Dlaczego weganizm?
- t0mo
- Wyga
Faktycznie chwilami tracę cierpliwość i bywam nieuprzejmy, ale jak kolejna osoba nazywa "bzdurami" dokonania ludzi, którzy są elitą intelektualną tego świata, coś mnie trafia.
Żeby krytykować czyjeś dokonania intelektualne w tej dziedzinie, trzeba najpierw samemu reprezentować jakiś poziom. Znać podstawy biochemii, podstawy dietetyki, orientować się we współczesnej medycynie. Krytykanctwo jednych z najlepszych naukowców na świecie z poziomu "naburmuszonego Jasia" trochę przypomina mi dokonania poprzednio rządzącej partii i jej oświeconych prezesów. My som silni i nasza jest racja nie wasza, a kto mówi że nie to go w mordem!
ps. opanowanie ognia być może przyczyniło się do szybszego jedzenia, ale na pewno nie zdrowszego. Bardziej powiedziałbym, że ogień umożliwił osiedlanie się i budowę domu - osady. I nie oszukujmy się, główny czynnik który wymusił rozwój mózgu to fakt, że lodowiec zasłonił nam wejście do jaskini i musieliśmy pójść gdzie indziej, gdzie nie było już przez cały rok owoców na drzewach. Można teraz dyskutować, czy bardziej przyczyniło się do rozwoju mózgu tłuczenie kością udową antylopy po głowach okolicznych zwierząt, czy może raczej budowanie domu, oranie ziemi i wysiew nasion, ale obie te rzeczy to już tylko konsekwencja oziębienia klimatu i migracji.
Żeby krytykować czyjeś dokonania intelektualne w tej dziedzinie, trzeba najpierw samemu reprezentować jakiś poziom. Znać podstawy biochemii, podstawy dietetyki, orientować się we współczesnej medycynie. Krytykanctwo jednych z najlepszych naukowców na świecie z poziomu "naburmuszonego Jasia" trochę przypomina mi dokonania poprzednio rządzącej partii i jej oświeconych prezesów. My som silni i nasza jest racja nie wasza, a kto mówi że nie to go w mordem!
ps. opanowanie ognia być może przyczyniło się do szybszego jedzenia, ale na pewno nie zdrowszego. Bardziej powiedziałbym, że ogień umożliwił osiedlanie się i budowę domu - osady. I nie oszukujmy się, główny czynnik który wymusił rozwój mózgu to fakt, że lodowiec zasłonił nam wejście do jaskini i musieliśmy pójść gdzie indziej, gdzie nie było już przez cały rok owoców na drzewach. Można teraz dyskutować, czy bardziej przyczyniło się do rozwoju mózgu tłuczenie kością udową antylopy po głowach okolicznych zwierząt, czy może raczej budowanie domu, oranie ziemi i wysiew nasion, ale obie te rzeczy to już tylko konsekwencja oziębienia klimatu i migracji.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
skąd tam gdzie homo erectus lodowiec?t0mo pisze:I nie oszukujmy się, główny czynnik który wymusił rozwój mózgu to fakt, że lodowiec zasłonił nam wejście do jaskini i musieliśmy pójść gdzie indziej,
- JarStary
- Zaprawiony W Bojach
T0mo ja nie napisałem bzdury i nie tyczyło to żadnego naukowca. To o czym pisałem to Twoje wynurzenia i raczenie chodziło o lekki uśmiech a nie o negację.
Myślę, że jak dobrze poszukasz to znajdziesz badanie dotyczące dirty nie wegetariańskiej, która przynosi takie same efekty jak i dieta przez Ciebie opisana. Do wżeń w świecie lekarskim dochodzi dość często, blady strach pada na lekarzy dość często - i najczęściej nie są to powody, które opisałeś.
Ludzkość jest głupia bie chce słuchać - to jest problem - zmowa.
Ja rozumiem, że chcesz zachęcić kogoś, ale jak widzisz ani Nagora, ani mnie Twoje wywody nie przekonują - źli ludzie jesteśmy (Nagor - przepraszam, ale trefiłeś do elity).
Cudownych środków na zdrowie i długowieczność historia poznała wiele - i co?
Jednak żyjemy. Złe ewolucja przegrała z myślą pierwotnego człowieka - zaczął jeść mięso. Jednak żyjemy - oj może to nie takie złe.
Prawdą jest, że mało przywiązujemy wagę do diety i trzeba to zmienić.
Diety powstawały przez stulecia są uwarunkowane siedliskiem i tysiącem innych powodów - a Ty chcesz kilkoma postami (nie 40 dniowymi
) zrobić rewolucję.
I tak od diety doszliśmy nawet to teorii ewolucji i już wiem co i dlaczego - a wielu naukowców nadal się zastanawia.
Pisz, zachęcaj, staraj się, ale nie potępiaj tych, którzy inaczej myślą.
Ten tatar przypadł mi do gustu i bardzo szybko dołączył kompost - śmieszne to - może i dobrze bo uśmiechu nigdy nie za dużo - słyszałem o terapii śmiechem - też wstrząsnęła środowiskiem medycznym
Pozdrawiam życząc więcej radości
Myślę, że jak dobrze poszukasz to znajdziesz badanie dotyczące dirty nie wegetariańskiej, która przynosi takie same efekty jak i dieta przez Ciebie opisana. Do wżeń w świecie lekarskim dochodzi dość często, blady strach pada na lekarzy dość często - i najczęściej nie są to powody, które opisałeś.
Ludzkość jest głupia bie chce słuchać - to jest problem - zmowa.
Ja rozumiem, że chcesz zachęcić kogoś, ale jak widzisz ani Nagora, ani mnie Twoje wywody nie przekonują - źli ludzie jesteśmy (Nagor - przepraszam, ale trefiłeś do elity).
Cudownych środków na zdrowie i długowieczność historia poznała wiele - i co?
Jednak żyjemy. Złe ewolucja przegrała z myślą pierwotnego człowieka - zaczął jeść mięso. Jednak żyjemy - oj może to nie takie złe.
Prawdą jest, że mało przywiązujemy wagę do diety i trzeba to zmienić.
Diety powstawały przez stulecia są uwarunkowane siedliskiem i tysiącem innych powodów - a Ty chcesz kilkoma postami (nie 40 dniowymi

I tak od diety doszliśmy nawet to teorii ewolucji i już wiem co i dlaczego - a wielu naukowców nadal się zastanawia.
Pisz, zachęcaj, staraj się, ale nie potępiaj tych, którzy inaczej myślą.
Ten tatar przypadł mi do gustu i bardzo szybko dołączył kompost - śmieszne to - może i dobrze bo uśmiechu nigdy nie za dużo - słyszałem o terapii śmiechem - też wstrząsnęła środowiskiem medycznym

Pozdrawiam życząc więcej radości
Chwalę Boga każdym przebiegniętym metrem
ZZTOP Skierniewice: każda sobota 13:30 vis-a-vis kasyna!
- Katarina
- Zaprawiony W Bojach
t0mo pisze: I nie oszukujmy się, główny czynnik który wymusił rozwój mózgu to fakt, że lodowiec zasłonił nam wejście do jaskini i musieliśmy pójść gdzie indziej, gdzie nie było już przez cały rok owoców na drzewach.

w Afryce

no bo przecież tajemnicze ogrody rosną w jaskiniach

gwoli ścisłości to przodkowie człowieka zleźli z drzew, a raczej spadli bo im znikły :P na sawannie zaczęli polować to im mózgi urosły bo potrzebowali sprawnego narzędzia (taka popularna teoria wśród neurofizjologów), które skuma wystarczająco szybko gdzie i jak mocno rzucić by upolować antylopkę.
a skoro było już narzędzie i kalorie to wystarczyło go rozwinąć. w rozmnażających się, coraz liczebniejszych grupach mogli przetrwać ci sprytniejsi to i inteligencyja rozwinęła się :P tak po krótce

-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
właśnie udowodniłeś, że Twoja wiedza jest kłębkiem strzępków z różnych dziedzin, którą próbujesz wykreować na jedyną słuszną teorie, ale niestety jesteś zbyt krótki....t0mo pisze:Z alegorii, ma się rozumieć.
- t0mo
- Wyga
co w Afryce?Katarina pisze:t0mo pisze: I nie oszukujmy się, główny czynnik który wymusił rozwój mózgu to fakt, że lodowiec zasłonił nam wejście do jaskini i musieliśmy pójść gdzie indziej, gdzie nie było już przez cały rok owoców na drzewach.![]()
![]()
![]()
![]()
w Afryce![]()
Tam są dalej na poziomie... hmm, sam nie wiem jak to ująć, żeby nie zostać posądzony o rasizm. Grałaś kiedyś w Cywilizację? Jak to szło... drogi, garncarstwo, koło, metal, pismo, murarstwo, uprawa? Przez ostatnie 3000 lat Afryka doszła do garnków, a 2 czy 3 plemiona jeszcze do metalu, nie jestem pewien, czy przed pojawieniem się białego człowieka było tam chociaż jedno zaorane pole. Pozostałe z tych wynalazków okazały się zbyt skomplikowane.
Może jednak przydałby się im jakiś lodowiec?
- Nagor
- Ekspert/Trener
No proszę, nie było mnie dwa dni, a tu już świat nauki rzucony na kolana! Juz nie tylko nasi nieocenieni użytkownicy znaleźli lekarstwo na raka i miażdżycę, ale formułują nową teorię ewolucji! I to wszystko tylko dzięki warzywom...
Chwała marchewce, chwała i sława na wieki!
Chwała marchewce, chwała i sława na wieki!
- Katarina
- Zaprawiony W Bojach
Tomo... teraz to już się zaniepokoiłam... o twój stan.... chyba faktycznie masz brokuła pod czaszką... albo zaraz zaczniesz nam udowadniać, że biały człowiek wyskoczył z kapusty....t0mo pisze:co w Afryce?Katarina pisze:t0mo pisze: I nie oszukujmy się, główny czynnik który wymusił rozwój mózgu to fakt, że lodowiec zasłonił nam wejście do jaskini i musieliśmy pójść gdzie indziej, gdzie nie było już przez cały rok owoców na drzewach.![]()
![]()
![]()
![]()
w Afryce![]()
Tam są dalej na poziomie... hmm, sam nie wiem jak to ująć, żeby nie zostać posądzony o rasizm. Grałaś kiedyś w Cywilizację? Jak to szło... drogi, garncarstwo, koło, metal, pismo, murarstwo, uprawa? Przez ostatnie 3000 lat Afryka doszła do garnków, a 2 czy 3 plemiona jeszcze do metalu, nie jestem pewien, czy przed pojawieniem się białego człowieka było tam chociaż jedno zaorane pole. Pozostałe z tych wynalazków okazały się zbyt skomplikowane.

- JarStary
- Zaprawiony W Bojach
I szpinak też się do tego przykłada - jak mniemam soczewica jest motorem.
T0mo pojechałeś, ale dalej tak pisz może dowiemy się czegoś konkretnego - naukowo udowodnionego.
Z chęcią dowiem się czegoś o Inkach - jakbyś miał tam coś fascynującego napisz - proszę.
Katarina - no toś skróta walnęła
.
Jeszcze się dowiemy, że Darwin był wegetarianinem
Pozdrawiam oświecony
T0mo pojechałeś, ale dalej tak pisz może dowiemy się czegoś konkretnego - naukowo udowodnionego.
Z chęcią dowiem się czegoś o Inkach - jakbyś miał tam coś fascynującego napisz - proszę.
Katarina - no toś skróta walnęła

Jeszcze się dowiemy, że Darwin był wegetarianinem

Pozdrawiam oświecony
- t0mo
- Wyga
Skąd wyskoczył to mały problem, istotne jest jakie miał warunki i do czego doszedł.
Naukowcy do tej pory nie wiedzą, jak tak naprawdę potoczyła się ewolucja człowieka i kto był przodkiem kogo. Widzę, że na tym forum jednak ludzie mądrzejsi od naukowców nie mają takich wątpliwości.
Naukowcy do tej pory nie wiedzą, jak tak naprawdę potoczyła się ewolucja człowieka i kto był przodkiem kogo. Widzę, że na tym forum jednak ludzie mądrzejsi od naukowców nie mają takich wątpliwości.
- Nagor
- Ekspert/Trener
No właśnie Tomo, to dotyczy Ciebie. Jak na razie to Ty próbujesz podważać ogólnie przyjętą naukę, głosząc jakieś teorie o leczeniu raka. Ale chyba nie zauważasz tego, że to nie my, a Ty idziesz pod prąd współczesnej wiedzy.t0mo pisze:Widzę, że na tym forum jednak ludzie mądrzejsi od naukowców nie mają takich wątpliwości.
- t0mo
- Wyga
no, następny, który uważa czołową placówkę badawczą na świecie, z potencjałem silniejszym niż cała polska nauka razem wzięta, za coś przeciwnego współczesnej nauce.
ok, jakby ktoś coś chciał, jestem pod PM, grypa minęła i trzeba się odkleić od forów.
ok, jakby ktoś coś chciał, jestem pod PM, grypa minęła i trzeba się odkleić od forów.
- JarStary
- Zaprawiony W Bojach
Co na to czołowa placówka badawczat0mo pisze: ok, jakby ktoś coś chciał, jestem pod PM, grypa minęła i trzeba się odkleić od forów.

Jadł jarzyn i zachorował na grypę - no tak Oni są od poważniejszych chorób szkoda bo mnie łeb boli może by co pomogli.
T0mo napisałem, że nie o ich wywodach pisałem tylko Twoich, Nagor zresztą też mówi o Twoich wywodach - a Ty się upierasz przy swoim.
Może to grypa spowolniła myślenie i zdolność koncentracji i rozumienia o którym to przypomnę Ty pierwszy napisałeś.
Na grypę dobra jest lipa i bez czarny - do picia, a ze zwierzątek to pewnie jakiś kotek do przytulania

Pozdrawiam zdrowia życząc
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
a wiesz, gdzie były pierwsze cywilizacje? z matematyką i astronomią na wysokim poziomie? budowali takie spiczaste grobowce.... dla mnie Tomo jesteś głupcem - więcej już Ci nie odpowiadam, bo to bezcelowet0mo pisze: Grałaś kiedyś w Cywilizację? Jak to szło... drogi, garncarstwo, koło, metal, pismo, murarstwo, uprawa? Przez ostatnie 3000 lat Afryka doszła do garnków, a 2 czy 3 plemiona jeszcze do metalu, nie jestem pewien, czy przed pojawieniem się białego człowieka było tam chociaż jedno zaorane pole. Pozostałe z tych wynalazków okazały się zbyt skomplikowane.
ps raka leczysz dietą a grypy nie potrafisz

Ostatnio zmieniony 18 lut 2009, 13:48 przez gasper, łącznie zmieniany 1 raz.