Różnice (małe) w długości nóg.

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Ruda
Ekspert/fizjoterapia
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:20
Kontakt:

Nieprzeczytany post

samodzielnie nie da się zbadać róznicy kończyn, można tylko przypuszczać. Wtedy trzeba udać się do lekarza, on spojrzy na kończyny i wypisze skierowanie na RTG w celu oceny długości kończyn- RTG na długiej kliszy- zdjęcie wykonuje się na stojąco i obejmuje od stóp do miednicy, tak, żeby było widać głowy kości udowych. |To jest jedyna możliwośc prawdziwego pomiaru.
Korekcja przez wkładkę. Jeżeli bardzo duża róznica to czasami trzeba korygować specjalną podeszwą
http://www.ortoreh.pl
"Droga jest celem"
PKO
gstachow
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ruda, wiesz moze gdzie mozna zrobic takie zdjecie i ile kosztuje. Slyszalem ze ciezko w Polsce z takimi aparatami.

Wydaje mi sie ze to zdjecie musialo by byc w skali 1:1. Mam racje?
Rraaddeekk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć,
Ja mam 1.5cm róznicy i własnie zaleczyłem kolejne nadwyrężenie lewej łydki (w dłuższej nodze). Wkładki ortopedyczne przerabialem dawno temu i do butów sportowcyh sie nie nadawały.. zwłaszcza, że przyzwyczajony jestem do wąskich obcisłych butów.

Wyobrażam sobie, że buty możaby stuningować tak, żeby pod jedną nogą bylo więcej pianki pod drugą mniej i rozłożyć to A) oba buty B) wewnątrz i na zewnątrz buta. Znacie jakiś magików, którzy takie rzeczy robia? :)

Dzieki,
Radek
tomazo
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ten wątek dał mi sporo do myślenia. W październiku miałem kontuzję stawu skokowego. Diagnoza- przeciążenie. Efekt- 2 miesiące przerwy. Fizykoterapeuta stwierdził, że przyczyną było zrotowanie biodra. Zastanawiam się jednak teraz czy właśnie to nie był efekt różnicy w długości nóg? Nie mierzyłem ich jeszcze, ale:
-Nosząc spodnie jedna nogawka wydaje się zawsze o cm krótsza
-Jeden z butów zawsze mam nienaturalnie skręcony do wewnątrz

Jakiekolwiek bóle- zawsze tylko jedna strona (na marginesie: teraz też cały czas "czuję" biodro, takie leciutkie pieczenie)

Nic tylko znowu trzeba pewnie będzie odwiedzić ortopedę :(

Pozdrawiam
T.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ