Oderwany mięsień..

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
maksio39
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, biegam niedługo, bo jakiś rok z przerwami, nie biegałem dla zdrowia niż dla poprawy czasu itd, nie miałem ułożonego jakiegoś planu, po prostu biegałem. Z czasem zorientowałem się, że całkiem dobrze mi to idzie, najlepszy byłem na krótkie dystanse, miałem czas 11,6 na 100m bez kolców i bloku (mam 16 lat) Ale biegałem też dobrze na długie dystanse, 30 miejsce z całego województwa w biegu na 1500m, niestety na ostatnich zawodach lekkoatletycznych podczas sztafety 4x100m, 20 metrów przed przekazaniem pałeczki poczułem straszny ból w okolicy biodra i jakieś szarpnięcie, dobiegłem przekazałem pałeczkę (tak, wygraliśmy to xd) No i upadłem na ziemie, leżałem tam z 20 minut, ratownik popsiukał mi czymś, myślałem, że rozchodzę ale potem przyjechała karetka, potem się okazało, że mam oderwany mięsień w okolicy biodra no i muszę mieć operację, jestem 2 miesiące po operacji, od tamtego czasu poruszam się na kulach i w ortezie niedługo ją zdejmuję a no i w biodrze mam 2 druty które mi wyciągną za 4 miesiące. Tu nasuwa się pytanie, czy mocno spadnę z formy? Czy będę mógł wrócić do biegania? Ile mi zajmie powrót to wcześniejszej formy? :)
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Nie ma chyba takich twardych reguł, ile to zajmie czasu. Ale musisz sie niestety uzbroić w cierpliwość, bo na początku będziesz sie najprawdopodobniej czuł jak "kaleka" i o żadnym bieganiu nie bedzie mowy. Musisz to rehabilitować, jestes młody i z takich rzeczy (czy nawet gorszych) ludzie często wychodzą szybciej niż na początku sugerują lekarze. Ale nie próbuj robić niczego na skróty bo to sie moze źle skończyć.
maksio39
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Rozumiem, zdjęcie ortezy jest planowane 19 lipca, to pewnie od tego czasu zacznę rehabilitację. Mam nadzieję, że szybko będę mógł wrócić. ;) Bo jednak bieganie to coś wspaniałego ;3
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ