Problem z techniką biegania

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
czaka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć!

Jestem początkującym biegaczem i zauważyłem u siebie nienaturalny ruch stopy przy bieganiu, przez co prawdopodobnie przy większych intensywnościach łapie mnie shin splits. Chodzi o to, że że stopa przy stawianiu kroku wędruje mi do wewnątrz (nie krawędź stopy, tylko cała stopa się skręca). Jeśli tak wygląda normalnie lądująca na podłożu stopa || to moja wygląda tak \\.

Domyślam się, że póki tego nie skoryguję, urazy mogą nie przestać mnie opuszczać i tutaj moje pytanie: czy znacie może jakieś ćwiczenia na taką "skrętność" stopy czy ewentualnie obuwie? Czy po prostu podczas biegania muszę cały czas zwracać uwagę na to, aby stawiać stopę prosto? (jak o tym myślę, to jestem w stanie kontrolować i stawiać ją "prosto"). Czy taka przypadłość się jakoś nazywa, abym mógł więcej o tym poczytać?
PKO
7ac3k
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 46:21
Życiówka w maratonie: 3:18

Nieprzeczytany post

Biorąc pod uwagę fakt, że jak sam napisałeś jesteś początkującym biegaczem, to na początku skupiłbym się na kontrolowaniu tego jak lądujesz na stopie. Dopiero zaczynasz więc jak będziesz korygować to z upływem czasu wejdzie Ci to w nawyk. Tylko potrzeba konsekwencji. Później szukałbym innych rozwiązań.

Buty i ćwiczenia też pewnie na to znajdziesz, ale to już muszą podpowiedzieć osoby, które miały taki problem.
czaka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedź, będę więc nad tym pracował.
Tomeck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Moment. Przy lądowaniu na śródstopiu pierwszy tacz-dałn robi zewnętrzna krawedz stopy. Stopa może wyglądać trochę na przekoszoną.
Zanim zaczniesz się katowac nienaturalnym ruchem niech ktoś inny na Ciebie popatrzy.
Sami swojego ruchu za Chiny nie potrafimy ocenić.
Awatar użytkownika
javai
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:49:29

Nieprzeczytany post

Najlepiej byłoby aby kotś ciebie sfilmował jak biegniesz w ujęciach przednich, tylnych i bocznych.
Potem poszukaj postów filmików Yacool'a i porównaj sobie on fajnie to pokazuje w zwolnionym tempie.
Analizuje też krok biegowy różncyh biegaczy.

Można też samemu się sfilować na bieżni mechanicznej ale to nie jest do końca naturalne bieganie.
Po co ja biegam?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ