Mało czasu i biedny student, coś co jecie każdego dnia :D
-
- Zaprawiony W Bojach
to samo, co niebiegacza.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Nie wiem dlaczego, ale mam wrazenie, ze dawno tak "wydumanego" problemu nie spotkalem...jemhrumki pisze:Proszę, powiedzcie co jest takim absolutnym niezbędnikiem jeżeli chodzi o dietę biegacza. Chcę ją wdrożyć stopniowo a nie biegać na pałę :/
Sadze, ze rozne media mogly Ci troche zwichrowac oglad swiata, sugerujac istnienie "diety biegacza", "diety motorniczego tramwaju", "specjalistycznej bielizny dla kierowcow aut 4x4" etc.
Niedawno ladnie to zjawisko - wlasnie w kontekscie sportowcow - opisal J. Fedorowicz.
Czyli: za duzo gdybania - za malo biegania. Jedz co chcesz i lubisz, wszystkiego po trochu, byle nie za duzo - i bedzie dobrze.
- FilipO
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:15
Brak czasu i brak kasy w przypadku studenta to żaden problem.
Mit o tym, jakoby zdrowa dieta była droga został już dawno obalony. Przeciętny, sycący (de facto na 3h) posiłek z McDonald'a to niejednokrotnie cały dzień zdrowego jedzenia. Zdrowa dieta biegacza powinna być pełnowartościowa zarówno w makro jak i mikroskładniki, wprost proporcjonalnie bogatsza energetycznie (w porównaniu do zwykłych zjadaczy chleba), bazująca na jak najmniej przetworzonych produktach. Połowa z wątków na tym forum mówi jakie to są produkty. Stron z przepisami masz jeszcze więcej.
Czas natomiast to żadna wymówka. Można w prosty sposób szykować posiłki z wyprzedzeniem. Poza tym nie oszukujmy się - studenci mają czas (chyba, że studiujesz zaocznie, w tygodniu pracujesz, a dodatkowo masz rodzinę)
.
Mit o tym, jakoby zdrowa dieta była droga został już dawno obalony. Przeciętny, sycący (de facto na 3h) posiłek z McDonald'a to niejednokrotnie cały dzień zdrowego jedzenia. Zdrowa dieta biegacza powinna być pełnowartościowa zarówno w makro jak i mikroskładniki, wprost proporcjonalnie bogatsza energetycznie (w porównaniu do zwykłych zjadaczy chleba), bazująca na jak najmniej przetworzonych produktach. Połowa z wątków na tym forum mówi jakie to są produkty. Stron z przepisami masz jeszcze więcej.
Czas natomiast to żadna wymówka. Można w prosty sposób szykować posiłki z wyprzedzeniem. Poza tym nie oszukujmy się - studenci mają czas (chyba, że studiujesz zaocznie, w tygodniu pracujesz, a dodatkowo masz rodzinę)

Obecnie: wieczny kontuzjusz.
Stare dzieje i rekordy życiowe:
5km - 18min 32s - rok '13
10km - 38min 14s - rok 13'
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Tu masz dietę biednych ludzi i jednocześnie dobrych biegaczy. Ugali zastąp kaszą lub ryżem.
http://bieganie.pl/?cat=27&id=1420&show=1
http://bieganie.pl/?cat=27&id=1420&show=1
- Black Jackdaw
- Dyskutant
Trafiłeś w punkt. Jak w temacie - to właśnie jadam codziennie.jemhrumki pisze:Banan, owsianka?

Owsianka ugotowana na mleku z wodą i wgnieciony w nią dojrzały banan to moje ulubione żarełko, bardzo smaczne i sycące. Koszt niewielki (0,5 kg płatków owsianych z Młynów Stoisław i kilka bananów - razem około 5 zł), czas przygotowania - 10 minut (+ czasem drugie tyle na czyszczenie przypalonego garnka).
Miej wybiegane, a będzie ci dane.
- FilipO
- Zaprawiony W Bojach
Średnio zbilansowany posiłek, gdyby jeść go non stop
. Niewiele białka (tylko to roślinne) i praktycznie 0 tłuszczu. Zmieniajcie owoc, dodajcie czasem orzechów, wiórków kokosowych, awokado. Dodawajcie też przyprawy (kakao, cynamon, karob). Polecam również siemie lniane lub nasiona chia. Wzbogacicie owsiankę zarówno smakowo jak i pod względem wartości odżywczych.
Można też łatwo z takiej typowej owsianki zrobić omlecik. Wystarczy dodać jajka.

Można też łatwo z takiej typowej owsianki zrobić omlecik. Wystarczy dodać jajka.
- Black Jackdaw
- Dyskutant
Próbowałam różnych dodatków i najbardziej pasuje mi wersja dwuskładnikowa, ewentualnie z łyżeczką dobrego miodu. Orzechy chętnie pogryzam, ale osobno.FilipO pisze:Średnio zbilansowany posiłek, gdyby jeść go non stop. Niewiele białka (tylko to roślinne) i praktycznie 0 tłuszczu. Zmieniajcie owoc, dodajcie czasem orzechów, wiórków kokosowych, awokado. Dodawajcie też przyprawy (kakao, cynamon, karob). Polecam również siemie lniane lub nasiona chia. Wzbogacicie owsiankę zarówno smakowo jak i pod względem wartości odżywczych.

Miej wybiegane, a będzie ci dane.
- Brando
- Stary Wyga
Jeśli nie idę na rano do pracy to przeważnie jem omlet z płatków owsianych i jaglanych (150g platków, cebula 1, jajko/siemie lniane, woda, przyprawy) smażone na teflonowej patelnii bez tłuszczu...
Koszt jak ostatnio obliczyłem to około 1,20zł... A jest taki wielki że pewnie wystarczy Ci na 2 razy xD
Koszt jak ostatnio obliczyłem to około 1,20zł... A jest taki wielki że pewnie wystarczy Ci na 2 razy xD
Cele na 2016:
5km < 20min
10km < 40 min
21km < 1h 40min
Half Iron Man
Handstand PushUP
FrontLever
BF <10%
:D
5km < 20min
10km < 40 min
21km < 1h 40min
Half Iron Man
Handstand PushUP
FrontLever
BF <10%
- FilipO
- Zaprawiony W Bojach
To nadal jest niezbyt wygórowana cenaBogil pisze:Spoko tylko lepszy jest z 4 jajkami

- Brando
- Stary Wyga
Zależy dla kogo, ja bym powiedział, że to już dość sporo :DFilipO pisze:To nadal jest niezbyt wygórowana cenaBogil pisze:Spoko tylko lepszy jest z 4 jajkami.
Cele na 2016:
5km < 20min
10km < 40 min
21km < 1h 40min
Half Iron Man
Handstand PushUP
FrontLever
BF <10%
5km < 20min
10km < 40 min
21km < 1h 40min