Co polecacie dla 400-metrowca ???

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

miloszekprz pisze:Ogólnie biegami zawodowo zajmuje się od 3 lat, ale 400m. biegam dopiero od roku i to nie do końca, ponieważ mój trening na razie polega na budowaniu samej szybkości, ale gdy rozpocznie się sezon letni będę dużo więcej pracował typowo pod 400m. (czyli wytrzymałości szybkościowej więcej).
Oczywiście trenuję u trenera la , na ogół mój trening wygląda tak:

poniedziałek: szybkość ( przyśpieszenia, wybiegi ze skipów, dynamika(hoopy, rzuty piłkami), bieg z oponą) i na zakończenie 6x100m. rytmy
wtorek: siłownia ( ostro brzuch i plecy, przysiady dynamiczne(100-140kg 3x6p.), rwanie(od 40-55 kg 3-4x5p.), wypady oraz inne ćwiczenia na górne partie mięśni)
środa: siła biegowa(3x(skipy:A,B,C,D, marsz dynamiczny i 3x wieloskoki(9 serii w sumie)),płotki, dynamika, no i rytmy 6x100m.
czwartek analogiczny do wtorku
piątek: elementy szybkości, dynamika, rytmy: 6x150m.
sobota: wytrzymałość szybkościowa 5x 300m. po 1min., 3 min. p. i 5x 600m. po ok.2,10 min. na koniec rytmy 4x 100m.
niedziela: rozbieganie albo wolne

Ww treningi stosuję od ok. 3 miesięcy, oczywiście wszystko poprzedza odpowiednia rozgrzewka.

Stosowałem już połączenie BCAA z kreatyną, ale jeszcze dorzuciłbym beta-alaninę, jakieś białeczko, a w okresie startowym ZW lub ZA i sode z proszkiem do pieczenia.
Ja pamientam ze tak moja zonka trenowala przed 30 laty. Wireze, wiraze, wiraze i raz w miesiacu 3km rozbieganie. Wedlog mnie to bledem ale chetnie przez sprinterow robione o nie trzeba biegac. Poczytaj jak trenowal Michael Johnson... ale to powinien juz trener sterowac:

http://www.cos.pl/sw/78_05/13.pdf

Za malo Biegow ciaglych.

Co do moich Supli:
Przed treningen: 3h przed troche sody, 1h przed Kreatyna i duzo kawy (Kofeina w tabletkach przewrace mi zoladek)
Po treningu: BCAA i Glutamine i zielona herbata. Jak bylo bardzi ostro to troche sody. Pozadny posilek z duza zawartoscia bialka (jaja i steki sa zawsze dobre)

Z B-A mam nie najlepszych wspomnien... wszystko swedzialo, a najbardziej twarz. Moze robie tu bledy.

Pozd.
Rolli
PKO
miloszekprz
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

PannaKarolina20 pisze:Za malo Biegow ciaglych.

Co do moich Supli:
Przed treningen: 3h przed troche sody, 1h przed Kreatyna i duzo kawy (Kofeina w tabletkach przewrace mi zoladek)
Po treningu: BCAA i Glutamine i zielona herbata. Jak bylo bardzi ostro to troche sody. Pozadny posilek z duza zawartoscia bialka (jaja i steki sa zawsze dobre)

Z B-A mam nie najlepszych wspomnien... wszystko swedzialo, a najbardziej twarz. Moze robie tu bledy.

Biegi ciągłe jak na razie nie sa mi w ogóle potrzebne, pracuje nad szybkością.

A co do Twojej suplementacji Rolli to uważam, że jest zupełnie bez sensu, jedynie kreatyna i bcaa jest ok, ale po co soda i kofeina przed treningiem, (glutamina to raczej nie działający supelek dlatego też odradzam), soda w sposób chwilowy i sztuczny poprawia Twoją prace mięśni, podobnie z kofeiną(nie daje żadnych efektów trwałych), a jeśli chodzi o B-A to z tego co wyczytałem, jedyny skutek uboczny przedawkowania to jest właśnie swędzenie podskórne, chyba, że jesteś w jakis sposób narażony na jej działanie i nawet małe ilości powodują to swędzenie. Ja przyjmowałem 2800 mg przed treningiem i nigdy nie miałem jakichś nieprzyjemności.

apaczo pisze:Kolega ma 21 lat , więc jak najbardziej może się wspomagać ziołami-suplami. Jeżeli jesteś antytalentem w sprincie, to lepiej przeżuć się na średnie dystanse. Sprawdź się na 1500m
Uwierz mi apaczo, że bardzo bym chciał, ale z czasem dojdę do poziomu w którym będę musiał wrócić do biegania 400 m., dlatego, że nawet przy bieganiu 3,50 min. na 1500 m. trzeba mieć szybkości na ok.51 s., większość zawodowych biegaczy średnich robi poniżej 50s., ponieważ do tego dystansu wykonuje się jeszcze dosyć dużą pracę mięśni szybko-kurczliwych (szczególnie kiedy mówimy o zawodnikach wysokiej rangi). Ja biegałem 1000m. w 2,46 min., a na mistrzostwach powiatu w przełajach zrobiłem życiówkę 4,12 min.(chyba niepełny dystans był, bo trochę za szybko jak na mnie), tak więc wracam do podstaw i za kilka lat spróbuje wydłużyć odpowiednio dystans do 800 - 1500 m.
pzdr
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

miloszekprz pisze: A co do Twojej suplementacji Rolli to uważam, że jest zupełnie bez sensu, jedynie kreatyna i bcaa jest ok, ale po co soda i kofeina przed treningiem, (glutamina to raczej nie działający supelek dlatego też odradzam), soda w sposób chwilowy i sztuczny poprawia Twoją prace mięśni, podobnie z kofeiną(nie daje żadnych efektów trwałych), a jeśli chodzi o B-A to z tego co wyczytałem, jedyny skutek uboczny przedawkowania to jest właśnie swędzenie podskórne, chyba, że jesteś w jakis sposób narażony na jej działanie i nawet małe ilości powodują to swędzenie. Ja przyjmowałem 2800 mg przed treningiem i nigdy nie miałem jakichś nieprzyjemności.
Soda podnosi pH we krwi i zapobiega zakwaszeniu organizmu. W ten sposob pozwala mit to na walenie odcinkow szybciej jak 800m-Tempo i trenowanie Tempa 3-4x w tygodniu. Niskie pH powoduje wysokie zmeczenie i dluga regeneracje. Regeneracja jest jednym z najwazniejshych faktorow na ktore musze w moim (a moze nawet w twiom) wieku zwracac uwage.
Co do kofeiny mam tez inne zdanie. Pobudza i stymuluje centralny system nerwowy.
Glutamina przeciwdziala infektom po treningach.

Potem poszukam pare linkow. Ja masz inne contra podaj, chetnie poczytam.

B-A jeszcze sie zastanawiam... ale na mnie nic nie dzialalo.

Rolli
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wskazówki które podaje Rolli są dobre, nawet kolejność supli jest właściwa. kreatyna podana około 2 godziny po sodzie ma idealne środowisko do mega wchłanialności. Dobra robota Rolli! Tylko glutamine bym wywalił , bo żeby zadziałała jak należy to trzeba by kilogramowe dawki brać :ble:
B-A działa i jest idealna dla długasów i bierzemy ja w cyklu 3 miesiecznym. Skóra swędzi bo tak działa na zakończenia nerwowe. Mnie zawsze swędzi skóra, jak was to drażni to bierzcie razem z dużą dawka węglowodanów, to niweluje ten efekt. Ja tam sie przyzwyczaiłem
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
miloszekprz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

No dobra podsumowując:

1. Beta-alanina
2. Kreatyna(jabłczan)
3. Aminokwasy BCAA
4. Soda i proszek do pieczenia
5. Kofeina
6. Białko
7. ZA, ZW

To wszystkie suplementy(wspomagacze), które mogą mieć spore znaczenie przy treningu na 400m., niestety kasy mi nie starczyło na ZW i ZA, ale dokupię za jakiś czas, jak na razie to dzięki za odpowiedzi wszystkim i mam nadzieje, że za kilka miesięcy zobaczę pozytywne zmiany w moich wynikach.
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie zapominaj o podstawach, tj. trening i regeneracja.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:Apaczo, musze sie zameldowac zeby zobaczyc co tam w tych ZW i ZA jest? Przesylaja tez do Niemiec?
Apaczo?
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wiem tylko, że żeby coś kupić na bazarku sportacademy.pl to trzeba sie zarejestrować. Za granice Polski chyba nie wysyłają , ale to trzeba by pytać pani marioli. Jeśli nie będzie chciała wysłać to niech zamówi ktoś z twojej rodziny czy kolegów z Polski i ci prześle do Niemiec.

Skład zestawu wentylacyjnego:
Holy basil 80mg
Schisandra 80mg
Mullein 200mg
Chade burge 200mg
Yerba santa 200mg

http://sportacademy.pl/smf/index.php?topic=236.0

Jeśli chodzi o zastaw adaptogenny to prawdopodobnie będzie w nim:
Cordyceps 60% extract
Radhiola 3% rosavins
Jiaogulan 90% gypenoside
Holy basil 10% ursolic acid
Astragalus 80%
Siberian ginseng 1,5%

http://sportacademy.pl/smf/index.php?topic=81.105
Wszystkie powyższe zioła masz opisane w tym temacie tu na forum bieganie.pl (pierwsze strony)
b3tomek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

odgrzebie troche.

sode na pusty zoładek a ile przed treningiem ?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ