Rozcięgno podeszwowe KTOŚ WYGRAŁ ???

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
trivelo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Miałem ten problem rok temu. Robiłem codziennie rolowanie twardą piłką silikonową (do lacrose) i mini-blackrollem + rozciąganie dociskając palce do stopnia schodów z jednoczesnym ugięciem nogi w kolanie (tak jak rozciąganie achillesów). Po treningu masaż kostką lodu. Da się z tym wygrać.
PKO
Hrehor
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Jakiś konkretny mg?
Swoją drogą...
Jaki mg ma wpływ na rozcięgno... nie rozumiem.
choinkar
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Można powiedzieć, że wygrałem z tym badziewiem. Pomogło rolowanie stopy na piłce (to systematycznie powtarzam) oraz cztery zabiegi z fali uderzeniowej. Ogólnie kontuzja do tej pory już nie wróciła, a minęły już 3 lata ;)
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest

Nieprzeczytany post

Samodzielne zmagania z rolowaniem piłką nie pomogły. Do tego wszystkiego na skutek utrzymującego się bólu zacząłem biegać nienaturalnie na pacach i przeciążyłem sobie ścięgno achillesa.

U mnie zadziałały: wizyta u fizjoterapeuty, zastrzyk w okolicę pięty z jakiegoś środka mającego zaleczyć długotrwale utrzymujący się stan zapalny, rozluźnianie przez masaż mięśnia piszczelowego tylnego, masowanie okolic achillesa.
Dopiero potem rolowanie piłką (po 30min dziennie), delikatne rozciąganie stopy i protokół Alfredsona (jak do leczenia achillesa) rozwiązały problem.

Długo to trwało, ale nie musiałem zupełnie przerywać biegania. Ograniczyłem kilometraż i prędkość.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ