A nerki masz sprawne?wojtekkos2 pisze:Ostatnio lekarz wykrył u mnie nadmiar potasu (5,55 mmol/l) i zalecił odstawienie produktów bogatych w ten pierwiastek (banany, sok pomidorowy) a także izotoniku i wody wysokozmineralizowanej. Poczytałem trochę na ten temat i nigdzie nie znalazłem informacji żeby płyny mogły spowodować hiperkaliemię. Akurat jestem w szczycie przygotowań do maratonu (OWM) i nie wiem czy ten fakt może też mieć na to wpływ. Nie stosuję żadnej suplementacji oprócz produktów naturalnych - oczywiście banany, suszone morele, migdały, izotonik po treningu (to już może mniej naturalny produkt), odżywka białkowo-węglowodanowa.
Trochę zaniepokoiła mnie informacja, że trudno przekroczyć dopuszczalny poziom potasu bez suplementacji, stosując tylko naturalne produkty, z drugiej strony też wyczytałem, że podwyższone stężenie potasu może spowodować intensywny wysiłek fizyczny.
Ciekawy jestem opinii i doświadczeń innych biegaczy.
Jak nerki są sprawne to jest nie możliwością mieć potas powyzej normy.
Kazde minimalne zwiększenie poziomu potasu we krwi zostaje natychmiast wyrównane, poprzez wzmożone wydalanie go przez nerki.
Taki proces jest tym intensywniejszy im więcej potasu trafia do krwi.
Wysłane z mojego SM-T113 .