Komentarz do artykułu TOP 7 - najlepsze posiłki dla biegaczy

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Krzychu M
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To co pisze Cava,czytajmy etykiety!
Skład i dodatki.Lidl rzeczywiście ma niektóre fatalne produkty.
Dla mnie nr.1 jest serek typu włoskiego Pilos 13%tłuszczu a robi go zakład w Sierpcu i w innych
sklepach jest dostępny od tego producenta.
Z pomidorami,octem balsamicznym i oliwą lub olejem z orzechów to moja co druga kolacja. :usmiech:
I twarożek też wychodzi lepszy niż ze zwykłego tłustego czy półtłustego.
PKO
Awatar użytkownika
MEL.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:56
Życiówka w maratonie: 3:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Krzychu M pisze:Dla mnie nr.1 jest serek typu włoskiego Pilos 13%tłuszczu a robi go zakład w Sierpcu i w innych
Z pomidorami,octem balsamicznym i oliwą lub olejem z orzechów to moja co druga kolacja. :usmiech:
Nie polecam połączenia sera bogatego w wapń z pomidorami, które zawierają dużo kwasów. Te składniki łączą się tworząc nierozpuszczalne kryształki, które będą odkładać się w stawach powodując bóle.
Oczywiście zrobisz jak uważasz.
Krzychu M
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

MEL. pisze:
Krzychu M pisze:Dla mnie nr.1 jest serek typu włoskiego Pilos 13%tłuszczu a robi go zakład w Sierpcu i w innych
Nie polecam połączenia sera bogatego w wapń z pomidorami, które zawierają dużo kwasów. Te składniki łączą się tworząc nierozpuszczalne kryształki, które będą odkładać się w stawach powodując bóle.
Oczywiście zrobisz jak uważasz.
Jakbym miał tak patrząc co łączyć a co nie to pewnie nic bym nie jadł.Słucham swojego organizmu i jem to,na co
mam ochotę.Mleko,sery,jogurt grecki i śmietana to ostatnio gości u mnie w 2-3 posiłkach.
Poźniej mi przechodzi i np. zjadam 40 jaj w ciągu tygodnia. :hej:
Jedyne co mi się nie nudzi i jadam w dużych ilościach to tatar i steki wołowe.
Jak biegałem tylko 70-80km/tydz. to owsianka i kasze stanowiły podstawe pożywienia a teraz przy bieganiu
2 razy dziennie widocznie zapotrzebowanie się zwiększa na mikro/makro składniki.
Wierzę w to,że jeśli nam czegoś brakuje to właśnie to jemy i uzupełniamy braki.Wyniki mam rewelacyjne(robię kontrolnie co 3-4 mc)i czuję świetnie,ale dzięki za radę.pozdrawiam :usmiech:
Awatar użytkownika
MEL.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Krzychu M pisze:Jakbym miał tak patrząc co łączyć a co nie to pewnie nic bym nie jadł. (...)
Jak biegałem tylko 70-80km/tydz. to owsianka i kasze stanowiły podstawe pożywienia a teraz przy bieganiu
2 razy dziennie widocznie zapotrzebowanie się zwiększa na mikro/makro składniki.
Dlaczego nic? Można jeść różne produkty, ale nie wszystko ze sobą łączyć.
Ja bym proponowała, żeby zjeść te pomidory, a po godzinie-półtorej ser. Problemy ze stawami nie pojawiają się od razu, ale dadzą znać po latach.
Oczywiście zrobisz jak zechcesz.

~~

Ludzie często mimo odżywiania prawidłowego pod względem kaloryczności, poprawnych sumarycznych wartości odżywczych poszczególnych składników mają problemy ze zdrowiem i są strasznie zdziwieni, że coś takiego im się przytrafia, skoro jedzą TAK ZDROWO. Wystarczy jednak czasami przeanalizować dokładnie jadłospis, by okazało się, że popełniają błędy przy niepoprawnym przygotowaniu posiłku, niewłaściwym łączeniu produktów czy sposobie ich spożywania.
Pół biedy, jeśli pewne połączenia powodują tylko blokowanie wchłaniania wartości odżywczych (np. pomidor+zielony ogórek, a tak naprawdę wszystkie dyniowate zawierające enzym askorbinowy z produktami bogatymi w witaminę C, czyli np. pietruszkę, paprykę, truskawki...etc.) gorzej jest, gdy skutki połączenia tworzą trujące lub szkodliwe dla organizmu związki. Warto o tym wiedzieć i pamiętać przygotowując i spożywając posiłek.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

MEL, bardzo mnie zaciekawiło to, co piszesz.

Regularnie jem sałatkę pomidor+zielony ogórek+twaróg+cebula i uważa(ŁE)m to za super zdrowe. czy możesz wskazać błędy w kompozycji tego posiłku, ewentualne rady co czym zastąpić żeby grało, a najlepiej źródła, gdzie można dowiedzieć się więcej o łączeniu produktów?
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
mow_mi_stefan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 4:09

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze: Regularnie jem sałatkę pomidor+zielony ogórek+twaróg+cebula i uważa(ŁE)m to za super zdrowe. czy możesz wskazać błędy w kompozycji tego posiłku
Wg niektórych teorii, pomidory zawierają kwasy, które łączą się z wapniem sera, tworząc nierozpuszczalne kryształki, które z kolei osadzają się w stawach. Jeżeli połączenie takie często występuje w diecie, to doprowadzić może do bólu stawów.

Nie każdy się z tym jednak zgadza, co można przeczytać TUTAJ

ps. Tez lubię takie połączenie i przez prawie 40lat nie miałem jeszcze problemow ze stawami, ale może wszystko przede mną. Kto wie
czuj duch, Paweł
10km 42:57, HM 1:35:12, M 3:27:56
BLOG :: Komentarze
Krzychu M
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dobrze,że moja żona tego nie czytała...jej kolacja to mozzarella z pomidorami przez 6 dni w tygodniu...w 7-mym tatar.
Ja aż w takim nałogu serowo-pomidorowym nie jestem. :oczko:
Awatar użytkownika
MEL.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:Regularnie jem sałatkę pomidor+zielony ogórek+twaróg+cebula i uważa(ŁE)m to za super zdrowe. czy możesz wskazać błędy w kompozycji tego posiłku, ewentualne rady co czym zastąpić żeby grało, a najlepiej źródła, gdzie można dowiedzieć się więcej o łączeniu produktów?
Qba, nie jestem jakimś ekspertem od żywienia, a wiedzę dot. niełączenia niektórych produktów mam wpojoną chyba "od zawsze", coś jak myć ręce przed jedzeniem czy "pij mleko, będziesz wielki". Może to są mity, może prawda, może wyczytałam w pismach kobiecych, może w necie, może w którejś z książek, o których piszę tutaj. Nie wskażę Ci potwierdzonych naukowo źródeł, bo mi się nie chce szukać, ale tak na szybko wpisałam teraz w google "niekorzystne połączenia pokarmów", to pojawiło się trochę takich przykładów.

Ja w Twoim przykładowym daniu widzę dwie pary, które "nie pasują": ser+pomidor oraz ogórek+pomidor. Jeśli chcesz akurat z tych produktów skomponować posiłek, to rozbiłabym to na 2: pomidor+kiszony ogórek+cebulka/szczypior (ew. dodałabym jeszcze jakieś pestki dyni/słonecznika/...)+ ew. dodałabym jeszcze jakieś sałaty+oliwa/olej tłoczony na zimno, a drugi posiłek to ser+zielony ogórek+szczypior/cebulka(+olej/oliwa).
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dziękuję, MEL :)
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
smoła
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Krzychu M pisze:To co pisze Cava,czytajmy etykiety!
Skład i dodatki.Lidl rzeczywiście ma niektóre fatalne produkty.
Dla mnie nr.1 jest serek typu włoskiego Pilos 13%tłuszczu a robi go zakład w Sierpcu i w innych
A ja go wrzucam do solanki 10 % na 12 godzin, a potem wędzę. Mniam.
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ