zapalenie przyczepu scięgna achillesa

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
oli20
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.
Ja tez przeżyłem przygodę z zapaleniem ścięgna achillesa.Zaaczęlo sie od lekkiego bólu rankiem i sztywnienie w kostkach.Myślałem że to przejściowe że może jestem przemęczony i nogi dają sie we znaki.Za każdym razem rankiem gdy wstawałem to samo lekki bol ale co tam myslałem rozchodze trochę i przejdzie.Niestety nie przechodziło po kilku miesiacach było coraz gorzej każdy krok to był dla mnie ból.MasakraJak się pózniej okazalo miałem juz zwapnienia na przyczepie ścięgna .Jezdziliśmy jak szaleni od lekarza do lekarza.Przepisywali rozmaite maści.Wkoncu trafilismy na Centrum rechabilitacji w bielsku.Bardzo mili fizjoterapeuci oczywiście ździwieni co mi dolega.Ale z uśmiechem na twarzy i lekkim ździwieniem wzięli sie do pracy.Najpierw USG i ździwienie co to jest?Nie powiedzieli mi tego ale ja widziałem ich miny.Zaczęła sie rehabilitacja.Fala uderzeniowa pneumatyczna,Krioterapia ,jonofreza,masaże gimnastyka.Jeżdziłem tam praktycznie co drugi dzień czasami codziennie.W tę i z powrotem miałem około 110 km.Ale zadowolony ze poczuję ulgę jeździłem dzielnie.Żona wspierała mnie caly czas.Po kilku tygodniach i wydanych 5000 tysiącach złotych oraz znikomej poprawie stanu mojego zdowia powiedziałem doś to strata kasy nic to nie pomaga .Pojechalismy do domu.Zdolowany zacząłem szukac dalej informacji jak wyleczyc zapalenie przyczepu ścięgna achillesa,Niestety nic nie znalazlem.Juz mialem odejsc od komputera gdy znalazłem tę stronę;http://www.razovevlny.cz/tenisovyloket/pl_index.html. Tak to jes w czechach.Ale ten czlowiek mi pomógł.Wyleczył mi obie nogi .Dr Martinka leczy falą uderzeniową ale akustyczną.Wczesniej miałem chyba z 20 zabiegów w polskiej klinice oczywiscie także prywatnie i nic to niedalo.Gdy do niego zajechałem wraz z żona powiedziałem co mi jest nie był wogóle ździwiony ale lekko uśmiechnął się gdy opowiedziałem jak tu w polsce ze mną eksperymentowali różni lekarze.Nie robie tu reklamy .Wiem napewno ze ten doktor jest bardzo dobrym lekarzem.mnie pomógł i jestem mu wdzięczny.Rok temu nie myslałem że bede zdrowy.Kazdy krok był bólem a dziś mogę pracowac bez problemów.Chociaz tez nie do końca bo teraz borykam się z pokrzywką od 2 miesiecy i też szukam pomocy.Niech każdy kto się juz wyleczył napisze o tym co mu pomogło.To może uchronic nas przed niepotrzebnymi stratami finansowymi i stertą nerwów.Pozdrawiam wszystkich i piszcie czy wam też pomoglo.:)
PKO
hungry rabbit
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 36:20

Nieprzeczytany post

zapalenie ściegna achillesa przewlekłe zdiagnozowane po 5 miesiącach leczenia zapobiegawczego wliczająć gips i inne neandertalskie przygody. Na razie nikt nie jest w stanie mi pomóc chodź bardzo doceniam dr. Domżalskiego z Łodzi który pomaga jak potrafi, zastrzyk z PRP(czynnik wzrostu) niestety nie przyniósł porządanych efektów + ćwiczenia ekscentryczne . Dodam iż uraz powstał na skutek obciążenia achillesa w warunkach -25 C podczas obozu górskiego, jak łatwo się domyśleć po takim czasie nie jest to juz zapalenie a bardziej Achillodynia czyli zwyrodnienie tkanek oraz ból który towarzyszy niemalże non stop. W tym wypadku podjąłem decyzje o tendoskopii achillesa , jaki przyniesie efekt zobaczymy .
oli20
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Proponuję ci skorzystac z pomocy dr Martinki z Czech Ja tez dlugo cierpialem po kilku tygodniach zapomniałem co mi dolegalo.Też proponowali mi czynniki wzrostu,i inne cuda tak jak napisalem wyzej wydałem kupe pieniedzy niepotrzebnie ale tonący chwyta sie brzytwy.Życze ci powodzenia i mam nadzieje że pomoglem choc kilku osobom.
Vilgus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam
Mam podobny problem, po zmianie butów z neutralnych na tych dla pronatorów ( tak w sklepie mi doradzili ) pojawiły się problemy ze ścięgnami, których nie mogę wyleczyć pół roku. Ból pojawia się z rana oraz po jakimś wysiłku, bieganie odstawione jak również inne formy aktywności obciążające ścięgna Achillesa. Na wskazanej stronie czeskiego lekarza jest informacja o jednym zabiegu bądź o serii przy użyciu nowego sprzętu. Mam pytanie do Oli20 który z tych zabiegów miałeś wykonany i jaki jest tego koszt.
Dzięki i pozdrawiam/
Awatar użytkownika
STI
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

W moim przypadku przyczyną była zbyt wysoka waga plus za małe obuwie, nie tylko biegowe.
Żeby biegać, trzeba biegać.
oli20
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Do Vilgus:) Witam Mialem zabieg tą fala akustyczna pod znieczuleniem miejscowym.Koszt na jedno sciegno na polskie 500 zł.Wlewej nodze gdzie mialem mniejsze zapalenie po dwóch zabiegach z odstepem 6 miesiecy noga sprawna 100%.Prawa noga gdzie miałem zwapnienie ścięgna plus duze zapalenie ściegna po pierwszym zabiegu była bardzo duza poprawa mogę normalnie funkcjonowac pracowa natomiast wybieram sie jeszcze raz raz z tą prawą nogą gdyż minąl juz ponad rok i troszke jeszcze czuję że nie jest 100 % ale jestem pewien że po tym zabiegu ponownym bedzie tak jak z lewą noga czyli 100% sprawności.Pozdrawiam i życze szybkiego powrotu do zdrowia.
Awatar użytkownika
Rehasport
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A my polecamy Wam film: http://www.youtube.com/watch?v=jBGLem4SCpY
Rafał Hejna opowiada o:
- profilaktyce
- jak samodzielnie zdiagnozować problem
- co robić gdy ból Achillesa już występuje

Powstał on w oparciu o badania jakie przeprowadziliśmy podczas Poznan Sport Fair 2012 - imprezie towarzyszącej poznańskiemu maratonowi.
Nie lekceważcie bólu Achillesa. Szybka reakcja pozwoli Wam po miesiącu, dwóch dalej cieszyć się bieganiem. Zbagatelizowanie problemu może wiązać się z wielomiesięczną przerwą, a w skrajnym przypadku zerwaniem ścięgna Achillesa.
willsee
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 53,36

Nieprzeczytany post

Temat jak widać dawno już nie jest odwiedzany, ale dorzucę swoje trzy grosze.

Miałem zdiagnozowane zapalenie przyczepu ścięgna achillesa. ( jeszcze jestem w trakcie rehabilitacji )

Mi pomogło kilka rzeczy. Wybitnie bolesne masaż całej nogi, od stopy aż do wewnętrznej strony uda ( pozdrowienia dla Agaty z Rehasport :P ). Rolowanie całej nogi ( przy okazji nie ma co dyskryminować drugiej nogi ).

Ćwiczenia rozciągające mięśnie całej nogi ( łącznie wykonuję 9 różnych ćwiczeń - to co mi pokazano na rehabilitacji plus internet )

Ćwiczenia wzmacniające stopy. ( na boso - ruchy palce - pięta; ruchy na boki; kółeczka w prawo, kółeczka w lewo. Wszystko po 60 razy )

Ćwiczenia siłowe na nogi = głębokie przysiady, wypady w przód, chodzenie na boki w półprzysiadzie z taśmą elastyczną na kolanach.
Ćwiczenie na grzbiet - plank ( chamstwo, ABS rollerem z pozycji stojącej potrafię zrobić do leżenia i z powrotem, a się okazuje, że grzbiet mam słaby )

Z tego co podczas obserwacji najbardziej mi pomogło ( no ale oczywiście trzeba mieć na uwadze, że przy ilości zrobionych rzeczy, to możliwe że skoncentrowanie się jedynie na poniższych trzech, może nie przynieść żadnego efektu )
- stanie na niestabilnym podłożu ( nadmuchiwany gumowy dysk ) na jednej nodze.
- stanie na jednej nodze, druga maksymalnie do przodu potem po ukosie w prawo i lewo, do tyłu to samo
- siadanie na piętach, tułów do tyłu, wypychanie dużego palca do przodu ( kilka sekund ).

Podsumowując:
Samemu za cholerę nie da się znaleźć przyczyny.
Bez dobrego rehabilitanta się nie obejdzie.
Spokojnie da się w końcu rozćwiczyć kontuzje
Bez samodzielnej pracy w domu, lepiej się pożegnaj z bieganiem, bo g..no Ci to wszystko da.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ