nenoxer pisze:Witam, od dwóch lat miałem zero aktywności fizycznej, tylko piwo i piwo, efektem tego jest tłuszcz tylko na brzuchu, dlatego chciałem zapytać czy bieganiem 6.5km co drugi dzień oraz dietą jest szansa na pozbycie się tłuszczu z brzucha?
wg mnie wskazany jest trening mieszany, samym bieganiem niewiele zdziałasz. Połącz siłownię + rower + bieganie. Sport musisz uprawiać codziennie, może to być bieganie w jeden dzień, w drugi siłownia, w trzeci znów bieganie, a dojazd na treningi rowerem. Na siłowni robisz trening HIT czyli po maximum serii każdego ćwiczenia, do szczytu możliwości, takie ćwiczenia są najlepsze. Rower jako dojazd do siłowni, to nie to samo, co rower stacjonarny, na którym możesz kończyć trening siłowy np pół godzinną jazdą. Na początku może być ciężko robić ćwiczenia na maxa, więc można spokojnie jechać po 3 serie po 7-10 powtórzeń. W miarę upływu czasu będzie coraz więcej kondycji i siły, wtedy HIT nie będzie stanowić problemu.
Bieganie i rower można stosować przed treningiem w ramach rozgrzewki, a także na zakończenie, jako schłodzenie po treningu.
ps
jesz regularnie, najlepiej co 3-3,5 godz małe porcje. Jeżeli kładziesz się spać o 24, to ostatni posiłek spokojnie możesz zjeść o 23 lub później. Zapomnij o jedzeniu posiłków ostatnich o 18 itd, to brednie. W ciągu dnia jedz r ramach posiłków owoce, serki białe, mięso drobiowe z sałatkami, mleko z płatkami, owsianką, jako przekąski orzeszki, migdały, jogurty - koniecznie niesłodzone, mogą być z dodatkiem słonecznika, rodzynek, pestek dynii. To są podstawy dobrej diety.
Pozdrawiam.
---------------
Aktualnie Nike Free 5.0 i Asics ogólnie