Opaska na kolano - bieganie

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Common
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, czy z taką opasłką można biegac http://allegro.pl/sciagacz-uniwersany-n ... 26353.html

bo odczuwam ból w kolanie od zewnętrzej strony na zgieciu przy nacisku na podłoże
PKO
nemo_nikt
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Biegać można we wszystkim - jak widzę ta opaska ma zaciski na rzepy więc nie powinno być problemu z dopasowaniem odpowiedniego rozmiaru (żeby nie uwierała) ale z drugiej strony te rzepy przy bieganiu mogą dobrze nie trzymać. A tak w ogóle dlaczego (jeśli można wiedzieć) uważasz że założenie tej opaski zlikwiduje Twój problem?
Awatar użytkownika
grzlew
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43:08
Życiówka w maratonie: 4:58:19

Nieprzeczytany post

Też mam problemy z kolanem/-nami i po założeniu zwykłej opaski elastycznej uciskowej i przejściu na bieg ze śródstopia praktycznie ból zupełnie znika. Dopiero po przebiegnięciu 25km po betonie lekko czuje pobolewanie kolan. Nie potrafię wyjaśnić dlaczego kawałek szmaty tak działa, ale działa ;p.
Obrazek
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

grzlew pisze:po (...) przejściu na bieg ze śródstopia praktycznie ból zupełnie znika.
taaaak, to z pewnością zasługa opaski...
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: <40
Życiówka w maratonie: 3:27

Nieprzeczytany post

jesli opaska pomaga to napewno beda pomagaly cwiczenia wzmacniajace kolano i jak dziala opaska :pomaga w stabilizacji kolana wyrecza lekko aparat ruchu dokladnie pomaga [wiezadla i sciegna] maj wtedy lzej
Awatar użytkownika
grzlew
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Może trochę głupio zabrzmiało ;p. Jak biegnę czasem z pięty to kolana też nie bolą. Jeżeli chodzi o ćwiczenia to jak najbardziej je wykonuje. Z tym, że po prawie rocznej przerwie właśnie w związku z tym problemem pierwsze treningi zacząłem wykonywać w tych opaskach - bez nich nie mogłem nawet pobiegać z 3 km. Możliwe, że teraz po prawie 1.5 roku biegania i ćwiczenia kolan mógłbym je zdjąć i nie było by żadnej różnicy. Ale chyba za bardzo się już do nich przyzwyczaiłem i w sumie to się "boję", że jeżeli jednak je zdejmę to ból powróci ;p
Obrazek
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

biegnac z opaska tak 3km ,po przebiegnieciu zdejmij na 2km a pozniej znowu zaloz ,noga sie przyzwyczai,pozdrawiam
Awatar użytkownika
grzlew
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

W sumie też fakt. Można spróbować, ale to raczej zabawa na wiosnę bo ciężko to ściągać i zakładać przez długie spodnie :). Dzięki na pewno spróbuję .
Obrazek
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja nie sciagalem poprostu zsuwalem na podudzie z kolana
Awatar użytkownika
grzlew
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Moje są trochę inne - zwykłe elastyczne, że tak powiem całe - bez otworu na kolano więc jako, że mam je pod legginsami trochę ciężko było by mi je z powrotem nałożyć. Zresztą nie ma co, wiosna idzie także lada dzień będę popylał w krótkich ;p
Obrazek
Awatar użytkownika
mackris
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 43:04
Życiówka w maratonie: 4:07:00

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem każda opaska używana podczas biegu to "ślepa uliczka". Opaski powinno używać sie tylko w okresie rekonwalescencji ewent. jeżeli już to gdy obawiasz się że uraz wróci podczas zawodów. Opaska powoduje wyłączenie niektórych partii mięśniowych lub więzadeł. "Rozleniwia nogę". Jeżeli boli kolano to nie biegaj i ćwicz je nawet w opasce aby wzmocnić te partie które niedomagają i nie spowodować pogłębienia urazu. Potem należy kolano przyzwyczaić to naturalnego obciążenia a dopiero po tym można biegać na całego.
Jeżeli jednak koniecznie się upierasz to wg mnie na czas treningu (o znacznie mniejszym obciążeniu niż zwykle) należy zdejmować opaskę. Jeżeli nie możesz biegać bez opaski tzn. że w ogóle nie powinieneś biegać. Opaskę wykorzystuj tylko przy ćwiczeniach lub zawodach (jeżeli nie chcesz ich odpuścić). To oczywiście uwagi natury ogólnej lekarz może zalecić inne praktyki znając szczegóły Twojego urazu. Tylko uważaj bo lekarze bardzo chętnie zlecają noszenie takich wynalazków nie dbając, że przy późniejszym wzroście obciążenia może się to odbić negatywnie.

...Myślę, że dam radę przebiec ten wyścig, to tylko o 2 dni dłużej. 5 dni. Biegałem za owcami przez 3 dni... Cliff Young
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ