Wysokie tętno

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
ernesto
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 48:02
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć wszystkim,

Na początku poinformuje, że szukałem wiele informacji na ten temat, ale żadna mnie nie usatysfakcjonowała, więc pytam bezpośrednio Was doświadczeni biegacze.

Ostatnio zakupiłem zegarek garmina z pulsometrem. Mój HRmax myślę, ze jest ok 200 +-2. Gdy biegnę (na moje) na 75% mam ciągłe tętno 170-173 przy tempie ok 5,10 min/km.
Zastanawiam się jak zmniejszyć trochę to tętno, nie biegnąc wolniej, bo jeżeli chodzi o zapasy energii to na finiszu mam jest wciąż bardzo dużo.

Załączam wykresy z ostatniego treningu trwającego godzinę, przy vśr = 11,6 km/h.

Ponadto ma pytanie. Czy zalecane jest wykonywanie po treningu biegania przysiadów i ćwiczeń siłowych na nogi?

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi

Obrazek
PKO
Awatar użytkownika
bartochm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 50:41

Nieprzeczytany post

Mój HRmax myślę, ze jest ok 200 +-2
To myślisz czy go wyznaczyłeś ? Bo to bardzo ważne. Jeżeli wyznaczyłeś to jak, jeżeli tego nie zrobiłeś to zrób to testem.

Moje doświadczenia są takie, że trzeba wybiegać wszystko i wytrenować, wraz z postępami moje tętno spadało w trakcie wysiłku.

Co rozumiesz przez zapas energii ? Ciągle trenujesz tak samo - godzinne wybiegania stałym tempem ? Może coś wypadałoby urozmaicić ?
Ponadto ma pytanie. Czy zalecane jest wykonywanie po treningu biegania przysiadów i ćwiczeń siłowych na nogi?
A skąd w ogóle ten pomysł ? Czemu chcesz dobijać swoje nogi po biegowym treningu ? Po biegu, chwila na wyciszenie, uspokojenie organizmu, ROZCIĄGANIE, a nie katowanie dalej nóg. Trening siłowy to osobny element.
ernesto
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

To myślisz czy go wyznaczyłeś ? Bo to bardzo ważne. Jeżeli wyznaczyłeś to jak, jeżeli tego nie zrobiłeś to zrób to testem.
Moge to jakos sprawdzic garmine, czy wypadaloby pojsc na wysilkowe?
Co rozumiesz przez zapas energii ? Ciągle trenujesz tak samo - godzinne wybiegania stałym tempem ? Może coś wypadałoby urozmaicić ?
Biegam od 10 do 16 km. Mysle, ze wprowadze niedlugo podbiegi, interwaly itp. Zapas energii rozumiem tak, ze na ostatnim (1) polmaratonie ostatnie 300m, grzałem na maxa.
A skąd w ogóle ten pomysł ? Czemu chcesz dobijać swoje nogi po biegowym treningu ? Po biegu, chwila na wyciszenie, uspokojenie organizmu, ROZCIĄGANIE, a nie katowanie dalej nóg. Trening siłowy to osobny element.
Czyli proponujesz trening na nogi (mam tu na mysli przysiady, wykroki itp.) w dni wolne od treningu?
Awatar użytkownika
bartochm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 50:41

Nieprzeczytany post

Moge to jakos sprawdzic garmine, czy wypadaloby pojsc na wysilkowe?
http://bieganie.pl/?show=1&cat=15&id=411

Weź sobie te treningi na spokojnie, dodaj urozmaicenia, krótsze dystanse wyższym tempem i potem zobacz.
Czyli proponujesz trening na nogi (mam tu na mysli przysiady, wykroki itp.) w dni wolne od treningu?
Dokładnie, nie ma co przesadzać. Ustaw sobie plan tygodniowy z dniami na regenerację. Przypominam, że bieganie to nie tylko nogi, ale również brzuch, plecy, ramiona. Polecam poczytać o core stability, abs biegacza itd itp.
ernesto
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

http://bieganie.pl/?show=1&cat=15&id=411

Weź sobie te treningi na spokojnie, dodaj urozmaicenia, krótsze dystanse wyższym tempem i potem zobacz.
Dzięki :)!

Dokładnie, nie ma co przesadzać. Ustaw sobie plan tygodniowy z dniami na regenerację. Przypominam, że bieganie to nie tylko nogi, ale również brzuch, plecy, ramiona. Polecam poczytać o core stability, abs biegacza itd itp.
Tak zrobię, tylko muszę w ten plan wliczyć 2 dni pływania 45 minutowego. Oczywiście, ćwiczę brzuch, ramiona - pompki, planki, brzuszki itp. Dzięki bardzo za fachowe rady!!
ernesto
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Portan pisze:U mnie wysokie tętno i niskie ciśnienie to norma, ale czasami bardzo doskwiera
A jaki staż i wiek?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ