ból i opuchlizna po zewnętrznej strony pięty

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
kambodja
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

bosak pisze:Zanim pójdziesz biegać odczekaj kilka dni po odstawieniu wszystkich leków. Teraz "te lepiej" to może być jedynie efekt przeciwbólowy, a nie wyzdrowienia. Trzeba o tym pamiętać.
Racja - dlatego odstawiam leki 2 dni wcześniej przed zaplanowanym treningiem i zobaczę co się będzie działo - czy nadal będzie bolało.
Zresztą - przez pierwsze 3 dni leczenia pomimo brania leku przeciwbólowo-zapalnego na receptę nadal bolało więc chyba tak bardzo objawowo na ból ten lek nie działa.
Nie boli od 3 dni a lekarz powiedział, że mogę iść pobiegać jak przestanie boleć ale ja wolę odczekać do końca tygodnia. Zwyczajnie się boję, że znowu zacznie boleć.
Zaczęłam biegać pod koniec maja 2013 i chyba się uzależniłam
PKO
Awatar użytkownika
rafałcio
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 46

Nieprzeczytany post

Achilles ? :ech: znam kilka osób, które miały podobny problem i kończyło się różnie. Kolega, którzy nie przeciążał ścięgna przez tydzień bardzo szybko doszedł do siebie i w ciągu trzech tygodni wrócił do treningów. Z kolei inny twierdził, że to nic takiego i doszło do chronicznego zapalenia, które wraca dość często. Okładaj nogę lodem i wstrzymaj się z treningami a wrócisz formy ! Powodzenia :oczko: :usmiech:
Ko­biety nie lu­bią bo­haterów, lu­bią zwycięzców.
Awatar użytkownika
kambodja
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mi ortopeda zabronił lodu na Achillesa (a okładałam sama wcześniej) - stwierdził że lód jest dobry tylko na świeże stłuczenia/ naciągnięcia.
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Lek przeciwbólowo z pełną mocą działa z lekkim opóźnieniem i działa trochę po odstawieniu. Te lekko/trochę to dzień dwa.
Co do lodu. Może nie pomoże, ale czy szkodzi? Zabronił? Ciekawe dlaczego? Mógł nie polecać, ale zabraniać...
Awatar użytkownika
kambodja
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

powiedział żeby lód odstawić i już - że jest dobry tylko na świeże kontuzje
Co do planowania treningu po kontuzji - zamierzam pobiegać 3 dni po odstawieniu leków więc chyba już przestaną działać i będę faktycznie wiedziała jak się czuję ?
Od wczoraj robię też delikatnie ćwiczenia wzmacniające Achillesa - wczoraj zrobiłam po basenie wieczorem, a dziś planuję po wieczornej kąpieli - tak żeby ścięgna były trochę rozgrzane - dobrze kombinuję czy lepiej poczekać z tymi ćwiczeniami do wznowienia biegów i robić je po bieganiu jako dodatek do rozciągania ? :niewiem:
Awatar użytkownika
rafałcio
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Lód może być stosowany przy opuchliźnie jako okład. Oczywiście nie należy siedzieć cały czas z nogą w kuble z lodem :hejhej:
Awatar użytkownika
rafałcio
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Uważaj z tymi ćwiczeniami, bo z tego co mówisz, byłaś na basenie, a jeszcze chcesz dodatkowo ćwiczyć...hm.. co na to Twój lekarz?
Awatar użytkownika
kambodja
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

lekarz mówił że mogę pływać, chodzić i jeździć na rowerze - dopóki boli wszystko oprócz biegania
Maciejunio
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Kambodja,
mnie też w tych okolicach bolało, myślałem, że achilles,
u ortopedy nie byłem,
fizjoterapeuta stwierdził, że to nie achilles.
Już nawet nie pamiętam jak to nazwał,
ale jeśli masz gdzie i jak iść do dobrego fizjoterapeuty, to olej ortopedę i zapisuj się.
Ból był dosyć duży, ciężko było nawet chodzić, opaska uciskowa trochę go zmniejszała.
U mnie potrzebna była jedna wizyta, rozmasowywanie różnych części ciała, w tym bolącego miejsca (o dziwo też pewnego punktu na przedramieniu!) itp.
Wszystko bardzo szybko wróciło do normy, później już nigdy nie zabolało, a początkowo myślałem, że dłuższa przerwa się szykuje.
Oczywiście nie daję głowy, że u Ciebie będzie identyczna diagnoza, ale życzę zdrowia i powodzenia w leczeniu! :taktak:
Awatar użytkownika
kambodja
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Maciejunio dzięki za pomysł z fizjoterapeutą.
Dobrze, że tak szybko Ci pomógł !
Jak na razie od poniedziałku jest bardzo dobrze po lekach. Leki skończyłam brać w środę i też jest ok.
Od 5 dni stosuję lekkie ćwiczenia na Achillesa (stawanie na palcach, delikatne opadanie etc.) i mam wrażenie, że nogi są bardziej gibkie po nich.
Jutro zamierzam wyjść po 10 dniach przerwy na lekki trening i zobaczymy czy coś się odezwie.
Maciejunio
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Obciążenia trzeba sobie dawkować,
szkoda, że ja za późno to zrozumiałem,
ale tak to chyba jest, jak coś się komuś bardzo spodoba. ;-)
Im mniej człowiek jest przygotowany do wysiłku, a za ambitnie zacznie podchodzić do treningów,
to przyjdzie moment, że wszystko zacznie się sypać. ;-)

Także próbuj delikatnie, i nie lekceważ sygnałów, dodatkowo rozciągaj się, masuj i rozluźniaj, a wszystko wróci po jakimś czasie do normy. Zdrowia. ;-)
Awatar użytkownika
kambodja
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

czy ktoś zna dobrego fizjoterapeutę w Warszawie ?
Wróciłam do treningów bardzo delikatnych ale niestety boli mnie tuż nad piętą - taki piekący ból na bardzo małym obszarze - ponoć to przyczepy Achillesa są :grr:
Wcześniej, przed leczeniem, ból rozlewał się po kostce i na boki, bolało ścięgno wyżej. Teraz nawet mnie nie boli jak schodzę ze schodów, tylko taki piekący ból na małym obszarze tuż nad piętą.
Trener pływacki wczoraj poradził mi rozciąganie, lekkie truchtanie -ćwiczę od ponad tygodnia i truchtam od soboty.
Jak to wyleczyć ? Leki przeciwzapalne (biofenac) i 10 - dniowa przerwa w bieganiu pomogły, ale kolejne 2 treningi później bolą te przyczepy Achillesa :wrr:
Awatar użytkownika
Batman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55:33

Nieprzeczytany post

Ja chyba też mam te bóle. Ale nie Achilles. Mój ból to od kostki w dół i lekko do przodu - obie stopy zewnętrzna strona. Pojawiło się po przebiegnieciu pierwszy raz 11 km, nie od razu a wieczorem. Przez kolejne trzy dni chodzenie małymi kroczkami, schody w dół brane tyłem. Po tygodniu przeszło, przebiegiem 5 km i lekko zaczęło boleć, odczekalem kolejny tydzień, dziś wyszedłem pobiegać i znów ból wrócił. Kaplica, czuje, że to koniec biegania na dłuższy czas. A w planach bieg na dyche za za niecałe dwa tygodnie :(
No i w oczekiwaniu na poprawę ostra dieta (obecnie 108 kg przy 170 cm)
Buty Ekiden Active. Przebiegiem w nich 100 km może trochę więcej. Mogły się już ubić i znieksztalcic (na stronie sklepy jest podana waga 65/75/80/85)?
START: 17.06.2015, 170 cm; 116,7 kg
było: 108 kg - 10 km w 65:24 (27.09.2015)
jest: 98 kg - 10 km w 55:33 (25.09.2016)
będzie: 80 kg - 10 km w 40 minut
-
Start II: 07.06.2021, 170 cm; 124 kg
-
Start III: 30.05.2023, 170 cm; 101 kg
[url=viewtopic.php?f=27&t=64998]BLOG[/url]
[url=viewtopic.php?f=28&t=64999]KOMENTARZE[/url]
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ