Rwa kulszowa, zespół bólowo piersiowo-lędźwiowy.

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
kfadam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 1.05
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

W Warszawie od rechabilitacji kręgosłupa najlepszy chyba jest Balik, w stanach zapalnych Pióro. O Olkowskim nie słyszałem ale dzięki za namiar, niestety problem w wolnej kasie inaczej dawno bym skożystał. Szukam nadal dobrego neurochirurga by zdiagnozował gdzie konkretnie jest problem.
PKO
lolo1990
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 51:29

Nieprzeczytany post

Poczytaj opinie o nim ;-) lepszego nie znalazłem od kręgosłupów tylko że to warszawa 7 godzin pociągiem dla mnie, myślę że warto by się wybrać do niego jak oczywiście $ pozwolą . Ja śmigam do Krakowa, i też chwalę sobię . Z tego co wiem to prof. Chrzanowski jest świetny w kręgosłupach, w mojej okolicy jeszcze prof. A. Maciejczak, oni się z tego co wiem specjalizują w kręgosłupach z tym że Chrzanowski jeszcze chyba specjalizacje z ortopedii ma nie licząc neurochirurgi.
Awatar użytkownika
kfadam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzieki za info, popytam o nich. Co do Balika to jest on polecany przez kilku lepszych neurochirurgów a to o czymś świadczy. Pióro natomiast jest idealny gdy coś trzeba w słupku ustawić i polecany przez wiekszość znanych mi ludzi związanych z trójbojem czy innym dzwiganiem ;) mnie też "wyprostował" w 15 minut.
szataanek
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 46:20

Nieprzeczytany post

Neurolog nie widzi przyczyny tych bóli w kręgosłupie.
w mordę brał mu pies.
Wizyta trwała kilka minut, ortopeda zobaczył fotke mojego słupka i odrazu zapytał czy mam rezonans, po przeczytaniu opisu od razu wypisał skierowanie do neurochirurga, stanowczo stwierdzając że wszystkie objawy mają swoją przyczynę w kręgosłupie i on nie ma tu nic do roboty.
u mnie była ta sama historia. przy pierwszej wizycie u ortopedy powiedział, mi że to tylko skolioza. a jak wszyscy wiedzą skolio nie boli.. na drugiej powiedziałem, że oczekuję rezonansu i dostałem.. przy trzeciej wizycie ortopeda powiedział, że on nie ma nic tutaj do roboty.. to zrozumiałe..
Na czterech neurochirurgów do 2 już nie ma zapisów do jednego niezapusują bo odchodzi a do jednego jeszcze nie zapisują ;).
zapisałem się z lolo1990 do Maciejczaka na lipiec, ale zapisywaliśmy się koło połowy grudnia.. 12 mam wizytę u profesora Lesława Zuba we Wrocławiu.. prywatną, zobaczymy co mi powie i co dalej będzie.
1i1/4roku a ja nadal żyje w zawieszeniu i na każdey krok do przodu muszę zrobić krok w tył.
ja mam bóle od roku, a leczę się od lipca. chociaż to "leczę" to mocno naciągane. nie leczę się w ogóle tylko dowiaduje się kolejnych informacji i to co może być ze mną. tutaj przepuklina, tutaj niedowład w nodze, tutaj możliwe zmiany w mózgu.. plus jeszcze nierozwikłana zagadka dziwnych wyników badań krwi. problemy ze spaniem i drżenie rąk. nie wiem czy to nerwowo czy też nie. przede mną jeszcze rezonans głowy.. jak coś tam będzie to nie wiem chyba co sobie zrobię..
Ciekawe kiedy bedę mógł pobiegać bez bólu i kiedy po takim niebolesnym bieganiu ból nie dopadnie mnie kilka godzin po.
marzenie, marzenie, marzenie kolego. to samo u mnie.. ostatnio przeżyłem totalny kryzys, zaczęło się wiele rzeczy sypać i poszedłem biegać.. było gorzej.. głupota. więcej tego nie powtórzę (no może przed neurochirurgiem potruchtam..)

głowa do góry. 3majcie się ludzie!
szataanek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Mimo, iż wszystko jest tutaj powiedziane praktycznie. Zapraszam na swojego "chorobowego bloga" - mniej tam bałaganu, raczej wiele informacji, które z mojego punktu widzenia okazują się dla mnie przydatne.

http://dyskopathia.wordpress.com/

pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kfadam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

miałem fart i wizyta u neurochirurga zaliczona (ktoś zrezygnował) Ponownie wykluczone bóle z powodu kręgosłupa. Dostałem skierowanie na rechabilitacje już w marcu wizyta u fizjo.
Ostatnio sporo czytałem i wiele wskazuje że bóle które mnie trapią to nie wynik rwy a rwa i bóle to efekt z ustawienia miednicy (lata pracy siedzącej i godziny spędzone w samochodzie)
Zaczynam ćwiczyć zobaczymy czy bedzie poprawa było nie było do marca sporo czasu.
szataanek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

ja za półtorej tygodnia wizyta u neurochirurga.. już tylko o tym myslę.

powodzenia kfadam!
Awatar użytkownika
kfadam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dzięki stary i tobie życzę pomyślności, dobrych diagnoz i szybkiego powrotu do "świata żywych" ;)
walek77
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 43,29

Nieprzeczytany post

Panowie to ja trochę dorzucę wam lektury jak to jest ze mną. W czym problem ? Od września 2013 gdy już na dobre wróciłem do sportu po przepuklinie pachwinowej z listopada 2012 wystarczył jeden bieg,jeden i zaczął się koszmar okropny ból i zrezygnowałem z 5 km przy okazji maratonu pzu a ból jest do dzis (5 miesiąc) taki sam ... 1 badanie usg myślę pewnie coś z mięsniem ale nic choć w opisie był wpisany wysięk w kolanie oraz możliwie zerwane przyczepy mieśnia 4-głowego polecono mi tu na forum Fizjoklinike i udałem sie do rehabilitanta obejrzał opis usg i przyczepy wykluczył i z jego punktu widzenia wszystko było prawidłowo zaproponował rehabilitacje ale wtedy z finansami cienko ... a bez zmian każdy wysiłek powyzej 20 min to mega ból w środku uda jaby przy kości jednak z czasem zaczyna mi promieniowć do kolana i lekko w stronę pachwin i teraz uwaga w październiku zakupiłem rower szosowy bo lubię też pojeździć i nakręciłem 500km w październiku i 500 w listopadziebo ? Na rowerze nie odczuwałem zupełnie żadnego bólu !!! może z raz a gdy schodziłem z roweru kulałem jestem już mega tym sfustrowany (ostatnie 2,5 roku to łacznie 1,5 roku przerw ...) liczyłem że samo przejdzie i nie nie przejdzie w Pon mam wizytę u ortopedy w konstancinie i ciekaw jestem ich ruchów jakie badania i co o tym powiedzą. Teraz pare szczegółów któe być może mają jakiś wpłw pierwszy : mam niemal pewnośc że to przez kręgosłup nadużywam komputera i to bardzo... 5-8 h dziennie (komp -trening- komp - znajomi teraz nadal siędze dużo ...) od maja tego roku pobolewają lędźwia i og zauważyłem że kształ moich pleców podchodzi pod kifozę w przeszłości nie wiem czy to ma jakiś wpływ przeszedłęm pułpaścanie,było miło i ogólnie prowadzę nerwowy tryb życia jestem agresywny czy to może mieć jakiś wpływ dodatkowo zauważyłem że często nieświadomie zaciskam mocno szczęke przez co częśto boli mnie głowa co wskazuję problemy nerwicowe ? Kolega dziś powiedział mi że ból uda to może być rwa kulszowa więc tak o to trafiłem do tego wątku.Co o tym myślicie?
szataanek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

U mnie rozpoczęło się od bólu kręgosłupa. Nie jestem w stanie sprecyzować dokładnie kiedy. Przyszły później promieniowanie do uda lewego, pojawił się ucisk w środku kości piszczelowej (który na szczęście całkowicie mnie odpuścił już dobre kilka tygodni temu). Wspomniałeś, że boli Cię kręgosłup w lędźwiowym - zupełnie tak jak i mi. Zgadzałoby się promieniowanie do ud (to faktycznie nazywa się rwa kulszowa) no i pachwin. Do teraz miewam potworne bóle w prawej pachwinie. W lekarza się bawił nie będę, bo to może być przepuklina albo nic. Siedzisz sporo przy komputerze - warto nadmienić, ze bardziej narażone na przepuklinę są osoby, które pracują umysłowo niż fizycznie (dźwigając chociażby jakieś ciężary). Ja bym Ci radził udać się do neurologa - on powinien Ci wypisać skierowanie na rezonans kręgosłupa. nie zapomnij powiedzieć o promieniowaniu do pośladków, ud i pachwiny!!!!!!!!!!

kifozę na którym odcinku? lędźwiowym czy piersiowym?

co do zaciskania szczęki i nerwicy - nie potrafię Ci odpowiedź na to pytanie. myślę, że kluczowy ne będzie ortopeda a raczej neurolog. ortopeda pewnie przepisze Ci początkowo skierowanie na RTG kręgosłupa (o ile mu powiesz, że boli Cię kręgosłup), za to neurolog na 90% da Ci skierowanie na rezonans.

moja rada: uderzaj do neurologa jak najszybciej poproś o rezonans, uzasadniając to tym, że czujesz bóle w udach i niżej.

pozdrawiam i zdrowia życzę!
Awatar użytkownika
kfadam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

przyczyn może być kilka, miednica żle ustawiona poprzez przykurcz mięśni (efekt siedzenia przy kompie) to diabelstwo może poprzez zaburzenie równowagi mięśniowej powodować ból kręgosłupa i nóg, możliwe też że mięsień gruszkowaty ucidka nerw udowy i z tąd ból uda i pachwiny. Spróbój porozciągać te mięśnie.
walek77
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Z skierowaniem problemu nie ma o tyle co z czasem oczekiwania na rezonans .... nawet po znajomości no chyba że widocznie słabe mam te znajomości.
szataanek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

ja na swój kręgosłupa czekałem 2 miesiące, teraz czekam 3 miesiące na rezonans głowy..
walek77
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

szataanek pisze:U mnie rozpoczęło się od bólu kręgosłupa. Nie jestem w stanie sprecyzować dokładnie kiedy. Przyszły później promieniowanie do uda lewego, pojawił się ucisk w środku kości piszczelowej (który na szczęście całkowicie mnie odpuścił już dobre kilka tygodni temu). Wspomniałeś, że boli Cię kręgosłup w lędźwiowym - zupełnie tak jak i mi. Zgadzałoby się promieniowanie do ud (to faktycznie nazywa się rwa kulszowa) no i pachwin. Do teraz miewam potworne bóle w prawej pachwinie. W lekarza się bawił nie będę, bo to może być przepuklina albo nic. Siedzisz sporo przy komputerze - warto nadmienić, ze bardziej narażone na przepuklinę są osoby, które pracują umysłowo niż fizycznie (dźwigając chociażby jakieś ciężary). Ja bym Ci radził udać się do neurologa - on powinien Ci wypisać skierowanie na rezonans kręgosłupa. nie zapomnij powiedzieć o promieniowaniu do pośladków, ud i pachwiny!!!!!!!!!!

kifozę na którym odcinku? lędźwiowym czy piersiowym?
tzn wiesz to tylko moje przypuszczenia może coś ze zdjęc ktoś obczai
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
walek77
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Po wizycie bo zrobili na miejscu rentgen = czysciutko(udo i kolano) (kręgosłup konkretnie lędźwia lekkie zmiany ale mówią że też to nic nie wykazuje niepokojącego) na 12 lutego umówili mi usg opisałem ból bardzo dokładnie ale widze że ja chyba miałem większą wiedze od nich 12 luty usg i 17 z usg przyjsc i zdecydują co dalej kolejne 2 tyg przerwy do kolekcji a jestem pewien że usg nie pokaże nic to nie mięsnie miałęm usg w listopadzie miesiąc po urazie i mówię im ze wszystko ok ale oni proponują swoje ok ...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ