nagły spadek formy

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
trbmusic
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Koleżanki biegaczki i koledzy biegacze!

Na wstępie, jako, że to mój pierwszy post na tym forum chciałem się przywitać :-) bardzo się cieszę, że mogłem do was dołączyć :-)

Szkoda, że pierwszy post dodaje w ' kontuzjach' :-(

Proszę was o radę. Oto moja historia:

Przygodę z regularnym bieganiem rozpocząłem rok temu. Do tej pory nie miałem żadnych problemów. Biegalem spokojnym tempem, dwa razy w tygodniu, 6-7 km tygodniowo. Pełny luz i rekreacja. Przed i po bieganiu krótkie rozciąganie - bardzo tego pilnowałem. Od nowego roku, powolutku się rozkręcalem i zacząłem biegać znacznie więcej. Minimum trzy treningi tygodniowo (poniedziałek, środa, piątek), aż doszedłem do 15-18 km w ciągu tygodnia. Czułem się świetnie, z treningu na trening miałem coraz lepsze czasy na swoich OS-ach, szybko przychodził postęp. Jednak pewnego razu wyszedłem na 5 km kółko i... myślałem że z płaczem wrócę taksówką do domu :-( skurcze, głównie łydek, nogi jak betonowe słupy, generalnie spadek siły, jakby uszlo ze mnie powietrze :-( po dwóch dniach podjąłem drugą próbę - to samo, nogi sztywne, totalny brak energii, skurcze i bóle mięśni. W tym momencie nawet leżąc odczuwam lekki ból.

Proszę o poradę jak z tego wybrnąć czy jest to jakieś przemęczenie, kryzys czy coś innego?

Pozdrawiam
M. :-)
PKO
Awatar użytkownika
Bacio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55:09
Życiówka w maratonie: 5:12:13

Nieprzeczytany post

trbmusic pisze:Jednak pewnego razu wyszedłem na 5 km kółko i... myślałem że z płaczem wrócę taksówką do domu :-( skurcze, głównie łydek, nogi jak betonowe słupy, generalnie spadek siły, jakby uszlo ze mnie powietrze :-(
Podobnie miałem, gdy spróbowałam szybciej pobiec na zawodach 8km. Chyba na 3,5km padłem i trzymało ponad tydzień.
12lukasz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 60

Nieprzeczytany post

Wiesz, staram się biegać mniej więcej regularnie od 4 lat. Czasami gdy miałem kiepski dzień i szedłem biegać to też czasami nagle opadałem z sił bez jakiejś konkretnej przyczyny (może to zły nastrój, złe samopoczucie tego dnia) a innym razem bez problemu biegałem po 20 km i świetnie się czułem. Myślę, że dobrze jest odpocząć na parę dni od biegania (powiedzmy tydzień) ,a w zamian za to można zastosować trening wchodzenia po schodach, to bardzo dobrze wzmacnia mięśnie nóg (polecam). Daj sobie spokój na parę dni z bieganiem, jest to moim zdaniem po prostu przetrenowanie, głowa do góry:)
Awatar użytkownika
LoveBeer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34.00
Kontakt:

Nieprzeczytany post

odpocznij. nie biegaj dzien po dniu mocnych treningow. nie zakladaj i nie planuj zeby kazdy mocny trening byl szybszy od poprzedniego. mozesz tez suplementowac magnez/potas i ew. bcaa.
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest

Nieprzeczytany post

Może problemem jest nieodpowiednia dieta? Ja bym najpierw to przeanalizował.
Na te skurcze być może pomoże ci PRAWDZIWA czekolada. Ewentualnie kup w aptece aspargin.

A tak z innej beczki to niewiele biegasz kilometrów jak na biegacza z rocznym stażem. Jakie to są szybkości?
trbmusic
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Szczerze mówiąc nie wiem ile powinienem biegać po roku;-) tak jak wspomniałem wcześniej robię trzy treningi w tygodniu, dwa razy trasa na 5 km i raz dłuższa - 8 km, średnia prędkość wg nike+ to 5'25''/km. Biegam dla lepszego samopoczucia, dlatego nie bawiłem się nigdy w jakieś interwały itd. Biegalem równym tempem. Teraz chciałbym to zmienić i może zainwestować w jakiś zegarek z GPSem, bo czasem mam wątpliwości co do dokładnego działania nike+ z Xperia P - może jakieś propozycje? :-)

Wracając do tematu, z nogą trochę lepiej, zrobiłem tydzień przerwy, dziś wyszedłem na delikatne 20 minut i ok.
Jaką dietę powinienem stosować?

Pozdrawiam ;-)
Jan123

Nieprzeczytany post

biegam już od pięciu lat, może wynki już były nawet dobre ale powiem, ze dopiero po 5 latach odkryłem jak dla mnie "amerykę"
po zakupię Fenixa 3. Zacząłem stosować asystenta odpoczynku. Nie sądziłęm, zę jak 10km biegnę w 42 min albo maraton w 3:18 to po 10km w tempie 5min/km czasem trzeba odpocząć więcej niż 24h a po 30 km w tępie 7:00min/km wystarczy 24 godziny.
taka-paulina
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja jako amatorka upatrywałabym się problemu właśnie w nieodpowiedniej ilości lub jakości odpoczynku. Oprócz tego, żeby mieć dni bez biegania to warto też porządnie się wysypiać i w te dni nie obciążać nóg skoro masz takie problemy. Ja w swojej największej głupocie w dni niebiegowe potrafiłam na siłowni robić dni nóg i cóż, powiedzmy sobie szczerze, że równie dobrze mogłabym w ogóle nie robić przerw w bieganiu skoro i tak nie pozwalałam się nogom zregenerować. No i jak zdarza mi się źle spać to również czuję, że odbija się to mocno na wypoczynku.
Dorzuć do tego jakiś magnez, bo może Ci go w diecie brakować.
Regeneruj się i będzie git :)
Jan123

Nieprzeczytany post

czy sądzicie da się biegać codziennie bez utraty na zdrowiu?

Ja narazie chce znalesc taki dystans takie tempo aby fenix 3 asystent odpoczynku powiedzial, ze po 24 h moge biegać .
Wiem,ze odpoczynek ważny ale np biegac 5 km w tempie 7 min na km codziennie powinno być ok, choć garmin fenix mówi po tygodniu NIE musi byc wiecej niz 24 h raz na jakis czas
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jan123 pisze:czy sądzicie da się biegać codziennie bez utraty na zdrowiu?

Ja narazie chce znalesc taki dystans takie tempo aby fenix 3 asystent odpoczynku powiedzial, ze po 24 h moge biegać .
Wiem,ze odpoczynek ważny ale np biegac 5 km w tempie 7 min na km codziennie powinno być ok, choć garmin fenix mówi po tygodniu NIE musi byc wiecej niz 24 h raz na jakis czas

a organizm ci nic nie mówi tylko maszyny ?
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ