Dieta
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam, mam pytanie jakiej diety się podjąć, żeby schudnąć z 81 kg tak z 10-15kg i żeby zrobić ze zbędnego tłuszczu mięśnie.
Mam 15lat i 174 wzrostu.
Mam 15lat i 174 wzrostu.
Pamiętaj żeby zawsze dążyć do życiowego celu wyznaczonego przez siebie.
- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:45
też tak chce
z tłuszczu mięśnie 

-
- Dyskutant
Chodziło o dietę, żeby chudnąć i podczas wykonywania ćwiczeń robić mięśnie a nie, żeby te mięśnie zanikały ...
-
- Dyskutant
Pokolenie internetu ? W sumie racja ale bez przesady, żeby ciągle na necie siedzieć. Szukałem ale wszędzie była dieta wysokobiałkowa niby dobra ale pisali zawsze co innego. Jedni pisali, żeby nie jeść makaronów i ryżu a drudzy na odwrót, więc napisałem na forum i poprosiłem o pomoc ;p
-
- Dyskutant
Spytałem się tylko, bo nikt nie chciał odpowiedzieć - Jaka dieta. LowCarb będzie dobra ?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:21
Wszystko wam trzeba pod nos podsunac ? Czytaj, analizuj, mysl logicznie i wyciagaj wnioski.JestemDawid pisze:Spytałem się tylko, bo nikt nie chciał odpowiedzieć - Jaka dieta. LowCarb będzie dobra ?
Moze nie az tak ostro ale takie tematy to zaczyna byc zmora tego forum. Schemat jest prosty: nastolatek, za gruby, kaloryfer, bajceps, nie chce sie szukac itp,jabbur pisze:Troll, spamer bądź ciołek. Nie odpisywać:
viewtopic.php?t=41419
- cava
- Zaprawiony W Bojach
JestemDawid pisze:Spytałem się tylko, bo nikt nie chciał odpowiedzieć - Jaka dieta. LowCarb będzie dobra ?
Masz 15 lat i jeszcze się intensywnie rozwijasz i rośniesz.
Dla dzieciaków w tym wieku , żadne diety nie są wskazane bo robią więcej złego niż dobrego a ich skutki mogą być nie do dorobienia. Jednym z nich, jest np. zahamowanie wzrostu. Tego chcesz?
Jeśli już wdraża się diety tak młodym osobom, to tylko pod ścisłą kontrola lekarską i tylko w przypadku otyłości zagrażającej zdrowiu.
Nie jedz śmieci, ruszaj się, nie dietuj i będzie OK.
Dojrzejesz, będzie czas na budowę masy mięśniowej.
Teraz jest czas na rośnięcie w górę a nie ładowanie w biceps.
- małymiś
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 0:53:02
cava, co to znaczy "nie dietuj"?cava pisze: nie dietuj
Moim zdaniem, popełniamy straszny błąd w edukacji żywieniowej utożsamiając słowo dieta z odchudzaniem czy też dietami redukcyjnymi. Dieta to styl żywienia. dobry lub zły. Nie można używać słowa "nie" w zestawieniu z "dietuj". To nie ma sensu.
Ponadto, wskazujesz JestemDawid "nie jedz śmieci" - tym samym już rekomendujesz dietę bez śmieciową.
Kolega JestemDawid jest widzę młody, ale to nie oznacza, że ma czekać ze zdrowym odżywianiem i otłuszczeniem az będzie miał 21 (czy ile tam ktoś statystycznie wyliczył). Nie zgadzam się z tym. Oczywiście są hormony, mega szybki wzrost itp., ale wiele osób uzyskuje w swoich dyscyplinach najlepsze wyniki mając 16-18 lat.
Konieczność modyfikacji diety dla aktywnej młodzieży widzą też amerykanie (swoją drogą wystawiają niezłych olimpijczyków):
http://www.pamf.org/teen/health/nutriti ... ition.html
http://tiny.cc/cbekgx
edit:link
-
- Wyga
Waga, wadze nie rowna.JestemDawid pisze:Spytałem się tylko, bo nikt nie chciał odpowiedzieć - Jaka dieta. LowCarb będzie dobra ?
Jesli masz duze poklady tluszczu to nie jest to problem az tak wielki, zeby zrzucic choc czesc.
Ja mam podobny problem, ale nie z tluszczem, a z miesniami.
Dam Ci kilka rad, bardzo madrych rad, a czy je zastosujesz to bedzie tylko zalezalo od Ciebie.
1. Sen
Spij minimum 8 godzin dziennie, staraj sie chodzic spac o tej samej porze i nie zarywaj nocy
2. Odzywianie
Bardzo krotko, ogranicz na poczatek lub wyeliminuj chleb, ciastka, slodycze, napoje gazowane, te slodzone, soki, chyba, ze sam zrobisz na wyciskarce.
Nie jedz na minimum 3 godziny przed snem. Na poczatek, pozniej bedziesz wiedzial, ze dobrze jest choc troche wrzucic do 'kotla' przes snem, na jakies 1.5godz, ale na poczatek zero kalorii.
3. Ruch
Jesli chcesz tylko dobrze wygladac, to wiadomo - silownia.
Nie badz nie rozsadny i nie zaczynaj od 'miesni macho', czyli od wszystkiego co jest powyzej pepka.
Raczej skoncentruj sie na 'core' i nogach.
Przysiady, sklony, deadlifts, wypychanie ciezarow nogami.
Drazek niech bedzie Twoim przyjacielem, zacznij sie podciagac. Rob pompki.
Jak bedziesz stosowal sie do tego, w ciagu 3 miesiecy zobaczysz poprawe.
PS
Jak chcesz biegac, to tez jest OK, ale jesli nie robiles tego wczesniej i nie masz wzmocnionych nog to musisz wejsc w bieganie powoli i ostroznie, ja raczej zaczalbym od schodow, duzo schodow.....

- jabbur
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 0:38:22
- Życiówka w maratonie: 3:02:19
- Kontakt:
- lieft
- Stary Wyga
cava pisze:JestemDawid pisze:Spytałem się tylko, bo nikt nie chciał odpowiedzieć - Jaka dieta. LowCarb będzie dobra ?
Masz 15 lat i jeszcze się intensywnie rozwijasz i rośniesz.
Dla dzieciaków w tym wieku , żadne diety nie są wskazane bo robią więcej złego niż dobrego a ich skutki mogą być nie do dorobienia. Jednym z nich, jest np. zahamowanie wzrostu. Tego chcesz?
Jeśli już wdraża się diety tak młodym osobom, to tylko pod ścisłą kontrola lekarską i tylko w przypadku otyłości zagrażającej zdrowiu.
Nie jedz śmieci, ruszaj się, nie dietuj i będzie OK.
Dojrzejesz, będzie czas na budowę masy mięśniowej.
Teraz jest czas na rośnięcie w górę a nie ładowanie w biceps.
Dokładnie, popieram kolegę w całości, powiem dosadnie:
nie żryj słodyczy, chipsów, paluszków, jedz małe porcje jedzenia, ale regularnie co 3 godz. Absolutnie się nie głódź.