Ja pamientam ze tak moja zonka trenowala przed 30 laty. Wireze, wiraze, wiraze i raz w miesiacu 3km rozbieganie. Wedlog mnie to bledem ale chetnie przez sprinterow robione o nie trzeba biegac. Poczytaj jak trenowal Michael Johnson... ale to powinien juz trener sterowac:miloszekprz pisze:Ogólnie biegami zawodowo zajmuje się od 3 lat, ale 400m. biegam dopiero od roku i to nie do końca, ponieważ mój trening na razie polega na budowaniu samej szybkości, ale gdy rozpocznie się sezon letni będę dużo więcej pracował typowo pod 400m. (czyli wytrzymałości szybkościowej więcej).
Oczywiście trenuję u trenera la , na ogół mój trening wygląda tak:
poniedziałek: szybkość ( przyśpieszenia, wybiegi ze skipów, dynamika(hoopy, rzuty piłkami), bieg z oponą) i na zakończenie 6x100m. rytmy
wtorek: siłownia ( ostro brzuch i plecy, przysiady dynamiczne(100-140kg 3x6p.), rwanie(od 40-55 kg 3-4x5p.), wypady oraz inne ćwiczenia na górne partie mięśni)
środa: siła biegowa(3x(skipy:A,B,C,D, marsz dynamiczny i 3x wieloskoki(9 serii w sumie)),płotki, dynamika, no i rytmy 6x100m.
czwartek analogiczny do wtorku
piątek: elementy szybkości, dynamika, rytmy: 6x150m.
sobota: wytrzymałość szybkościowa 5x 300m. po 1min., 3 min. p. i 5x 600m. po ok.2,10 min. na koniec rytmy 4x 100m.
niedziela: rozbieganie albo wolne
Ww treningi stosuję od ok. 3 miesięcy, oczywiście wszystko poprzedza odpowiednia rozgrzewka.
Stosowałem już połączenie BCAA z kreatyną, ale jeszcze dorzuciłbym beta-alaninę, jakieś białeczko, a w okresie startowym ZW lub ZA i sode z proszkiem do pieczenia.
http://www.cos.pl/sw/78_05/13.pdf
Za malo Biegow ciaglych.
Co do moich Supli:
Przed treningen: 3h przed troche sody, 1h przed Kreatyna i duzo kawy (Kofeina w tabletkach przewrace mi zoladek)
Po treningu: BCAA i Glutamine i zielona herbata. Jak bylo bardzi ostro to troche sody. Pozadny posilek z duza zawartoscia bialka (jaja i steki sa zawsze dobre)
Z B-A mam nie najlepszych wspomnien... wszystko swedzialo, a najbardziej twarz. Moze robie tu bledy.
Pozd.
Rolli