Badanie biomechaniki stopy statyczne i dynamiczne

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
aru
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć,

Gdzie takie badanie mogę wykonać w okolicach Katowic?

Mam nietypowe nogi i problem z "shin splints" w zasadzie od początku mojej przygody z bieganiem (2 lata).
Boli mnie po wewnętrznej stronie piszczeli. Myślę, że to wina moich krzywych nóg i kaczego chodu.
Nie mam płaskostopia - test odbicia mokrej stopy normalny, stawiam stopę palcami na zewnątrz, kolana mam szpotawe, kostki koślawe i dodatkowo małą nadwagę :)

Byłem w 3 sklepach z obuwiem do biegania i 3 różne diagnozy i zaproponowano mi 3 różne buty:
1. Supinacja - Asics Cumulus 18
2. Pronacja - Asics GT 2000 (pronacja nie wynika z przetaczania stopy, tylko z budowy koścca)
3. Neutralna (lewa), mała pronacja (prawa) i buty ze stabilizacją, bo kostki idą do wewnątrz. Nie pamiętam jakie buty mi wtedy pokazano.

Obecnie biegam w Nike Pegasus 32 i na razie trudno stwierdzić jak się ździerają. Mam też terenówki Asics Gel Sonoma i w nich mam zdartą bardziej zewnętrzną krawędź (w tym butach czasami chodziłem na co dzień). W butach zimowych też mam bardziej zdartą zewnętrzną krawędź (zacząłem biegać w butach zimowych, wtedy też miałem problemy z gęsią stopą). Obecne buty, w których chodzę na co dzień (Sneakers) mam przechylone do środka.

Z tego co wyczytałem to "shin splints" pojawia się głownie u pronatorów tak samo jak "gęsia stopa", z którą miałem problemy na początku mojej przygody z bieganiem.
1.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
PKO
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć,

Muszę Cię wyprowadzić z kilku błędów.

1. Problem z shin splits w ogromnej większości przypadków nie wynika z takiego lub innego stawiania stóp i dobór takich lub innych butów nie jest jego rozwiązaniem. Jest co najwyżej bardziej lub mniej nieudolną próbą jego maskowania.

2. Sklepy biegowe nie są miejscem rozwiązywania problemów z motoryką u klientów a pracujący w nich nie są lekarzami ani terapeutami. Wykorzystywane tam urządzenia techniczne: maty tensometryczne, bieżnie, kamery, ... mają za zadanie zrobić wrażenie i wzbudzić zaufanie klienta. Sprzedawcy w najlepszym przypadku odbyli szkolenie u któregoś z producentów butów, na którym im przekazano algorytm postępowania przy takim lub innym odczycie z urządzenia, kończący się poleceniem tego lub innego modelu butów.

3. Jeśli chcesz się uporać z jakąś kontuzją, idź do specjalisty od kontuzji a nie do sprzedawcy obuwia. Dobry fizjoterapeuta podczas jednej lub kilku wizyt przeprowadzi kilka testów oraz powie, pokaże i nauczy co i jak ćwiczyć. W razie potrzeby przeprowadzi terapię manualną.

Na Śląsku mogę polecić tylko Galen Rehabilitacja, bo w innych nie byłem. Długo miałem mocne Shin Splits i myślałem, że nie będę już biegał w ogóle a teraz mogę przebiec dowolną ilość km po dowolnej nawierzchni w dowolnych butach lub boso.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ