Ból ścięgna Achillesa w trakcie treningu

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
adalruna
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jak sobie z tym radzić?

Jeżeli problem wynika ze zbyt dużych obciążeń treningowych, nie trwa długo i nie ma drugiego dna (wcześniejsze urazy, ograniczenia ruchomości stopy, biodra) to istnieje szansa na poradzenie sobie z nim w zaciszu domowym. Pomaga w tym:

- Chwilowa przerwa w treningach,

- Rozciąganie mięśni łydki,

- Rollowanie mięśni łydki, uda (każdej strony),

- Ćwiczenia ekscentryczne mięśni łydki.

http://polskabiega.sport.pl/polskabiega ... oblem.html <--- to z tego artykułu, może jest jeszcze szansa poradzić sobie z tym w domu...
PKO
Awatar użytkownika
Maxxer
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

U mnie żadnych zmian na szczęście w ścięgnie nie było jednak występowała sztywność poranna i ból przy dotykaniu.

Jak pójdziesz do rodzinnego to on ci powie od razu żeby nie biegać. A za wizytę u fizjo prywatnie zapłacisz razem z USG około 150 zł
1500m: 4:19:00 (2014) 4:01:13 (2015)
adalruna
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Maxxer pisze:U mnie żadnych zmian na szczęście w ścięgnie nie było jednak występowała sztywność poranna i ból przy dotykaniu.

Jak pójdziesz do rodzinnego to on ci powie od razu żeby nie biegać. A za wizytę u fizjo prywatnie zapłacisz razem z USG około 150 zł

Ja tylko odczuwam sztywność, przy dotykaniu nie boli. Myślę, że mam zbyt spięte mięśnie łydki i zastanawiam się nad zakupem rollera, mam nadzieję, że to pomoże.
A co do lekarza rodzinnego - prawda, kiedyś byłam ze zwykłą kontuzją pachwiny. Od razu usłyszałam, żebym znalazła sonie inny sport, a wystarczyły 2 tygodnie odpoczynku od jakiejkolwiek aktywności fizycznej.
Awatar użytkownika
Maxxer
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jak ciebie Achilles nie boli przy dotykaniu to może być coś innego. Napięcie mięśnia płaszczkowatego łydki może dawać podobne objawy do zapalenia ścięgna Achillesa, więc nad mobilizacją tego obszaru skupiłabym się w pierwszej kolejności. Rownież pracowałbym nad mobilizacją całego pasma tylnego.
1500m: 4:19:00 (2014) 4:01:13 (2015)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ