Zlamanie zmeczeniowe V kosci srodstopia prosze o porade
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam . Od jakiegos czasu(miesiac) mialem problemy z prawa noga . Bolal mnie staw skokowy oraz stopa . Bol zazwyczaj po dzien po treningu . Raz potrafilem przebiegnac 15 km i na drugi dzien bylo wszystko ok a raz przebieglem 5 km i na drugi dzien strasznie bolalo . W koncu udalem sie do ortopedy oraz przeswietlenie RTG . Na przeswietleniu wykazalo delikatne przejasnienie brzegu podstawy V kosci srodstopia , bez odczynow okostnych, nie mozna wykluczyc delikatnego pekniecia. Dzien po badaniu udalem sie do szpitala poniewaz zaczela mnie konkretnie bolec noga. W szpitalu powiedzieli ze mam nosic buty z twarda podeszwa i oszczedzac noge . Zakupilem specjalna orteze ktora uszywnia mi cala staw . Do ortopedy prywatnie mam dopiero na 21 czerwca. Czy nie jest konieczny gips ? jest to jednak pekniecie . Zapisalem sie na badania podoskopowe stop poniewa lekarz wygryl paskostopia podluzne .Jaka przerwa mnie czeka ? Czy ktos mial podobno kontuzje ?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
W gipsie raczej nie, a nawet jeśli to jakiejś krzywdy nie biegając sobie nie robisz. Do 21 czerwca nie jest tak daleko.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:37:35
- Życiówka w maratonie: 02:58:32
Ja miałem zmęczeniowe złamanie drugiej kości śródstopia. Przerwę od biegania miałem jakieś 10 tygodni. Nie miałem założonego gipsu tylko tak jak Tobie mi również lekarz zalecił noszenie butów ze sztywną podeszwą. W czasie przerwy od biegania byłem cały czas aktywny, rower, siłownia orbitrek.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 43:47
- Życiówka w maratonie: 3:59:40
Miałem zmęczeniowe złamanie piątej kości śródstopia (jak na zdjęciu stopa pod kątem 45 stopni)
Zaczęło boleć po maratonie w październiku, pobiegałem jeszcze jakieś 7km górskie, 15km przełaj, ale ból nie przechodził, więc zrobiłem zdjęcie. Lekarz powiedział, że wygląda to na stare i za późno już na gips, chodziłem 3 tygodnie o kulach z usztywnieniem. Kolejne zdjęcie wykazało, że kość nie zrosła się, łącznie przerwa od biegania wyniosła 5 miesięcy, możliwe jednak, że mogłem wrócić wcześniej.
Aktualnie prawdopodobnie nadal nie jest to w 100% wyleczone, ale codziennie smaruję (np. arcalen/ibuprom sport/traumon), żeby likwidować stan zapalny który może się tam pojawiać (tak mi poradził lekarz), brałem też przez jakiś czas leki przyspieszające zrastanie kości (chyba na receptę). Ból pojawia się bardzo sporadycznie, nie przeszkadza już w niczym, poza strachem, że kość znowu pęknie. Myślę, że głównym powodem mogły być źle dobrane buty (neutralne).
Zaczęło boleć po maratonie w październiku, pobiegałem jeszcze jakieś 7km górskie, 15km przełaj, ale ból nie przechodził, więc zrobiłem zdjęcie. Lekarz powiedział, że wygląda to na stare i za późno już na gips, chodziłem 3 tygodnie o kulach z usztywnieniem. Kolejne zdjęcie wykazało, że kość nie zrosła się, łącznie przerwa od biegania wyniosła 5 miesięcy, możliwe jednak, że mogłem wrócić wcześniej.
Aktualnie prawdopodobnie nadal nie jest to w 100% wyleczone, ale codziennie smaruję (np. arcalen/ibuprom sport/traumon), żeby likwidować stan zapalny który może się tam pojawiać (tak mi poradził lekarz), brałem też przez jakiś czas leki przyspieszające zrastanie kości (chyba na receptę). Ból pojawia się bardzo sporadycznie, nie przeszkadza już w niczym, poza strachem, że kość znowu pęknie. Myślę, że głównym powodem mogły być źle dobrane buty (neutralne).
-
- Rozgrzewający Się
Moje pęknięcie nawet nie widać dokładnie . Jutro idę do ortopedy , trochę mnie boli jak chodze . Chodze w specjalnym bucie usztywniającym cały staw .
-
- Rozgrzewający Się
Moje pęknięcie nawet nie widać dokładnie . Jutro idę do ortopedy , trochę mnie boli jak chodze . Chodze w specjalnym bucie usztywniającym cały staw .