Skręcenie stawu kolanowego i naderwanie więzadeł.

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
IwoS
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.
11.11.14 doszło do niefortunnego zdarzenia podczas meczu, zostałem uderzony w zewnętrzną część kolana. Efektem był trzask w kolanie i duży ból. Lekarz zdiagnozował skręcenie stawu kolanowego i przypuszczał naderwanie więzadeł, ponieważ kolano "miało lekki luz" (w miejscu uderzenia). Prześwietlenie kości nie wykazało żadnych zmian, więc nakazał chodzić 2 tygodnie o kulach ze stabilizatorem. Po następnej kontroli sprawdził kolano i zignorował mój ból w kolanie w miejscu więzadeł. Zlecił noszenie stabilizatora takiego, abym mógł zginać nogę i ją rozruszać(został mi jeszcze tydzień). Poszedłem po rozum do głowy i zrobiłem USG kolana - dobrze zrobiłem. Chirurg po USG zdiagnozował następującą rzecz: "Więzadło poboczne strzałkowe wyraźnie obrzęknięte, hypoechogeniczne, z zatartą strukturą włókienkową w obrębie części bliższej, ale z zachowaną ciągłością. Obraz USG odpowiada stanowi po naderwaniu więzadła I/II stopnia. " Do tego dorzucam zdjęcie. I chciałbym się dowiedzieć, kiedy jest możliwy powrót na boisko i czy poprzez noszenie stabilizatora wyleczę to więzadło, żeby było znowu całe? Oczywiście odczuwam ból.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/da3 ... a3f3d.html
PKO
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

IwoS pisze: Zlecił noszenie stabilizatora takiego, abym mógł zginać nogę i ją rozruszać(został mi jeszcze tydzień). Poszedłem po rozum do głowy i zrobiłem USG kolana - dobrze zrobiłem. Chirurg po USG zdiagnozował następującą rzecz: "Więzadło poboczne strzałkowe wyraźnie obrzęknięte, hypoechogeniczne, z zatartą strukturą włókienkową w obrębie części bliższej, ale z zachowaną ciągłością. Obraz USG odpowiada stanowi po naderwaniu więzadła I/II stopnia. "
co ci dała ta wiedza? :tonieja: skoro zalecenie to same-stabilizator
pacjenci uwielbiają wydawac kasę na różne badania :bum:

masz stan zapalny, noś stabilizator, oszczędzaj, nie obciążaj
ale zapisz się na zabiegi-polecam pole magnetyczne i ultradźwięki, no i krio
dostałeś jakieś nlpz? :tonieja:
oprócz tego świcz izometrycznie, żeby zachowac jako taką siłe mięśniową
leczenie takich urazów rózni się czasowo w zalezności od rozległości urazu, więc kilka tygodni na pewno wyłączą cię z treningów

a co powiedział mądry doktor od usg?
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
IwoS
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

katekate pisze:
co ci dała ta wiedza? :tonieja: skoro zalecenie to same-stabilizator
pacjenci uwielbiają wydawac kasę na różne badania :bum:

masz stan zapalny, noś stabilizator, oszczędzaj, nie obciążaj
ale zapisz się na zabiegi-polecam pole magnetyczne i ultradźwięki, no i krio
dostałeś jakieś nlpz? :tonieja:
oprócz tego świcz izometrycznie, żeby zachowac jako taką siłe mięśniową
leczenie takich urazów rózni się czasowo w zalezności od rozległości urazu, więc kilka tygodni na pewno wyłączą cię z treningów

a co powiedział mądry doktor od usg?
USG robiłem prywatnie, bo chirurg tego nie zlecił. Myślał, że wszystko okej. Powiedział, że tydzień jeszcze i mogę zacząć biegać.
Badanie dało ULGĘ, że nie jest naderwane już, tylko obrzęknięte. Uspokoiło mnie.

Nie dostałem nic, kazał nosić stabilizator - tylko to. W ogóle nie reagował na to co mówię (za wizytę wziął 100zł). Ćwiczę sobie od tygodnia, wzmacniam mięśnie, więc nie ma problemów z nimi. Powiedział, że takie urazy - naderwania - leczy się parę tygodni. Tylko serio nie wiem, czy mogę zagrać mecz za dwa tygodnie, czy za trzy, czy za cztery. A nie ukrywam, że jestem sportowcem, który nie może sobie pozwolić na jakieś przerwy nieokreślone. Ważne dla mnie żebym wiedział kiedy mogę zacząć grać.
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

IwoS pisze:Badanie dało ULGĘ, że nie jest naderwane już, tylko obrzęknięte. Uspokoiło mnie.
toż to samo zrobił ortopeda w badaniu palpacyjnym :oczko: ale ok, nieważne

nikt ci nie powie kiedy będziesz mógł zagrać :usmiech: na pewno najpierw ostroznie musisz wrócic do samych treningów :taktak:
chyba najwazniejsze jest wyleczenie urazu, niż udział w meczu? :oczko:
komentarze
IwoS
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

On nie powiedział tego. Powiedział, że jednak nie było naderwania tylko i wyłącznie skręcenie. A sam wiesz, że to duuużo zmienia.

Pytałem lekarza to mówił, że za dwa tygodnie. A co jak zaryzykuję za dwa tygodnie i znowu to się stanie? Chciałem popytać, czy to wystarczająco, czy nie. Bo sam nie wiem. Lekarz z tego co widać też nie wie, co robić. Zgadzam się, że zdrowie. Ale co z tego? Chodzi o to kiedy mogę wrócić. Według lekarza to 2 tygodnie, według mnie więcej (choć się nie znam, dlatego pytam tutaj).
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

IwoS pisze:Powiedział, że jednak nie było naderwania tylko i wyłącznie skręcenie.
IwoS pisze:Badanie dało ULGĘ, że nie jest naderwane już, tylko obrzęknięte.
w/g mnie i jeden i drugi postawił taką samą diagnozę :spoczko:

myślę, że jak ból zacznie się zmniejszać możesz zacząć obciążać kolano, natomiast do treningów wrócisz, jak przestanie boleć
później rób co chcesz :oczko:
komentarze
IwoS
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tylko wiesz, on na początku mówił, że może być naderwane. Po dwóch tygodniach powiedział, że nie było czegoś takiego. Powiedział, że myślał o naderwaniu, jednak kolano było tylko skręcone. A ten powiedział, że jednak było i nadal jest. Bo przecież więzadło nie jest okej, bo nie bolałoby i na USG by nic nie wyszło. Hmm... no chciałem się właśnie tutaj zapytać "doświadczonych" czy mogę grać pomimo bólu, czy jednak nie. Bo lekarzowi mówię, że boli a on to ignoruję totalnie. Jakby udawał, że nie słucha, bo nie wie co z tym zrobić. Ale jeśli mówisz, że dać sobie spokój to tak zrobię. Czyli tak jak myślałem, aż przestanie ciągnąć więzadło, mimo, że zwolnienie jego kończy się za tydzień. Dzięki. :)
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

m.in. ból jest wyznacznikiem stanu zapalnego, sam będziesz wiedział, kiedy możesz grać :oczko: nikt ci tego nie powie na zaś
pozdrawiam
komentarze
IwoS
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A wie ktoś może czemu mnie tak ciągnie z tyłu pod kolanem? Boli, jak prostuję kolano. I noga mi drętwieje. Nie wiem, co jest zgrane. Pogarsza się, czy o co chodzi?
Awatar użytkownika
fizjo.biega
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Masz ograniczoną ruchomość w kolanie? Nie możesz do końca wyprostować i zgiąć nogi? Jeżeli tak to bardzo możliwe, że uszkodziłeś więzadło poboczne przyśrodkowe. Jeżeli w takim przypadku leczysz taką kontuzję poprzez unieruchomienie to może dojść do sklejeń więzadłowych, którymi powinien zająć się fizjoterapeuta.

Może to coś pomoże: http://rehabilitacjabielsko.pl/rehabili ... rodkowego/
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ