Witam.
...kontuzji nabawiłem się 4 miesiące temu i w końcu doczekałem się badania MR lecz nie wiem co może mnie czekać po tym opisie.
Obecnie oszczędzam kolano i nie boli , nie przeskakuje, zginam je, jest stabilne, ? i co o tym sądzić?
MR staw kolanowy
Badanie wykonano w sekwencji TSE , w obrazach T1-,T2 - zależnych i PD, w płaszczyźnie strzałkowej, wieńcowej i poprzecznej.
ACL obrzęknięte z cechami naderwania . PCL obrzęknięte o zachowanej ciągłości . Obrzęk przyczepu udowego więzadła pobocznego bocznego z zachowaniem ciągłości . Łąkotka przyśrodkowa z poziomym pęknięciem tylnej części trzonu i rogu tylnego. Łąkotka boczna z niewielkim uszkodzeniem rogu przedniego. Rzepka w położeniu pośrednim. Troczki więzadła rzepki prawidłowe. Niewielka ilość płynu w przedziale środkowym kolana i zarzepkowo. Torbiel dołu podkolanowego wielkości 68 x 15 x 36mm.
.wizytę u ortopedy mam za 3 tygodnie i nie daje mi to spokoju.
ACL naderwane, łąkotka pęknięta, torbiel podkolanowa,
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Generalnie według opisu to kolano nadaję się do altroskopii, ale możesz mieć takie szczęście jak ja i po czekaniu na operacje 1,5 ROKU wszystko samo się zregenerowało i aktualnie nie mam problemów z kolanem.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 36:58
- Życiówka w maratonie: 3:12:31
- Kontakt:
Zmartwię Cię, gdy ACL jest naderwane szanse na jego zerwanie są bardzo dużo - jakieś 70-80% więc to bardzo duża wartość.
Co do łąkotki - artroskopia i gdy to są małe fragmenty to wycięcie. uszkodzona łąkotka pogarsza wnętrze stawu kolanowego i powoduje szybszą degradację chrząstki stawowej.
można tak żyć i funkcjonować ale zadaj sobie pytanie czy warto i co będzie za 10 lat?
Co do łąkotki - artroskopia i gdy to są małe fragmenty to wycięcie. uszkodzona łąkotka pogarsza wnętrze stawu kolanowego i powoduje szybszą degradację chrząstki stawowej.
można tak żyć i funkcjonować ale zadaj sobie pytanie czy warto i co będzie za 10 lat?