Mam pytanie do doświadczonych biegaczy, czy częste bieganie po górach może wpłynąć na organizm w taki sposób, że w ciągu tygodnia czy dwóch waga skoczy o 3/4 kg, wcześniej ważyłem 75kg, ogólnie jestem bardzo ciekaw tego tematu, wpływu mocnych treningów na wagę,
w ostatnim czasie robiłem bardzo mocne treningi w górach, wracam świeżo po kontuzji... i czuję, że mam mięśnie jakby ociężałe, lekko obolałe.
No i najważniejsze, bo muszę zaznaczyć że odżywiam się zdrowo, żadnej chemii, zadnych tabletek, zadnych proszkow !!! bo niektorzy tutaj preferuja takie rzeczy... Ja sie tym brzydze
Biegi po górach, a szybki wzrost wagi ?
- Krzysztof92
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
" I'm at war with the world cause I
Ain't never gonna sell my soul "
- katekate
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 45.18
- Życiówka w maratonie: 3.42.11

- Krzysztof92
- Stary Wyga
Thx za odpowiedz " spoko
ja sile biegowa robie 5 x w tyg, dla mnie bieganie bez gor to nudne spacerowanie

- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
Normalne jest, że w czasie etapówki mtb uczestnicy przybierają 3-5kg na wadze mimo bardzo sporego deficytu kalorycznego rzędu 6-9tys kcal w ciągu tygodnia.
Mikrouszkodzenia mięśni się kumulują, wdają się małe stany zapalne powodujące opuchliznę mięśni i zatrzymywanie wody. To jest z reguły powód zwiększania wagi. Po porządnych zawodach mtb wagę traci się dopiero kilka dni później. Podejrzewam że bieganie po górach jeszcze bardziej uszkadza mięśnie niż jeżdżenie po górach na rowerze
.
Mikrouszkodzenia mięśni się kumulują, wdają się małe stany zapalne powodujące opuchliznę mięśni i zatrzymywanie wody. To jest z reguły powód zwiększania wagi. Po porządnych zawodach mtb wagę traci się dopiero kilka dni później. Podejrzewam że bieganie po górach jeszcze bardziej uszkadza mięśnie niż jeżdżenie po górach na rowerze

The faster you are, the slower life goes by.
- Krzysztof92
- Stary Wyga
dziękuję za odpowiedź
, możliwe, bo ostatnio przesadziłem trochę z treningami, ale szybko chcę wrócić do formy...

- katekate
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 45.18
- Życiówka w maratonie: 3.42.11
szybko to ty powrócisz do kontuzji, obstawiam miesiąc, góra dwa 

- Krzysztof92
- Stary Wyga
mięsień musi przyzwyczaić się do wysiłku
, to taka rehabilitacja :D
za miesiąc to będę fruwał po górach
,
Teraz moje treningi i tak są luźne
to co wyprawiałem przed kontuzją :D to było szalone, zamiast normalnie sobie pobiegać, to ja szukałem wyzwań, wybierałem sobie najbardziej strome podbiegi, obecnie to z każdego treningu się cieszę
, mam inne priorytety, wolę robić większe dystanse, rozwijać szybkość, daję sobie czas na regenerację, większy relaks zapewniam nogom ;D, inaczej siadam nawet na krześle hehe
Regularność jest dla mnie najważniejsza,
no dwóch moich idoli w bieganiu napisało mi, że najważniejsza jest regularność i dopóki walczysz jesteś zwycięzcą, jednym z nich miałem okazję nie tak dawno pobiegać po górach. Więc jest super
spokojnie się rozwijam
))

za miesiąc to będę fruwał po górach

Teraz moje treningi i tak są luźne

Regularność jest dla mnie najważniejsza,
no dwóch moich idoli w bieganiu napisało mi, że najważniejsza jest regularność i dopóki walczysz jesteś zwycięzcą, jednym z nich miałem okazję nie tak dawno pobiegać po górach. Więc jest super
spokojnie się rozwijam