Wytrzymałość stawów w zależności od wzrostu

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Pyjter
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.
Od 2 miesięcy jestem szczęśliwym biegaczem. Biegam sobie co drugi dzień, po 35-50 minut ciągłego biegu, tak by nie łapać zadyszki. Nie mierze czasu, ani dystansu... Na to przyjdzie pora... po prostu biegnę i się ciesze.

Mam 30 lat, 192cm wzrostu, waga 86kg.
Gdzieś przeczytałem że bieganie dla osób ważących więcej niż 85 kg jest niewskazane ze względu na obciążenie stawów. Jednak nie napisano czy chodzi o ludzi z nadwagą, czy w ogóle.

Moje pytanie: Czy kolana osoby mojej postury cierpią mniej przy bieganiu, niż u osoby o parametrach np. 170cm i wadze 86 kg ? Czy jest to to samo?

Zejść poniżej 85kg nie chcę, bo mnie wiatr przewróci :)
PKO
Awatar użytkownika
blackfish
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie wiem gdzie to wyczytałeś. Jeśli w ogóle to zapewne chodziło o nadwagę. Ty masz waga do wzrostu wręcz idealną jak na biegacza, więc biegaj dalej i rób to co sprawia Ci radość.
Pyjter
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

OK :) Tak też będe czynił :)
Awatar użytkownika
Jaszczur
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 40:31
Życiówka w maratonie: 3:28:05

Nieprzeczytany post

Pyjter pisze: Zejść poniżej 85kg nie chcę, bo mnie wiatr przewróci :)
Rozumiem Twój problem, dawno temu przy wzroście 196 ważyłem 75kg i nie wyglądało to najlepiej. Ale poza samą wagą polecam zrobić sobie analizę składu ciała, która pokaże ile tłuszczu, ile mięśni, wody itd jest w naszym organizmie.
Ja własnie zastanawiam się jak odbije się na moich wiosennych wynikach wzrost masy z 87 na 91kg, przy jednoczesnym spadku ilości tłuszczu z 13% na 11%. Zobaczymy na półmaratonie marzanny :)
"Wszystko można co nie można byle z wolna i z ostrożna".
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ