Jakie ćwiczenia na sprawność ciała

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
furry1
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć zakładam ten temat, żeby nie robić offtopa w poprzednim. Więc sytuacja jest taka, że kiedyś miałem itbs (bóle w biodrze nadal występują w konkretnych sytuacjach np dzwiganie ciezkiego sprzetu) w międzyczasie ból kolan, który przeszedł, a teraz rozcięgno podeszwowe. Chce wszystkim kontuzjom zaradzić i wyeliminować je, ćwiczeniami poprawijącymi sprawność szczególnie chodzi o obręcz biodrową, rozciąganie pośladkow/kolan. Od siebie dodam, że znalazłem taki zestaw ćwiczeń tutaj ;

http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=288&id=5457
http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=25&id=6042

Możecie powiedzieć mi czy uważacie jest za dobre, które najlepsze, a może sami macie jakieś zestawy ćwiczeń lub rady dla mnie. :)

edit; zapomniałem dodać z praktyki znam stability core, które kiedyś po bieganiu często robiłem i chyba wznowę tą praktykę

Dodam też, że ITBS na początku był bardzo uciążliwy nawet w czasie samego chodzenia utykałem na jedną nogę która mocno mnie bolała w okolicach kolana, boczna część, później ból przeżucił się na biodro i było już lepiej, byłem z tym również u specjalistów rtg robione miałem, no ale cóż "specjaliści" powiedzieli mi zero biegania, basen rozciąganie, poszedłem też prywatnie, myśląc że będzie jakaś różnica, ale niestety, dlatego najlepiej pomogą doświadczeni w boju ;p.

Generalnie kontuzje mnie zniechęciły i od dłuższego czasu nie biegałem (jedynie co jakiś czas) w przerwie było też pół roku siłowni, a teraz znów chciałbym wrócić do biegania, ale bez powrotu kontuzji ;p
PKO
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

nie wiem furry, od kiedy biegasz, ile masz lat i czy byłeś aktywny przed bieganiem....
takie kontuzje są najczęściej wynikiem kiepskiej elastyczności ścięgien... samo wzmacnianie OK, ale bardziej skupiłabym sie na rozciąganiu, tu będzie pomocny fizjoterapeuta
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
furry1
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Miałem kilka razy fazy po kilka miesięcy, że biegałem generalnie nic specjalnego lat 22, i generalnie mialem też kilka przygód kilkumiesięcznych z siłownią. Co do rozciągania zgadzam się pisałem też o tym w poście wyżej, tylko fizjoterapeuta to koszty, a pewności czy pomoże nie ma, więc wole poradzić się najpierw tutaj.
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

furry1 pisze:fizjoterapeuta to koszty
ile byłbyś w stanie wydać na poradę i instruktaż?
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
furry1
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Jeżeli byłbym pewny, że to co mi powie będzie różniło się od ćwiczeń, które znalazłem lub dali mi inni za darmo na forum i że nie pociśnie mi formułki typu basen i rozciąganie, a naprawdę pomoże to koło 300zł na pewno, ale tu chodzi o to gwarancję.
ps. jesteś może fizjoterapeutą?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ