ból w piszczeli... zapalenie okostnej ?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
rundanielrun
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 33:59
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam drodzy Biegacze,
Mam taki problem który pojawił się 5 czerwca mianowicie boli mnie piszczel mniej więcej na wysokości 15-20cm od ziemi ból występuję po wewnętrznej stronie piszczela jakby przy kości podejrzewam że to okostna ale pewny nie jestem, w miejscu bólu da sie wyczuć delikatne zgrubienie/opuchliznę. Obecnie przygotowuję się do półmaratonu, od 5 czerwca przebiegłem ok 210km różnych treningów o różnej intensywności i prawie każdy z lekkim bólem owej okostnej lecz dziś, gdy robiłem tempo okostna bolała mnie strasznie mocno, do tego stopnia że musiałem przerwać trening. od 5 czerwca na ową dolegliwość przykładałem lód 2x dziennie, nie brałem żadnych leków nie smarowałem niczym. Dodam jeszcze że miałem podobną dolegliwość w tej samej nodze, przerwa przez tą kontuzję trwała od 15 sierpnia do 20 listopada 2015 roku. Mam takie Pytanie do was czy macie jakieś sposoby na zapalenie okostnej? jakieś sprawdzone maści leki cokolwiek?
Pozdrawiam Daniel :)
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Zapalenie okostnej to nie takie proste, może masz klasyczne tzw: "Shin Splints"
http://bieganie.pl/index.php?cat=25&show=1&id=939
Awatar użytkownika
cava
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Jeśli domowe sposoby;
- gimnastyka na shin splints oraz chłodzenie
nie pomagają a już jest opuchlizna, to naprawde warto zapisać sie do rehabilitanta, który wykona masaż powiezi (okostnej). od razu pytaj czy taki robi, nie wszycy jeszcze tak parcują.
Skutecznosc takiego zabiegu jest olbrzymia i da bardzo szybki odzew, jesli to tylko okostna, to szybko Cie postawią na nogę. ;) + dadzą ćwiczenia ktore zapobiegną nawrotom.

Ta noga boli Cie także w spoczynku? Np w nocy pobolewa?
Jesli tak, to bardzo Cie namawiam, zebyś poszedł do doświadczonego (poleconego, lub pracujacego przy jakiejś klinice sportowej) lekrza który zrobi Ci USG i sprawdzi czy nie ma tam już złamania zmęczeniowego. To niestety często jedno drugiemu towarzyszy.
Przy czym małe i świeże złamania zmęczeniowe, nie wychodzą na RTG- duzo łatwiej je wykryć metoda USG, ale wykonujacy USG powinien wiedzeć czego szukać i w dodatku mieć na tyle doświadczenia zeby umiec to znależć.
rundanielrun
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jeśli chodzi o ten ból to występuje on gdy biegnę wolno w granicach 4:20 i wolniej gdy chodzę nic nie odczowam, również gdy biegam tempo to również nic nie boli, np wczoraj robiłem 1000m w granicy 3:15-3:10 to podczas biegu na 1000 nie bolało a gdy konczylem biec odcinek i robiłem przerwę to czułem ból...

Z tym masażem to może być ciężko u mnie w okolicy nie ma masazysty bynajmniej nie słyszałem, spróbuje sam to jakoś rollowac/masować i oczywiście gimnastyka;)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ale próbowałeś ćwiczeń które są podane w pierwszym linku? Znam sporo osób, którym ból przechodził już po drugim razie. Nie lekceważ prostych metod tylko dlatego, że wydają się za proste.
rundanielrun
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ćwiczenia będę wykonywał wieczorem ;)
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

Zastosuj te ćwiczenia które zalinkował Ci Adam.
Do tego weź wałek kuchenny i sobie przewałkuj bolące miejsce, od razu poczujesz ulgę.
Underek
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 47,59

Nieprzeczytany post

Mam podobny problem. Polecacie możne jakieś tabletki/maść aby przyspieszyć "leczenie"?
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

Underek pisze:Mam podobny problem. Polecacie możne jakieś tabletki/maść aby przyspieszyć "leczenie"?
Tabletki ani maści nie bardzo pomogą. Rozciąganie, rolowanie i wzmacnianie to podstawa.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ