Prostownik długi palucha - ból podczas treningu

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
marta9470
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 57min
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Biegam od lutego b.r, aktualnie jestem na dystansie 7-10 km, 4-5 razy w tygodniu. W tym tygodniu we wtorek podczas treningu doskwierał mi ból mięśnia wierzchnego prawej stopy, jest to prostownik długi palucha z informacji zawartych w sieci. Ból zaczął towarzyszyć mi po kilkunastu minutach od rozpoczęcia biegu i po dwudziestu minutach ustąpił, tak, jakbym go rozbiegała. W środe i czwartek odpuściłam treningi ze względów zdrowotnych, osłabienie, musiałam odespać na spokojnie braki. Wczoraj poszłam na trening wieczorem, pozytywnie nastawiona po dwóch dniach przerwy, rozgrzewkę zrobiłam, ale za długo się nie cieszyłam. Ten sam ból doskwierał po kilku minutach w obydwóch stopach i narastał, mimo to biegłam dalej, po niedługim czasie ze łzami w oczach, po czym przypomniałam sobie artykuł z sieci, że nie można ignorować bólu podczas treningów, szczególnie jeśli chodzi o stopy. Moje stopy były sztywne, człapałam o asfalt. Po 25 minutach treningu zrezygnowałam z dalszego biegu. Co może być przyczyną takiego bólu? Nie wiem czy mam rozbiegać ten ból czy masować ten mięsień (tak, nawet masaż przeszedł mi przez głowę), czy mam iść dziś biegać czy lepiej odpuścić i czekać na zbawienie. Ciągle chodzę w butach sportowych na codzień od 2 lat, tydzień temu założyłam buty na obcasie dosyć wysokim i balowałam w nich przez kilka godzin i może to jest powodem tego bólu podczas biegu? Jest taka możliwość? No czepiam się już wszystkiego co możliwe. Proszę o pomoc. Pozdrawiam
PKO
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Tak, jest taka możliwość, że buty na wysokim obcasie spowodowały uraz. Jest też prawdopodobne, że ten uraz wywołało bieganie w taki a nie inny sposób, w takich a nie innych butach. Nie obstawiałbym jednak tego mięśnia o którym piszesz, bo na zdrowy rozum podczas biegania w butach to on akurat powinien być odciążony.
Najlepszą radą jest udać się do doświadczonego fizjoterapeuty sportowego, który oceni sprawę całościowo (nie tylko bolące miejsce). Możesz też popróbować różne sposoby wiązania butów do biegania; może ból jest wywołany jakimś uciskiem na stopę. Na tą chwilę na pewno potrzebujesz przerwy w bieganiu.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
marta9470
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 57min

Nieprzeczytany post

Dzięki za pomoc, teraz wiem, że na balety to tylko w trampkach albo papciach :) niestety u mnie w okolicy nie ma fizjoterapeuty sportowego, najbliższy ok 100 km ode mnie, ale wybiorę się na pewno w najbliższym czasie. Spróbuję innego wiązania butów, może to pomoże, trzeba próbować. Pozdrawiam
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ