Zerwanie dwóch głównych więzadeł w kolanie Leczenie

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
kar00lo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć, ostatnio przytrafiła mi się niemiła kontuzja. Podczas biegu chciałem energicznie skręcić i źle sobie stanąłem. Zerwałem sobie wtedy dwa więzadła, które trzymają kolano (na przodzie kolana). Było to ponad tydzień temu, zrobiłem rentgen, rezonans i moja noga jest obecnie w usztywnieniu gipsowym.
Chciałem się Was spytać czy ktoś miał już takie coś. Moje kolano nadaje się tylko do operacji, ale jest ona możliwa dopiero w 6 tygodniu.
Jak wygląda jego rehabilitacja i wszystkie etapy do powrotu do sprawności? Ile to u Was trwało?

Pozdrawiam serdecznie :)
PKO
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: <40
Życiówka w maratonie: 3:27

Nieprzeczytany post

sprawa jest prosta najpierw przygotowanie do zabiegu i w tym okresie robi się tez różnego rodzaju zabiegi fizjoterapeutyczne ,ten etap jest bardziej do przywidzenia bo są pewne schematy ---bo co póżniej to już zależy od zrobienie operacji i rodzaju ingerencji temat jest dużo poważniejszy i na pewno nie na forum ,,,tego się nie da zrobić :ojnie: przez internet!!!
katkes
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Współczuję :echech: - ja tylko lekko naderwałem wiązadło tylne pół roku temu ale dalej trochę boli przy dynamicznych obciążaniach zwłaszcza na pełnym wyproście. Musiałem odstawić tenis na jakiś czas ale biegać się dało.
Ale u Ciebie niestety poważniejsza sprawa .
Podobno po artroskopii kluczowe jest pierwsze pół roku rehabilitacji.
A wolne bieganie od pewnego momenty jest nawet wskazane.
Niezależnie jak sie uda zabieg i jak głęboka będzie ingerencja, dobra jakościowo i regularna rehabilitacja to podstawa - powodzenia i wytrwałości życzę.
Swoją drogą nie mogę sobie wyobrazić jak to się mogło stać przy bieganiu, musisz chyba mieć słabe mięśnie stabilizujące staw kolanowy. Wiązadła się zrywają raczej przy dużo bardziej dynamicznych sportach.
Awatar użytkownika
synergia_mj
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

"Zerwałem sobie wtedy dwa więzadła, które trzymają kolano (na przodzie kolana). "- Zerwałeś więzadła krzyżowe przednie? Czy kolano jest bardzo niestabilne?
"Moja noga jest obecnie w usztywnieniu gipsowym "- przy zerwaniach/naderwaniach więzadeł nie ma konieczności gipsowania kończyny.
"Moje kolano nadaje się tylko do operacji"- przede wszystkim powinieneś przygotować kolano do zabiegu. Oznacza to chociażby to,żeby pozbyć się obrzęku. Gips z pewnością uniemożliwia tego typu zabiegi.

http://www.centrum-synergia.pl/p,Rekonstrukcja-ACL-i-PCL---usprawnienie-po-zerwaniu-wiazadel-krzyzowych-w-kolanie

Jeśli masz pytania, chętnie odpowiem.

Pozdrawiam
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ