolejny posiłek jem po pięciu godzinach i takie śniadanie pozwala mi je jakoś przeżyć ;) ...a kalorie i makro przeliczyłem tylko na potrzeby posta, bo normalnie nie skupiam się tak bardzo na dokładnych wartościach - raczej podchodzę do tematu intuicyjnie. Dlaczego uważasz, że za dużo jest błonnika? Przy owsiane trudno raczej, żeby go ograniczyć, poza tym albo czujesz się po niej dobrze i ją jesz, albo nie i szukasz czegoś innego. Dla mnie to najlepiej wchodzące śniadanie jakie udało mi się wypracować.
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Yahoo zwyczajnie jest zwolennikiem LCHF więc taki ktoś jak Ty czy ja odżywia się wg niego nieprawidłowo ;)
Awatar użytkownika
BigRunner
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 0:41:24
Życiówka w maratonie: 3:23:45
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dzięki Skoor, że mnie uspokoiłeś, bo zacząłem się trochę o siebie martwić ;)
W sumie kiedyś sam próbowałem LCHF ale słabo się na tym czułem, mimo że miałem 10 lat mniej...
squarePants
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:51
Życiówka w maratonie: 2:51

Nieprzeczytany post

BigRunner, przez to zdjęcie i opis nie mogę zasnąć. Nagle poczułem się głodny.
IM 9:40
1/2IM 4:31
1/4IM 2:05
Ol 02:07:26
Ultra 6h 70km
M 2:48
HM 1:18
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

BigRunner pisze:Dzięki Skoor, że mnie uspokoiłeś, bo zacząłem się trochę o siebie martwić ;)
W sumie kiedyś sam próbowałem LCHF ale słabo się na tym czułem, mimo że miałem 10 lat mniej...
Widze, ze przechodzilismy podobna droge ;)
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Skoor pisze:
BigRunner pisze:Dzięki Skoor, że mnie uspokoiłeś, bo zacząłem się trochę o siebie martwić ;)
Widze, ze przechodzilismy podobna droge ;)
No to zle zaczęliście chlopcy ;)

Tak samo jak jeden na kfd napisal post ze ma problemy zdrowotne na diecie ketogenicznej, a na niej w ogole nie byl = brakowalo mu elementarnej wiedzy o tej diecie.

Maciek84
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:46:29
Życiówka w maratonie: 4:22:14

Nieprzeczytany post

Placek owsiany na słodko:

- płatki owsiane zalewam gorącą wodą i przykrywam do momentu aż zmiękną
- dodaje 1 całe jajko + 1 białko
- na grubej tarce ścieram obrane jabłko
- garstka żurawiny + garstka wiórek kokosowych

Smażymy na małym ogniu - ja używam oleju kokosowego. Po usmażeniu smaruję dżemem lub masłem orzechowym :)
heavy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja również zalewam wrzątkiem i czekam aż napęcznieją. Dodatki jakie używam: kakao, cynamon, imbir świeży, rodzynki, orzechy, nasiona słonecznika oraz owoce (jeśli jest możliwość to najchętniej sezonowe). Oczywiście nie daję wszystkiego, robię sobie co raz inny skład owsianki, także nie popadam w monotonię. W zamrażalce mam owoce z własnej uprawy i właśnie je też dodaję do owsianki jak już napęcznieje, czekam jeszcze z 2 minuty aż się lekko rozmrożą i zabieram się za jedzenie.
Awatar użytkownika
mirass
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ja ostatnio poznałem chlebek bananowy. W sumie proste. 150g płatków owsianych górskich mielę na mąkę, w oddzielnym naczyniu blenduje 3 dojrzałe banany z 1 jajkiem. Później to łączę, dodaje łyżkę miodu (lub 2), garść rodzynek i orzechów, cynamon, łyżeczkę proszku do pieczenia i piekę chyba w 180stC przez jakieś 40 minut. Bardzo fajna przekąska np do pracy. Czasem najdzie mnie na ciasto marchewkowe z płatkami owsianymi zamiast mąki pszennej i bez cukru, ale wtedy mam już przesyt błonnika.
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zeby niekogu tutaj nie obrazac ;-)

https://youtu.be/c6D4Qoem-Ws

sebast
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ja robię musli własnej roboty z płatków owsianych, rodzynek, daktyli, wiórków kokosowych, kandyzowanego ananasa, siemienia lnianego, pestek słonecznika, orzeszków ziemnych. Dosyć sporo tych dodatków więc wychodzi dosyć słodkie ale takie mi smakuje. Zalewam zimnym mlekiem i jem. Kiedyś kiepsko je trawiłem na surowo ale teraz jest w miarę ok. Kiedyś do płatków owsianych dodawałem trochę vegety, zalewałem wrzątkiem i czekałem ok 5 minut. Też zjadliwe. Zamiast vegety lub obok niej używałem też koncentratu pomidorowego, wtedy wychodziło coś o smaku pomidorówki z ryżem.
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

sebast pisze:Ja robię musli własnej roboty z płatków owsianych, rodzynek, daktyli, wiórków kokosowych, kandyzowanego ananasa, siemienia lnianego, pestek słonecznika, orzeszków ziemnych. Dosyć sporo tych dodatków więc wychodzi dosyć słodkie ale takie mi smakuje. Zalewam zimnym mlekiem i jem. Kiedyś kiepsko je trawiłem na surowo ale teraz jest w miarę ok. Kiedyś do płatków owsianych dodawałem trochę vegety, zalewałem wrzątkiem i czekałem ok 5 minut. Też zjadliwe. Zamiast vegety lub obok niej używałem też koncentratu pomidorowego, wtedy wychodziło coś o smaku pomidorówki z ryżem.
Przykładów tluszc zwierzęcy ułatwia absorpcje wapnia w jelitach. I jesli dodasz do mleka garsc płatków zbożowych lub innych zawierających błonnik, to fatalnie będzie. Zboża i inne produkty blonnikow zawierają fitaty, ktore praktycznie blokują absorpcję mineralow.
A zeby jeszcze dobić te tezę, to mleko kupowane uht (jakiekolwiek ze sklepu) nie zawiera zadnych enzymów, witamin, mineralow, sprzężonego kwasu linolowegp (CLA), kwasu tłuszczowego o właściwościach antybakteryjnych, ułatwiające absorpcję mineralow.

Kiedys krowa roczniej dawala okolo 2 000 litrów mleka rocznie a teraz grubo okolo 13 000 litrow mleka.
I im wiecej krowa daje mleka tym mniej bogate jest te mleko w w/w składnik.

Aha, krowa karmiona zbozami zaburza proporcje miedzy omega 6 i 3. W stosunku krow karmionych trawa.

I jescze tego malo, to mleko podlega pasteryzacji to oznacza ze przez 2-3 sekundy jest podgrzewane do temperatury 85C badz przez okres 30s do temperatury 62-65C co oznacza niszczenie wiekszosci enzymów takich jak galaktaza, peroksydaza, katalaza, amylaza, lipaza, laktaza oraz fosfataza bedac produktem martwym. I dlatego te enzymy pomagaja trawic samo mleko, bo wiekszosc ludzi nie potrafi go poprawnie strawić, ma z tym problemy z przewodem pokarmowym.

Pasteryzacja nisCzy rowniez wiekszosc witamin i mineralow, są nisczone rowniez zywe kultury bakterii oraz białka ulegają denaturacji. I te de i te de.

Ale któż to moze wiedziec. Ot zycie ma sie jedno i trzeba zyc jak natura dala, albo jak przemysl dal i chcial.

sebast
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Może masz i rację czyli rozumiem że lepiej jeść musli bez mleka ale tak jak napisałem dosyć dobrze obecnie trawię takie musli na mleku i mi smakuje. Gdybym chciał jeść same zdrowe rzeczy to chyba musiałbym kupować same eko produkty lub mieć własny ogródek, mleko prosto od krowy itp. Staram się zdrowo odżywiać ale staram się nie popadać w skrajności.
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

sebast pisze:Może masz i rację czyli rozumiem że lepiej jeść musli bez mleka ale tak jak napisałem dosyć dobrze obecnie trawię takie musli na mleku i mi smakuje. Gdybym chciał jeść same zdrowe rzeczy to chyba musiałbym kupować same eko produkty lub mieć własny ogródek, mleko prosto od krowy itp. Staram się zdrowo odżywiać ale staram się nie popadać w skrajności.
Tak to fajnie brzmi nie popadać w skrajność i te de i te de....
Duzo ludzi odżywia się zdrowo i te de i te de. To tylko złudzenie zdrowego odżywiania.

Pewnie, mleko z chowu naturalnego jest najlepsze. Eco/bio.
Mozna pić mleko kokosowe badz uzyc zwykłej wody ;)
Ten kto mieszka na wsi jest blizej natury i ma łatwiej ze zdobywaniem zdrowego pożywienia.

I trzeba wspomniec ze węgle z rana to kiepski pomysl, ze wzgledu na kortyzol.
Kortyzol i węgle nie za bardzo pasuja, ale to inna bajka.

New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ