problem ze stawem kolanowym

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
lusitano79
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Mam prośbę o pomoc w ocenie wyników badania rezonansu kolana pod kątem możliwości kontynuowania biegania tzn. czy można to kolano naprawić na tyle by móc wrócić do biegania :)

Mój ortopeda zlecił mi zastrzyki z kwasu hialuronowego w kolano, niestety niewiele pomogły. Po przebiegnięciu 3 km ból jest tak silny, że muszę zakończyć bieganie.

W rezonansie wyszło mi, że mam:
- linijne zmiany zwyrodnieniowe rogu tylnego łąkotki przyśrodkowej zlokalizowane w okolicy podtorebkowej
- osteofityczne zaostrzenia krawędzi rzepki, na bocznej powierzchni ognisko chondromalacji II stopnia średnicy 3,5 mm, poza tym staw rzepkowo-udowy prawidłowy
- wysięk w zachyłku nadrzepkowym

Jestem na etapie szukania ortopedy sportowego w Poznaniu lub Wrocławiu, gdyby ktoś miał jakieś namiary byłabym wdzięczna. Zwykły ortopeda niestety nie potrafi mi pomóc :ech:

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki :)
PKO
goodmorning
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witaj :)

Widzę, że nie tylko ja cierpię przez wynik rezonansu. Jutro mam konsultacje ortopedy więc się dowiem jak wygląda sprawa ale też się stresuję co z bieganiem i szczerze nie biorę pod uwagę jakiegokolwiek zakazu na dłuższą metę. Wydaję mi się, że wszystko da się naprawić na tyle aby amatorsko biegać dla zdrowia tylko niestety na to trzeba czasu i cierpliwości. Po pierwszej operacji 8 miesięcy poruszałam się o kulach zaś obecnie mam zamiar przygotować się do maratonu. Miał to być wrześniowy Warszawski ale ze względu na obecne dolegliwości przekładam plan na przyszły rok :). Niestety nie znam ortopedów z Poznania i Wrocławia ale z Gdańska mogę polecić;)

Pozdrawiam i życzę cierpliwości i powrotu do biegania :)
lusitano79
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja również życzę samych dobrych wieści od ortopedy :)

Gdańsk to niestety ponad pół Polski do przejechania :(

Wczoraj byłam umówiona w Ortoreh w Warszawie, bo byłam kilka dni tam. Kiedy dotarłam na umówioną wizytę okazało się, że lekarza do którego byłam zapisana nie ma i nawet nikt mnie o tym nie powiadomił. Nawet zapisana nie byłam - nie wiem jak oni mnie przez telefon zarejestrowali. Ogólnie porażka. Do Warszawy też mam dość daleko, więc dlatego szukam w tych dwóch miastach.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ