Ból w okolicy brzucha promieniujący w dół
- roberturbanski
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 47:11
- Życiówka w maratonie: brak
Witam, od dłuższego czasu borykam się z bólem w dolnej części tułowia. Ból jest umiejscowiony nieco poniżej pępka po lewej stronie. Trudno mi jednoznacznie określić czas w którym to się zaczęło, myślę że było to około 7-8 miesięcy temu. Jest to dolegliwość na tyle dokuczliwa, że uniemożliwia bieganie szybkich odcinków, bo noga jest jakby "przywiązana na krótkiej linie" do brzucha i nie mogę robić długich kroków. Na początku nie mogłem podnieść się z pleców do pozycji siedzącej ani unieść obydwu nóg do góry w pozycji leżącej, a np. kichnięcie potęgowało ten ból, teraz jest już lepiej. Przy wolnych biegach zwykle ustępowało to po 2-3 km. Od stycznia nie biegałem, wczoraj wyszedłem pierwszy raz po przerwie, dzisiaj lekko ten ból czuje. Byłem u chirurga i urologa, ale badanie usg nie wykazało żadnych problemów czy to z przepukliną czy urologicznych. Gdy szukałem czegoś na ten temat w sieci trafiłem na zespół mięśnia biodrowo-ledźwiowego - objawy w znacznym stopniu się pokrywają. I moje pytanie: czy ktoś z Was miał podobne objawy i ewentualnie jaka była diagnoza i jak się z tym uporać? Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam
- lama71
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 52,22
miałem coś takiego, jak opisujesz wiele wiele lat temu. Jak chodziłem na siłownię i robiłem bardzo intensywne brzuszki. Z obciążeniem. Taki dziwny ból w okolicy dolnej poniżej pępka. Koksy twierdziły, że to słabe mięśnie są i trzeba mniejszy ciężar za to więcej powtórzeń. Posłuchałem i pomogło. U mnie. W moim wypadku były to zbyt słabe mięśnie jakieśtam (nie pamiętam). Też podejrzewałem przepuklinę.
Wzmocnij nieco brzuch, w sieci masz masę ćwiczeń od prostych po mocno wykańczające
Wzmocnij nieco brzuch, w sieci masz masę ćwiczeń od prostych po mocno wykańczające

- roberturbanski
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 47:11
Dziękuję za odpowiedź, też mam takie podejrzenia. Teraz kojarzę że te problemy mocno nasiliły się gdy robiłem bardzo powolne wejścia na dość wysoki stopień, najbardziej obciążały one właśnie brzuch. Pozdrawiam