Komentarz do artykułu O krwi i suplementacji żelazem - poznajcie Natalię Grzebisz

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
N.Grzebisz
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

radslo1 pisze:Pani Natalio,
takie banalne pytanie ale po jakim mniej więcej czasie od spożycia żelaza, produktów zawierających żelazo można pić kawę, herbatę aby nie zaburzyć wchłaniania? Jest to zbadane?
1,5 h przed i po przyjęciu żelaza. Oczywiście żelaza, jak i innych leków nie należy popijać kawą bądź herbatą. Woda będzie najodpowiedniejsza.
PKO
Tarnovia
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 44:25
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Z różnych powodow nie biegalem przez 8 tygodni i nie pilem zupelnie kawy w tym okresie i dodatkwo suplenentowałem żelazem. Krwinki czerwone wrocily do normy na 4,55 a heboglobina na 13. Nie mialem takiego poziomu od 2 lat. POziom zelaza w osoczu po 8 tygodniach skoczył z 28 do 47. Jednoczesnie jestem beznadziejnie bez formy :) Puls 170 mialem 8 tygodni temu przy tempie 4:20/km a teraz przy 6:00/km. Fajnie bo bede mogł mojej pani doktor udowodnić że czerone krwinki mialem na niskim poziomie od biegania. Moze jednak siegnie znów po jakąś ksiązkę medyczną po tylu latach leczenia kataru i się dokształci. Jednoczesnie wróciłem do treningu i troche szkoda że wyniki mi znow się pogorsza pewnie :(
5k:20:30
10k:43:25
21k-1:35:20
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ