Skurcze to niedobór sodu, jeśli masz mało sodu i się dodatkowo wypacasz to go zaczyna brakować i pojawiają się skurcze. To pewne uproszczenie bo jest jeszcze kwestia zmęczenia i przypominania się skurczy. Zwiększ w diecie ilość sodu i potasu bo one idą w parze. Sód szybko spada ale też szybko się uzupełnia, nawet zwiększenie ilości soli w diecie podnosi poziom doraźnie dlatego soli się napoje izotoniczne czy energetyczne stosowane w długich wysiłkach. Sód idzie w parze z potasem i warto podnieść poziom potasu czyli np banany, pomidory, szpinak, kakao (gorzka czekolada np). Wyższy poziom potasu zmniejsza potliwość i daje mniejsze wahania na sodzie co zapobiega skurczom. Magnez za to odpowiada w mniejszym zakresie, słabo się suplementuje ale jest bardziej stabilny, dbać o jego poziom należy w długim terminie czyli suplementować go regularnie przez dłuższy czas.
Jeśli chodzi o mnie to nie byłbym w stanie biegać gdyby nie trzy podstawowe suplementy. Magnez, skrzyp polny i kwas fulwowy. W kwestii magnezu chyba nie trzeba się wypowiadać, dlaczego jest tak potrzebny. Kwas fulwowy w połączeniu z skrzypem polnym jest idealny na moje problemy ze stawami (kolana, kostki, biodra). Odkąd zacząłem brać te połączone dwa suplementy wszystko jest ok i mogę spokojnie robić sobie 10km bez bólu. Skrzyp wspomaga naturalną produkcję kolagenu a kwas fulowowy powoduje lepsze wchłanianie substancji.
Pozdrawiam!
wladyka pisze:Jeśli chodzi o mnie to nie byłbym w stanie biegać gdyby nie trzy podstawowe suplementy. Magnez, skrzyp polny i kwas fulwowy. W kwestii magnezu chyba nie trzeba się wypowiadać, dlaczego jest tak potrzebny. Kwas fulwowy w połączeniu z skrzypem polnym jest idealny na moje problemy ze stawami (kolana, kostki, biodra). Odkąd zacząłem brać te połączone dwa suplementy wszystko jest ok i mogę spokojnie robić sobie 10km bez bólu. Skrzyp wspomaga naturalną produkcję kolagenu a kwas fulowowy powoduje lepsze wchłanianie substancji.
Pozdrawiam!
10 minut zajęło ci napisanie tego posta ?
Magnez jaki ? zjonizowany albo L-treonian magnezu bądź cytrynian magnezu są najlepsze
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem." Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'