Zerwane ACL

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Jarna
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

W poniedziałek przeszedłem zabieg szycia łąkotki przyśrodkowej w prawym kolanie. Podczas zabiegu okazało się również, że mam zerwane więzadło krzyżowe przednie z którym funkcjonowałem półtora roku (wtedy doszło do urazu). Przez cały ten czas biegałem (dość intensywnie) oraz jeździłem na rowerze. Na bok odłożyłem tylko sporty kontaktowe. Nigdy nic się nie działo, kolano mnie nie bolało, miałem pełny wyprost, nie odczuwałem żadnych problemów. W związku z tym mam pytanie, czy rekonstrukcja jest konieczna ? Może dałoby radę obejść się bez tego i bez długiej rehabilitacji skoro udawało się do tej pory ?
Mam 20 lat i zależy mi tylko na tym bym mógł biegać co do tej pory nie sprawiało mi żadnych problemów.
Jest tutaj ktoś kto pomimo zerwania ACL nie poddał się zabiegowi i funkcjonuje na normalnym poziomie ?

Pozdrawiam,
M
PKO
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

pomimo tego, że teraz ACL nie daje żadnych objawów może z czasem dojść do niestabilności stawu, rozchwieją się pozostałe więzadła, po cos w tym stawie przecież są :oczko: jestes młody, zadbaj o to
wbrew pozorom az tak długo nie dochodzi się do siebie po zabiegu, jestes młody, silny, szybko nadrobisz
pozdro.
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ