Zapotrzebowanie na węglowodany, białko, tłuszcze itd.

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Szymekgrzybu
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Od razu chciałbym zaznaczyć, że w tym temacie nie chodzi o odchudzanie! :hejhej:

Trenuję bieganie na poważnie w klubie, ale diety do tej pory jako takiej nie miałem. Jedyne wskazania jakie dostałem to jeść dużo "węgli" i mniej tłuszczy. Ale chciałbym polepszyć moje wyniki, tworząc sobie zdrową dietę. Jestem dość młody, więc moje zapotrzebowanie na kalorie itp. jest wyższe, w dodatku trenuję zazwyczaj 4-6 dni w tygodniu.

Niestety, nigdzie w internecie nie mogę znaleźć, jakie mam zapotrzebowanie na substancje odżywcze. Wiecie może gdzie znajdę informację lub jakąś tabelę na ten temat? A może sami wiecie coś na ten temat? Jeżeli macie też jakieś wskazówki co do stworzenia diety, piszcie. Każda porada się przyda.
PKO
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Szymek - jest wiele koncepcji, które wzajemnie się wykluczają, nawet co do podstawowych kwestii, takich jak stosunek białek, węgli i tłuszczów. Z Twojego posta wynika, że zasugerowano Tobie podejście klasyczne, czyli dietę oparta na węglowodanach. W ostatnich latach coraz więcej głosów krytycznie ocenia tę dietę, zawracając uwagę na korzyści płynące z diety opartej w większym stopniu na tłuszczach.

jakakolwiek ta dieta by nie była, ma być oparta o naturalne, jak najmniej przetworzone produkty. nie powinno być w niej białego cukru, konserwantów, polepszaczy smaku.

musisz trochę poczytać - możesz zacząc od działu dieta na naszym forum - i zdecydować które podejście Cię przekonuje, a potem sprawdzić je na sobie.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Podstawowe podejście jest takie - jedzenie jak najbardziej świeże i jak najmniej przetworzone. Później można zacząć kombinować z makroskładnikami.
The faster you are, the slower life goes by.
Krzychu M
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zgdzam się w 100% z opiniami kolegów.Naturalnie,bez cukrów,słodyczy,fast foodów itp.
Dieta oparta na tłuszczach wymaga trochę doświadczenia,węglowodanowa jest łatwiejsza do ogarnięcia.
Powodzenia!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ