Komentarz do artykułu Dieta zimą - na co należy zwrócić uwagę?
- bieganie.pl
- Zaprawiony W Bojach
Skomentuj artykuł Dieta zimą - na co należy zwrócić uwagę?
- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 02:56:04
- Kontakt:
Czyli jemy normalnie i nie obżeramy się z powodu "bo zima"
Tylko przy obecnej pogodzie (około +10) ciężko tutaj mówić o jakiejkolwiek zimie. Czasami wiosną czy jesienią nie ma tak dobrych warunków do biegania jakie mamy teraz.

- charm
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
jak dla mnie podstawowy problem diety "zimowej" to brak części produktów - jest mniej lokalnych świeżych warzyw i owoców, ale na szczęście wiele dobrze się przechowuje, jak kapusta, buraki, marchewki, itd, a część bardzo dobrze zamraża
tylko dobrych pomidorów nie ma...
jak ktoś się zdrowo i racjonalnie odżywia, to nie zacznie żreć wszystkiego jak leci "bo mamy kalendarzową zimę", i tak jak napisał mały, pogoda za oknem to zdecydowanie wiosna a nie zima
tylko świeżej rzodkiewki brak...

jak ktoś się zdrowo i racjonalnie odżywia, to nie zacznie żreć wszystkiego jak leci "bo mamy kalendarzową zimę", i tak jak napisał mały, pogoda za oknem to zdecydowanie wiosna a nie zima

tylko świeżej rzodkiewki brak...

- KrzysiekJ
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
- Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest
Pan Damian Parol w jednym zdaniu objawił "niemądry charakter mitów" kuchni pięciu przemian.
Zupełnie nie podzielam jego opinii dotyczącej wychładzającego charakteru niektórych potraw.
Np. w Afryce północnej pija się herbatę miętową (gorącą, mimo że zazwyczaj jest tam dość ciepło) właśnie z uwagi na wychładzający charakter mięty.
Zupełnie nie podzielam jego opinii dotyczącej wychładzającego charakteru niektórych potraw.
Np. w Afryce północnej pija się herbatę miętową (gorącą, mimo że zazwyczaj jest tam dość ciepło) właśnie z uwagi na wychładzający charakter mięty.
- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
@charm z rzodkiewką się zgadzam, ale co do pomidorów to uważam, ze można kupić takie które będą miały inny smak niż woda. Zimą jak mam ochotę zjeść pomidora sięgam po pomidory koktajlowe - większość z nich nawet smakuje jak pomidory 
Gorzej natomiast, że ceny niektórych owoców i warzyw są z powodu importu dość wysokie. O ile latem uwielbiam wszelkiego rodzaju melony, arbuzy to zimą ich cena jest dość wysoka. Zresztą nawet cena jabłek jest sporo większa. Niemniej z pozytywów - należy zauważyć, że cytrusy są tańsze

Gorzej natomiast, że ceny niektórych owoców i warzyw są z powodu importu dość wysokie. O ile latem uwielbiam wszelkiego rodzaju melony, arbuzy to zimą ich cena jest dość wysoka. Zresztą nawet cena jabłek jest sporo większa. Niemniej z pozytywów - należy zauważyć, że cytrusy są tańsze

-
- Zaprawiony W Bojach
"Skoro potrzebujemy więcej energii, dlaczego tyjemy i wiosną musimy zbijać wagę?" - tyle że to jest nieprawda, czyli z założenia cały artykuł jest naciągany.
To tylko usprawiedliwienie dla leni i żarłoków.
NIGDY nie zdarzyło mi się przybrać na wadze zimą.
To tylko usprawiedliwienie dla leni i żarłoków.
NIGDY nie zdarzyło mi się przybrać na wadze zimą.
- charm
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
fakt, że koktajlowe smakują trochę bardziej jak pomidory niż to okrągłe czerwonawe coś w markecie, ale nie jak taki świeży z domowego ogródkamaly89 pisze:@charm z rzodkiewką się zgadzam, ale co do pomidorów to uważam, ze można kupić takie które będą miały inny smak niż woda. Zimą jak mam ochotę zjeść pomidora sięgam po pomidory koktajlowe - większość z nich nawet smakuje jak pomidory

ale tańsze cytrusy to fakt

- katekate
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 45.18
- Życiówka w maratonie: 3.42.11
Ania własnie chciałam identyczny obrazek

-
- Zaprawiony W Bojach
Mały, zima to nie tylko temperatura, ale nachylenie planety względem Słońca, czyli mniej światła, czyli mnie witaminy D,maly89 pisze:Tylko przy obecnej pogodzie (około +10) ciężko tutaj mówić o jakiejkolwiek zimie.
niezależnie czy jest śnieg i -20C.
Gdzieś mi sie kiedyś obiło o uszy, że to m.in. niski poziom wit. D zimą może powodować "zimowe tycie".
Wszak witamina D, to w zasadzie bardziej hormon niż witamina.
- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
pit78 pisze: Gdzieś mi sie kiedyś obiło o uszy, że to m.in. niski poziom wit. D zimą może powodować "zimowe tycie".
Wolę wierzyć w teorię mówiącą, że tycie nie jest spowodowane niedoborem witaminy D, a nadmiarem jedzenia. Nie chce mi się wierzyć, że ustawienie planety ma wpływ na wagę.
- charm
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Niski poziom witaminy d może powodować pogorszenie samopoczucia (wg niektórych badań istnieje związek pomiędzy niedoborami D a depresją), więc jeśli ktoś "je na poprawę samopoczucia".... A z drugiej strony jak ktoś " zająca smutek" to tyje bez względu na porę roku....
I tak jak napisał mały89, rycie spowodowane jest nadmiarem jedzenia a raczej nadmiarem niewłaściwego jedzenia
No, za wyjątkiem nielicznych zaburzeń metabolicznych....
I tak jak napisał mały89, rycie spowodowane jest nadmiarem jedzenia a raczej nadmiarem niewłaściwego jedzenia

No, za wyjątkiem nielicznych zaburzeń metabolicznych....