Ból rozcięgna po zmianie obuwia dopasowanych po skanie
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 57 min
- Życiówka w maratonie: brak
Witam. Jestem tu nowy wiec jak coś przekręce to nie gniewajcie się. Mam spory problem otóz biegam w butach nike running NEUTRALNE ostatnie pół roku walczę z okostną (ból po wew stronie piszczeli) mrożę, masuje robie przerwe ale nie oto mi chodzi. Poszedłem do sklepu biegowego i tam zeskanowali mi stopę wtedy powiedzieli że jest spora pronacja. Przez koślawienie dochodzi do tej własnie kontuzji. Polecono mi ASICS PHOENIX Gel 6 dla właśnie tych pronujących stóp. Biega się cudownie lekko i miękko. pierwszy raz pobieglem lekko 8km. Na drugi dzień oczuwałem ból pod stopąm mianowice ok 3-4 cm pod małm palcem od zew stopy. Ból się nasilał. Zrobiłem przerwę i nie wiem co dalej. Czy wrócic to starych butów czy co? czy tak ma być. Błagam pomóżcie tylko z kontuzji na kontuzję. Jeżeli chodzi o piszczele to faktycznie jest lepiej ale pojawiło sie to! Może stopa musi się przyzwyczić???
- katekate
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 45.18
- Życiówka w maratonie: 3.42.11
pronujaca stopa zaburza całą biomechanike nogi, a nawet ciała, nasze ciało powiązane jest siecią powiezi, dlatego różne części tej samej nogi mogą dawać dolegliwości bólowe
powinenes przyzwyczajac się do nowych butów ostrożnie,w międzyczasie wzmacniać mięśnie goleni, masować przyczepy oraz zastanowić się nad wkładką ortopedyczna
powinenes przyzwyczajac się do nowych butów ostrożnie,w międzyczasie wzmacniać mięśnie goleni, masować przyczepy oraz zastanowić się nad wkładką ortopedyczna
-
- Rozgrzewający Się
Chodze w nowych butach zeby się przyzwyczaić. Nie wiem czy był to dobry pomysł. Moze lepiej wrócic do neutralnych. Boje się ze znowu pobiegne i bedzie to samo. Wogóle przez to rzadko biegam.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Wróć do butów w jakich było okej. Neutralne są zawsze najlepsze! Obejrzyj wytarcia pod butami. Czy naprawdę jest tam coś niepokojącego? Jednak bieganie może nie być dla każdego...
-
- Wyga
ja miaem podobny problem musisz isc do jakiegos fizjo sportowego zeby ci wkladki zrobil .Zlukaj ten post http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... 25#p692301
-
- Rozgrzewający Się
z tego co patrzyłem mam asicis phoenix ale tamwyciągam wkładki. moze to tylko wkładki są dla stopy pronującej. moze wystarczy ze zmienie wkładki na neutral.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:57
- Życiówka w maratonie: 3:04:19
- Kontakt:
O tym że but jest dla pronatorów świadczy raczej budowa mostu pod śródstopiem i twardsza pianka (w asisc zazwyczaj odznaczająca się ciemniejszym kolorem) po wewnętrznej stronie buta. Oraz wzmocnienie trzymania pięty, by stopa nie uciekała do środka. Wkładka dużo tu nie zmienia.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
-
- Zaprawiony W Bojach
Pewnie i tak nie wiecie kto jest ten gość
Ale zobaczcie jak jemu "ucieka" noga. Czy widzicie jakieś "wsparcie" dla stopy pronującej i to wybitnie? Życzę wam takich problemów jakie ma ten gość i wyników oczywiście:) Przestańcie opowiadać BZDURY o konieczności wsparć! To utopia i jedynie inny produkt do sprzedania. Pomijam medyczną konieczność wsparcia, bo taka istnieje oczywiście.
https://www.youtube.com/watch?v=EAW87NsiGuI

https://www.youtube.com/watch?v=EAW87NsiGuI
-
- Rozgrzewający Się
no niezle niezle bosak. ale jak biegam w tych butach nie mam slynnej kontuzji z boku piszczeli (okostna)
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44,39
To co myślisz,że okostna to są bóle przeciążeniowe.Gdyby to było zapalenie okostnej to uwierz.że nie byłbyś w stanie biegać w żadnych butach.daniel1340 pisze: ale jak biegam w tych butach nie mam slynnej kontuzji z boku piszczeli (okostna)
Nowe wkładki powodują inne ułożenie stopy przy bieganiu,odciążają te mięśnie i ścięgna,które są przeciążone,a ból czujesz tam,gdzie jest najsłabsze ogniwo.Wzmacnianie ,rozciąganie,cierpliwość,praca nad techniką.Za kilka miesięcy powinny być zauważalne efekty