Ból łydki

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
ona79
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć,

pojawiły mi się bóle łydek. Nie wiem czy związane z bieganiem czy nie. Ostatnio biegałam w czwartek (6 km). W niedzielę byliśmy na wycieczce rodzinnej, tam sporo chodziliśmy, głównie pod górę, z góry, po schodach itp, miejscowość położona na wzniesieniu. A wczoraj pojawiły mi się okropne bóle obydwu łydek. Bolały wczoraj całe. Dzisiaj w prawej nodze boli tak na oko od połowy łydki w dół, natomiast w lewej nodze boli po prawej stronie z tyłu, ale jakby głęboko w środku. Po rozchodzeniu mija. Ale jak tylko na chwilę usiądę, albo rano po spaniu, boli najbardziej. Na palcach nie stanę - ból jest za mocny. Jak dotykam palcami to nie boli, jak uderzę mocniej pięścią w te łydki to boli. Co to może być? Przeciążenie mięśnia płaszczkowatego czy coś innego? Co z tym robić? Byłabym wdzięczna za informacje. Pozdrawiam
PKO
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

zasanawiałem sie czy odpowiadac na tak banalne pytanie ale dla pytającego to powazny problem wiec odpowiem :)

łydki sa w ogóle nie elastyczne i pod wpływem wysiłku o znacznym stopnu napinania "cholernie sie spięły" wewnętrznie

lek: rozciaganie łydki tzw "przepychanie sciany" stajac sródstopiem na brzegu np klapka zeby pieta szła dodatkowo w dół i takie serie długo trzymane az do ustapienia bólu na poczatku napieprza ale potem przejdzie i tak 3 sesje na dzien po około 30 min po 2-3 dniach nie bedzie sladu po bólu

zycze poprawnej techniki :)
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
Awatar użytkownika
synergia_mj
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Witaj!

Możesz zastosować stretching mięśni kończyn dolnych, nie tylko łydek.
Przed biegiem wskazany jest stretching dynamiczny, po statyczny.

Dodatkowo polecam masaż głęboki mm.podudzia, ciepła kapiel, sauna!

Pozdrawiam
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ