Ból poniżej kolana po wewnętrznej stronie

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Creslin
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam serdecznie,

Piszę do was bo mam mały problem i nie wiem co z tym fantem zrobić.

Od miesiąca czasu (po rzuceniu palenia) zawziąłem się do biegania. Jestem początkującym biegaczem (w terenie), wcześniej tylko bieżnia. Zacząłem od 3,5 km teraz biegam 6+ w czasie ok 40 min od jakiegoś czasu to jest od 4 treningów zacząłem odczuwać lekki dyskomfort i ból w wewnętrznej stronie kolana (poniżej kolana, dolna część). Przy czym jak siedzę czuje to tak dziwnie (nie boli nie kuje nic ale czuję) przy dotyku boli, podczas rozpoczęcia biegania również boli z czasem jak biegnę ból ustaje prawie całkowicie ale po zakończeniu nasila się i powoli maleje. Podobnie mam z kostkami czuje ból podczas chodzenia. Co dziwne najbardziej to wszystko odczuwam jak schodzę ze schodów. Nie wiem czy to początek jakieś kontuzji czy po prostu zakwasy ? (no musi przecież coś boleć) :) Nadmienię, że mam 180 cm wzrostu ważę 92 kg (dziwna sprawa jak zaczynałem biegać ważyłem 89 :/ też mnie to dziwi :D)

Co do obuwia dobierałem i mam coś takiego: http://esklep.intersport.pl/pl/product/ ... ion-216286

Od paru dni zacząłem brać: http://www.trener.pl/sp1437_Nutrend_flexit_drink.html Niby na wzmocnienie stawów

Nie mam pojęcia co teraz robić biegam 4 x w tygodniu, szczerze mógłbym i codziennie tak mnie to pochłonęło ale boję się. Może za mocne tempo sobie zarzuciłem ?? Doradźcie jak możecie czy narazie odpuścić przez parę dni ? Do lekarza nie chcę iść.

Pozdr
Tomek
PKO
Awatar użytkownika
Jaszczur
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 40:31
Życiówka w maratonie: 3:28:05

Nieprzeczytany post

Co do suplementów, zawierających glukozaminę(czy inne substancje na stawy, kwas hiarulonowy etc.) dostępnych na polskim rynku, to podobno ich skuteczność jest znikoma. Tym, że waga skoczyła trochę w górę ja bym się nie przejmował, ewentualne rezultaty treningów możesz sprawdzić mierząc obwód pasa czy bioder. No chyba, że tak jak niektórzy (w tym ja na początku) zacząłeś w związku z treningami znacznie więcej jeść i masz dodatni bilans kaloryczny.
Waga, a w zasadzie lekka nadwaga, może być przyczyną bólu stawów. Możesz popracować nad intensywnością (choć ta chyba jest w porządku) oraz nad techniką biegu, tak aby mniej obciążać stawy.
"Wszystko można co nie można byle z wolna i z ostrożna".
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

warto zmniejszyć na razie ilość treningów i poćwiczyć, polecam tzw.gimnastykę kledzikową, do znalezienia w internecie :oczko:
polecam także zimne okłady, np.z mrożonki z zielonego groszku :uuusmiech:
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
mobiline
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dokładnie. Ćwiczyć , wzmacniać, rozciągać,chłodzić -> biegać. Przeciwdziałaj nim nie ma jeszcze gorzej. Lepiej pobiegaj 3x na tydz. a w pozostałe rower.
pozdrawiam
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ