Witam wszystkich bardzo serdecznie. Lata temu zerwałem więzadło krzyżowe tylnie, dwie artroskopie, rehabilitacja i byłem jak nowy. Powróciłem do intensywnego codziennego biegania. Wszystko było ok. No ale po jakimś ciężko do określenia czasie nabawiłem się problemu z łękotką. Jakieś jej uszkodzenie. No i artroskopia. Tym razem nie bylo rehabilitacji. Po dłuższym "odpoczynku", przerzucilem sie na regularne, codzienne wizyty na basenie. Po całkowitym pozbyciu się wszelkich bólów w kolanie postanowilem wrócić do biegania. Początkowo, pierwsze dni byly spoko, ale później pojawił się ból. Tak po 20 minutach biegu coś mnie zaczynalo kłuć. Odpuscilem sobie. Powiedzmy że dorwała mnie stagnacja, nowa praca, uzależnienie od konsoli i jakoś zapomniałem o bieganiu.
Raz czy dwa, próbowałem "pobiegać" ale ból się po paru dniach pojawił i odpuszczałem...
No ale znowu przyszło to pragnienie biegania... Jak się nie uda to lecę do lekarza.
Chciałbym to wszystko zrobić z głową. Konkretne rozgrzewki, bardzo delikatne plany treningu. Tyle że jestem w tym ciemny. Może mi pomożecie? Jak zacząć? Jaka rozgrzewka? Ile biegac i w jakim tempie na poczatek?
Powrót do biegania po kontuzjach oraz fizycznej stagnacji.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- turbojajko
- Stary Wyga
polecam wpisac w youtube - rozciaganie, rozgrzewka ,bieganie.
plan dla poczatkujacych doskonale wprowadzi cie w dluzsze biegi - dostepne na glownej stronie bieganie.pl -plany
plan dla poczatkujacych doskonale wprowadzi cie w dluzsze biegi - dostepne na glownej stronie bieganie.pl -plany
- adam1adam
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:10
- Życiówka w maratonie: 2:32:24
Mam cos podobnego - z braku czasu nie biegalem a jak juz wyszedlem z domu
aby pobiegac 5-7km na drugi dzien- kaleka, bol kolana i tak kilka razy.
Mam nadzieje ze teraz sie uda (zrobilem 3km ) .
Niewiadomo skad to sie bierze niby motoryka sie nie zmienila (biegalem kilka lat bez problemow).
A moze waga za duza i wiek
aby pobiegac 5-7km na drugi dzien- kaleka, bol kolana i tak kilka razy.
Mam nadzieje ze teraz sie uda (zrobilem 3km ) .
Niewiadomo skad to sie bierze niby motoryka sie nie zmienila (biegalem kilka lat bez problemow).
A moze waga za duza i wiek

- turbojajko
- Stary Wyga
ponoc po 35 roku zycia czas regeneracji tkanek sie wydłuża, do tego jeszcze wzrost masy ciala
i kontuzje gotowe.

-
- Rozgrzewający Się
Ok. Rozgrzałem porządnie kolana i ruszyłem z planem sześciotygodniowym. Zobaczymy czy/kiedy pojawi się ból. Pozdrawiam
- katekate
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 45.18
- Życiówka w maratonie: 3.42.11
dobrze by było dodać ćwiczenia wzmacniające stawy kolanowe....