uraz biodra

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
lawstory
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hej :) Biegam sobie delikatnie od ok. roku 2-3 razy w tygodniu po ok 6-10 km. Plus czasami interwały. Ostatnio jednak zmuszona byłam zrobić przerwę z przyczyn ode mnie niezależnych na ponad miesiąc. Po tej przerwie poszłam pobiegac dystans jak zwykle - ok 8 km. Wszystko było dobrze, ale nastepnego dnia od ok. południa zaczęło mi dokuczac prawe biodro. Nie mogłam wchozic po schodach, kulałam.

Zrobiłam tydzien przerwy, przeszło, poszłam pobiegac tym razem 5 km. Znowu to samo znowu bolało nastepnego dnia. Nie wiem czemu mam te same buty, biegam po ścieżkach leśnych, robie rozgrzewke, nigdy nie miałam z biodrami problemu i nie mam wady postawy (przebadana).

Obecnie ból sie nadal utrzymuje a mija zaraz miesiąc przerwy - tylko teraz normalnie mogę wchodzic po schodach, mogę nawet bez bólu gdzies delikatnie podbiec. Ból sie utrzymuje w okolicach okołostawowych i teraz ciekawostka, robiłam ćwiczenia rehabiliacyjne o te:
https://www.youtube.com/watch?v=C171tnDIE4c&t=315s - i mam wrazenie ze to przez nie tak mnie boli. Jak idę to czuję takie kłucie, jakbym stanęła na tej nodze i "wyluzowała" staw to wtedy boli najbardziej dlatego myślę, że to bolą mnie przyczepy okołostawowe, a nie staw bo normalnie mogę nogą rotować, kręcić i wtedy nic mnie nie boli.

Zastanawiam sie czy tym rozciąganiem czegoś sobie nie naruszyłam? Czy z takim bólem kiedy boli tylko wokół stawy a nie staw można biegac??? Miał ktoś podobnie? :)

Dziękuję za pomoc!
PKO
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Idź do fizjo, przez Internet nikt nic nie wywróży. Ból w okolicach biodra może być powodowany problemem z kilkoma różnymi mięśniami. Fizjo mi nawet na klatce piersiowej jakąś powięź rozluźniał i na bieżąco sprawdzaliśmy czy ból nadal jest i po każdym kolejnym mięśniu było lepiej (rozluźniał mi biodrowo-lędźwiowy, gruszkowaty, właśnie jakąś powięź na klatce i czworoboczny lędźwi).

Czy można biegać... Wszystko można, tylko po co sobie pogarszać...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ