Złamanie zmęczeniowe - kostka

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
LaraCroft
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich biegaczy,
Niestety.. moja kostka padła kilka dni przed nowym rokiem :nowiesz: .. Złamanie zmęczeniowe, a konkretnie fragmentu kości w kostce. Zbyt intensywne biegi. Szczególnie jeden - 15km dystans na ostrych podbiegach. Dowaliłam 8km biegiem na siłowni i gruchnęło..

2 tygodnie nie wiedziałam co mi jest, potem noga do kolana wsadzona w but pneumatyczny (na trzy miesiące). Ściągam tę konstrukcję na noc. Jedynę co mogę robić to pływać. Planuję ściągnąć buta w połowie marca, zgodnie z zaleceniem lekarza.

Pytanie do doświadczonych - w jaki sposób i kiedy można spokojnie powrócić do biegania? Czy po ściągnięciu powinnam odczekać kolejne dwa miesiące? Czy powinnam zadbać o dalszą rehabilitację? Zupełnie nie wiem jak się zabrać za powrót. Obawiam się powrotu złamania :smutek:
Mieliście podobne doświadczenia? Będę wdzięczna za opinie.

Pozdrawiam
Lara
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Lara, nie pytaj sie nas tylko pójdź lepiej do ludzi ktorzy cały czas zawodowo rehabilitują sportowców, w Krakowie masz np Fizjoterapia Kaczmarek.
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

ja miałem złamanie zmęczeniowe drugiej kości śródstopia. Po dwóch miesiącach wróciłem do regularnych treningów. Ale jak kolega wyżej polecam udam się do specjalisty.
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

LaraCroft pisze:Obawiam się powrotu złamania
robiłas kontrolne badania?
jesli kość się prawidłowo zrosła, to nie ma obawy przed jej ponownym złamaniem, bardzo rzadko zdarzają się złamania w tym samym miejscu :usmiech:

zacznij biegać ostrożnie zwiększając kilometraż i intensywność
dobrze by było powzmacniać mięsnie stopy/goleni http://bieganie.pl/?show=1&cat=15&id=8391
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
Awatar użytkownika
LaraCroft
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nie tyle zależy mi w zasadzie na Waszych zaleceniach.. owszem jest od tego specjalista.
Ciekawi mnie może bardziej Wasz powrót do formy. Interesuje okres zrastania, czas powrotu do biegów, rady.
Być może wyciągnę z tego średnią. Jeśli natomiast Pan Moderator uzna, że istnienie wątku nie ma sensu.. cóż.
Pozdrawiam :oczko:
Lara
Awatar użytkownika
LaraCroft
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

katekate pisze:
LaraCroft pisze:Obawiam się powrotu złamania
robiłas kontrolne badania?
jesli kość się prawidłowo zrosła, to nie ma obawy przed jej ponownym złamaniem, bardzo rzadko zdarzają się złamania w tym samym miejscu :usmiech:

pierwsze kontrolne badanie zrobię w połowie marca. natomiast zdanie lekarz co do spania w bucie pneumatycznym jest podzielone. osobiście - nie śpię w nim i wieczorami ściągam.. :niewiem:
Lara
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ