Opaska na kolano - bieganie
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Biegać można we wszystkim - jak widzę ta opaska ma zaciski na rzepy więc nie powinno być problemu z dopasowaniem odpowiedniego rozmiaru (żeby nie uwierała) ale z drugiej strony te rzepy przy bieganiu mogą dobrze nie trzymać. A tak w ogóle dlaczego (jeśli można wiedzieć) uważasz że założenie tej opaski zlikwiduje Twój problem?
- grzlew
- Wyga
- Życiówka na 10k: 43:08
- Życiówka w maratonie: 4:58:19
- f.lamer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
- Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia
taaaak, to z pewnością zasługa opaski...grzlew pisze:po (...) przejściu na bieg ze śródstopia praktycznie ból zupełnie znika.
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Now, self-destruction…
- krasnoludek6
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: <40
- Życiówka w maratonie: 3:27
jesli opaska pomaga to napewno beda pomagaly cwiczenia wzmacniajace kolano i jak dziala opaska :pomaga w stabilizacji kolana wyrecza lekko aparat ruchu dokladnie pomaga [wiezadla i sciegna] maj wtedy lzej
- grzlew
- Wyga
Może trochę głupio zabrzmiało ;p. Jak biegnę czasem z pięty to kolana też nie bolą. Jeżeli chodzi o ćwiczenia to jak najbardziej je wykonuje. Z tym, że po prawie rocznej przerwie właśnie w związku z tym problemem pierwsze treningi zacząłem wykonywać w tych opaskach - bez nich nie mogłem nawet pobiegać z 3 km. Możliwe, że teraz po prawie 1.5 roku biegania i ćwiczenia kolan mógłbym je zdjąć i nie było by żadnej różnicy. Ale chyba za bardzo się już do nich przyzwyczaiłem i w sumie to się "boję", że jeżeli jednak je zdejmę to ból powróci ;p
- krasnoludek6
- Zaprawiony W Bojach
biegnac z opaska tak 3km ,po przebiegnieciu zdejmij na 2km a pozniej znowu zaloz ,noga sie przyzwyczai,pozdrawiam
- krasnoludek6
- Zaprawiony W Bojach
ja nie sciagalem poprostu zsuwalem na podudzie z kolana
- grzlew
- Wyga
- mackris
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 43:04
- Życiówka w maratonie: 4:07:00
Moim zdaniem każda opaska używana podczas biegu to "ślepa uliczka". Opaski powinno używać sie tylko w okresie rekonwalescencji ewent. jeżeli już to gdy obawiasz się że uraz wróci podczas zawodów. Opaska powoduje wyłączenie niektórych partii mięśniowych lub więzadeł. "Rozleniwia nogę". Jeżeli boli kolano to nie biegaj i ćwicz je nawet w opasce aby wzmocnić te partie które niedomagają i nie spowodować pogłębienia urazu. Potem należy kolano przyzwyczaić to naturalnego obciążenia a dopiero po tym można biegać na całego.
Jeżeli jednak koniecznie się upierasz to wg mnie na czas treningu (o znacznie mniejszym obciążeniu niż zwykle) należy zdejmować opaskę. Jeżeli nie możesz biegać bez opaski tzn. że w ogóle nie powinieneś biegać. Opaskę wykorzystuj tylko przy ćwiczeniach lub zawodach (jeżeli nie chcesz ich odpuścić). To oczywiście uwagi natury ogólnej lekarz może zalecić inne praktyki znając szczegóły Twojego urazu. Tylko uważaj bo lekarze bardzo chętnie zlecają noszenie takich wynalazków nie dbając, że przy późniejszym wzroście obciążenia może się to odbić negatywnie.
Jeżeli jednak koniecznie się upierasz to wg mnie na czas treningu (o znacznie mniejszym obciążeniu niż zwykle) należy zdejmować opaskę. Jeżeli nie możesz biegać bez opaski tzn. że w ogóle nie powinieneś biegać. Opaskę wykorzystuj tylko przy ćwiczeniach lub zawodach (jeżeli nie chcesz ich odpuścić). To oczywiście uwagi natury ogólnej lekarz może zalecić inne praktyki znając szczegóły Twojego urazu. Tylko uważaj bo lekarze bardzo chętnie zlecają noszenie takich wynalazków nie dbając, że przy późniejszym wzroście obciążenia może się to odbić negatywnie.
...Myślę, że dam radę przebiec ten wyścig, to tylko o 2 dni dłużej. 5 dni. Biegałem za owcami przez 3 dni... Cliff Young