Olej kokosowy - opinie

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
hankaskakanka
Wyga
Wyga
Posty: 116
Rejestracja: 07 sty 2011, 09:41
Życiówka na 10k: 48:56
Życiówka w maratonie: 4:02

Nieprzeczytany post

Kupiłam olej kokosowy do pieczenia. Do smażenia go nie używam, bo jest na to (jak dla mnie) za drogi.

Absolutnie nie polecam do smażenia oleju lnianego, o którym ktoś wcześniej wspomniał. Olej lniany musi być przechowywany w lodówce i nie wolno w ogóle go podgrzewać, ponieważ staje się toksyczny. Nadaje się do spożywania tylko na zimno i jest bardzo zdrowy (kwasy omega 3 i omega 6).

Do smażenia najbezpieczniejsze są: olej rzepakowy, olej z pestek winogron i masło klarowane.
PKO
Krzychu M
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 5220
Rejestracja: 15 mar 2012, 11:32
Lokalizacja: okolice Krakowa

Nieprzeczytany post

Jestem za smażeniem na smalcu(ew.oleju rzepakowym)
A olej lniany to u mnie codzienny produkt do sałatek,sera białego,nawet pierogi ruskie dzisiaj nim polewałem :hahaha:
Mar.co
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 685
Rejestracja: 17 lis 2012, 17:46
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Poznań

Nieprzeczytany post

Jedynym przeznaczeniem oleju kokosowego który u mnie działa to ukąszenia. Działa lepiej niż fenistil. Kiedyś znajomy lekarz mi to podpowiedział. Podobno dobry jest też na poparzenia słoneczne. Jeśli chodzi o właściwości spożywcze to nie testowałem.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 4947
Rejestracja: 18 kwie 2009, 16:57
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

hankaskakanka pisze:Kupiłam olej kokosowy do pieczenia. Do smażenia go nie używam, bo jest na to (jak dla mnie) za drogi.

Absolutnie nie polecam do smażenia oleju lnianego, o którym ktoś wcześniej wspomniał. Olej lniany musi być przechowywany w lodówce i nie wolno w ogóle go podgrzewać, ponieważ staje się toksyczny. Nadaje się do spożywania tylko na zimno i jest bardzo zdrowy (kwasy omega 3 i omega 6).

Do smażenia najbezpieczniejsze są: olej rzepakowy, olej z pestek winogron i masło klarowane.
Co to w ogóle za pomysł, żeby smażyć na oleju lnianym? Komuś takie głupie rzeczy przychodzą do głowy?

W ogóle najlepsze do smażenia są podobno oliwa z oliwek i olej rzepakowy. Jest tylko jedno ale: nie oliwa extra vergine, ale oliwa rafinowana i tak samo olej rzepakowy rafinowany W takiej np. Hiszpanii w ogóle trudniej kupić olej rzepakowy, bo tam smażą na oliwie, której mają pod dostatkiem. I druga ciekawostka: tam większość oliwy na półkach supermarketów stanowi właśnie oliwa rafinowana, która u nas jest praktycznie nie widoczna.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ