Ankieta

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
blackfish
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

blazejelk2 pisze:Nad ankietą spędziłem bardzo dużo czasu, żeby ją stworzyć byłem dziesiątki razy u promotora i coś zmieniałem.
To, że ktoś spędził dużo czasu nad ankietą nie znaczy, że nie można jej poprawić. Chram ma rację. Pytania opisowe są czasochłonne dla obu stron, trudne do interpretacji i skłonne do nadinterpretacji... co chyba nie jest dobre. Po co Ci np. opisowych informacji ile kto czasu biega, zamiast przedziałów wyboru (czasowych czy kilometrowych), z których łatwo wywnioskujesz czy kontuzje mają częściej początkujący beczagcze czy bardziej doświadczeni. Chodzi o ułatwienie dla Ciebie, żebyś nie musiał interpretować wyników "ręcznie". itd. Nasze uwagi, osób związanych z bieganiem i znających się na temacie, mają Ci pomóc a nie Ty się niepotrzebnie denerwujesz.
PKO
Awatar użytkownika
charm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

blazejelk2 pisze:Cytuj:
wątek jest w dziale kontuzji, a tam zaglądają w dużej mierze "kontuzjowani", po dopracowaniu może raczej " melanż"?
i dlatego ten wątek jest w tym dziale.
to znaczy chodzi tylko o kontuzjowanych, więc np nie będzie korelacji np "brak rozgrzewki przy większym kilometrażu zwiększa ryzyko takiej a takiej kontuzji, ale regularna rozgrzewka i rozciąganie przy *** treningach tygodniowo i kilometrażu *** znacznie zmniejsza ryzyko takiej a takiej kontuzji".
Pytanie podstawowe, czy chcesz w ogóle w analizie uwzględniać osoby, które nie miały kontuzji, czy będziesz analizował tylko tych kontuzjowanych. Bo jak wszystkich, to trochę jak ankieta zamieszczona chyba na wp (albo innym tym podobnym portalu) z pytaniem "czy masz dostęp do internetu" - wyszło, że niemal 100% społeczeństwa ma dostęp... Albo jakby w poczekalni u lekarza zrobić ankietę "czy w ciągu ostatniego roku byłeś chory?" - zapewniam, że niemal 100% społeczeństwa chorowała chociaż raz :P
Miejsce i metoda przeprowadzenia ankiety może mieć znaczący wpływ na wynik, i tego nie określisz statystycznie.
blazejelk2 pisze:
Ile czasu biegami powinien być wybór
nie mam takiego pytania
Nad ankietą spędziłem bardzo dużo czasu, żeby ją stworzyć byłem dziesiątki razy u promotora i coś zmieniałem. Piszesz, że powinny być przedziały do korelacji,np. jeśli wybierasz opcje tak wpisujesz ile razy bierzesz udział w zawodach w ciągu roku i po co przedział.
pytanie nr 5 - "Jak długo Pan/i biega?" napisałam w skrócie.

Przedział po to, żebyś nie miał potem odpowiedzi w stylu "od dawna", "Po kilka godzin", "odkąd pamiętam", itd...
W pytaniu 12 w odpowiedziach będą liczby, ale będą też odpowiedzi takie jak "rzadko", "czasami", "regularnie", "jak mi się chce", "jak są fajne zawody w okolicy", itd - jak to zinterpretujesz? Zdecydowanie prościej jak jest wybór, np "w ogóle", "do 3 razy w roku", "4-7 razy", "powyżej 7" - przedziały z sufitu wzięte, tak mi się nasunęły akurat, ale ideę pewnie widać...
blackfish pisze:
blazejelk2 pisze:Nad ankietą spędziłem bardzo dużo czasu, żeby ją stworzyć byłem dziesiątki razy u promotora i coś zmieniałem.
To, że ktoś spędził dużo czasu nad ankietą nie znaczy, że nie można jej poprawić.
blackfish pisze:Chodzi o ułatwienie dla Ciebie, żebyś nie musiał interpretować wyników "ręcznie". itd. Nasze uwagi, osób związanych z bieganiem i znających się na temacie, mają Ci pomóc a nie Ty się niepotrzebnie denerwujesz.
Moje to uwagi nie tyle biegacza, ale analityka, który analizą statystyczną danych, analizą korelacji, itd zajmuje się zawodowo od wielu lat (w tym także przygotowywaniem i analizą ankiet...)
Awatar użytkownika
blackfish
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

charm pisze:
blackfish pisze:Chodzi o ułatwienie dla Ciebie, żebyś nie musiał interpretować wyników "ręcznie". itd. Nasze uwagi, osób związanych z bieganiem i znających się na temacie, mają Ci pomóc a nie Ty się niepotrzebnie denerwujesz.
Moje to uwagi nie tyle biegacza, ale analityka, który analizą statystyczną danych, analizą korelacji, itd zajmuje się zawodowo od wielu lat (w tym także przygotowywaniem i analizą ankiet...)
I po temacie... :bum: :bum: :bum:
blazejelk2
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Wiem, że chcecie pomóc i dlatego zmieniłem niektóre pytania. Z powodu edytowania ankiety jestem zmuszony wziąć pod uwagę ankiety od daty 09.01.2015 od godziny 11 ponieważ edytowane pytania czyszczą odpowiedzi wcześniej wypełnionych ankiet i dzięki temu straciłem już 15 ankiet i cenne osoby ankietowane. A przy 12 pytaniu jest napisane celowo ILE :) Przejrzałem ankiety i jak narazie nie widzę, żeby ktoś miał problem z odpowiedzią na otwarte pytanie. I wiem doskonale o co Ci chodzi przy odpowiedziach przy otwartych pytaniach:)
Obrazek
Awatar użytkownika
blackfish
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@blazejelk2: wstaw sobie do swojego podpisu link do ankiety :-) Jak będziesz odpowiadał w innych wątkach, a nawet tutaj, zawsze większa szansa, że ktoś to znajdzie. Teraz, żeby znaleźć link musiałem gdzieś szukać w początkowych postach, ale jak ktoś trafi na ten wątek ze strony głównej to nawet nie wie gdzie ta ankieta jest.
blazejelk2
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

blackfish pisze:@blazejelk2: wstaw sobie do swojego podpisu link do ankiety :-) Jak będziesz odpowiadał w innych wątkach, a nawet tutaj, zawsze większa szansa, że ktoś to znajdzie. Teraz, żeby znaleźć link musiałem gdzieś szukać w początkowych postach, ale jak ktoś trafi na ten wątek ze strony głównej to nawet nie wie gdzie ta ankieta jest.
Dzięki za wskazówkę:)
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ