Oderwany mięsień..
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam, biegam niedługo, bo jakiś rok z przerwami, nie biegałem dla zdrowia niż dla poprawy czasu itd, nie miałem ułożonego jakiegoś planu, po prostu biegałem. Z czasem zorientowałem się, że całkiem dobrze mi to idzie, najlepszy byłem na krótkie dystanse, miałem czas 11,6 na 100m bez kolców i bloku (mam 16 lat) Ale biegałem też dobrze na długie dystanse, 30 miejsce z całego województwa w biegu na 1500m, niestety na ostatnich zawodach lekkoatletycznych podczas sztafety 4x100m, 20 metrów przed przekazaniem pałeczki poczułem straszny ból w okolicy biodra i jakieś szarpnięcie, dobiegłem przekazałem pałeczkę (tak, wygraliśmy to xd) No i upadłem na ziemie, leżałem tam z 20 minut, ratownik popsiukał mi czymś, myślałem, że rozchodzę ale potem przyjechała karetka, potem się okazało, że mam oderwany mięsień w okolicy biodra no i muszę mieć operację, jestem 2 miesiące po operacji, od tamtego czasu poruszam się na kulach i w ortezie niedługo ją zdejmuję a no i w biodrze mam 2 druty które mi wyciągną za 4 miesiące. Tu nasuwa się pytanie, czy mocno spadnę z formy? Czy będę mógł wrócić do biegania? Ile mi zajmie powrót to wcześniejszej formy? 

- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Nie ma chyba takich twardych reguł, ile to zajmie czasu. Ale musisz sie niestety uzbroić w cierpliwość, bo na początku będziesz sie najprawdopodobniej czuł jak "kaleka" i o żadnym bieganiu nie bedzie mowy. Musisz to rehabilitować, jestes młody i z takich rzeczy (czy nawet gorszych) ludzie często wychodzą szybciej niż na początku sugerują lekarze. Ale nie próbuj robić niczego na skróty bo to sie moze źle skończyć.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Rozumiem, zdjęcie ortezy jest planowane 19 lipca, to pewnie od tego czasu zacznę rehabilitację. Mam nadzieję, że szybko będę mógł wrócić.
Bo jednak bieganie to coś wspaniałego ;3