Ból kolana w części wewnętrznej / przyśrodkowej

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
inabstracto
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 48:22
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć, to mój pierwszy post na forum i - chyba dość nieprzypadkowo - spowodowany pierwszą poważniejszą (tj. uniemożliwiającą trening) kontuzją. Ale po kolei.

Do regularnego biegania wróciłem w połowie lutego, jednak jeszcze w środku zimy zdarzało się, że czułem krótki, szarpany ból w lewym kolanie - zwłaszcza rano, np. przy dynamicznym ruchu podczas wycierania butów czy ich zdejmowania (wybaczcie przesadną opisowość :)). Od połowy lutego zacząłem przygotowania do pierwszego w sezonie startu na 10 km. Przez kolejny miesiąc przebiegłem łącznie ~100 km, głównie na stadionie (interwały), a raz w tygodniu robiłem wybieganie w lesie. Ból w kolanie pojawił się podczas treningu tuż po wspomnianym starcie - w trakcie zbiegania. Od tego czasu lewe kolano dość często bolało mnie nie tylko podczas tych dynamicznych ruchów, ale także wtedy, gdy wchodziłem / schodziłem ze schodów - w szczególności po uprzednim pokonaniu pieszo dłuższego dystansu. Na ostatnich treningach zdarzało się już nawet, że ukłucie w kolanie powodowało, iż nie mogłem swobodnie i pewnie postawić kroku, tylko musiałem podkurczyć nogę.

Co ciekawe, ból nie występuje, jeśli wchodzę po schodach w domu - tzn. bez wcześniejszego wstępnego "zmęczenia nóg" dystansem. Bez problemu mogę też robić przysiady czy martwy ciąg z obciążeniem (regularnie wykonuję trening siłowy 3x w tygodniu), wyskoki z przysiadu, przysiad na jednej nodze itd. Od początku kariery biegam "ze śródstopia" w butach minimalistycznych, a dokładniej - bez spadku z pięty na palce (Saucony Virrata i - rzadziej - terenowe NB Minimus). Na tę chwilę podejrzewam, że mogłem przeciążyć lewe kolano sprintami na stadionie (HIIT - 8-10 x 30s sprint / 60s trucht). Biegałem w jednym kierunku, często sprintem także po wirażu, a bieżnia nie jest nachylona pod kątem, który równoważyłby siły oddziaływające na stawy.

Czy to może być przeciążenie więzadła przyśrodkowego bądź gęsia stopka?
PKO
Awatar użytkownika
MICHAL-CS
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

przyczyn bolu moze byc wiele, napisz dokladniejsza lokalizacje bolu bo opisales czynnosci, kiedy bol sie pojawia a nic o dokladnym miejscu bolu, na pierwszy "rzut oka" mozna by sie pokusic o stwierdzenie ze lakotki masz uszkodzone i raczej to bym podejrzewal ale bez szczegolowego badania i obejrzenia kolana mozna tylko strzelac kula w plot, jestes kolejna osoba ktora szuka szczescia i pomocy w internecie co staje sie ostatnio plaga... wiem ze konsultacja prywatna u dobrego fizjo troche kosztuje ale czy nie warto wydac pare zlotowek i wczesniej zareagowac niz pozniej "plakac" ze moglem sprobowac i zapobiec dalszym powiklaniom? nie odbierz tego posta w negatywny sposob ale probujac ostatnio cos tu doradzic paru osobom coraz czesciej dostrzegam probe samoleczenia albo szukania porad u "dr internet" co nie jest najlepszym rozwiazniem. gdybys mial wiecej pytan chetnie odpowiem choc bez ogledzin jest to szukanie przyczyny po omacku.

pozdrawiam
inabstracto
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jeśli ból nie ustąpi, to pójdę do lekarza albo fizjoterapeuty - zresztą z jednym już rozmawiałem, ale na razie tylko na odległość i wstępnie padło na MCL.

Ból pojawia się w miejscu wskazanym na zdjęciu: http://i39.tinypic.com/21ctmae.png, ale tylko w lewym kolanie. W spoczynku kolano w ogóle mnie nie boli i dotykając go, nie mogę zlokalizować "źródła" bólu.
MariNerr
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Miejsce jakie pokazujesz może wskazywać na przyczepy mięśni w okolicy gęsiej stopki, ale znów wcześniejsze bóle mogły być związane z ACL. Ustalenie co to jest przez internet i tak nic nie da, bo jaką terapię zastosujesz? Lepiej idź się sprawdź u jakiegoś fizjoterapeuty.
kiss of life (retired)
inabstracto
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

OK, ból praktycznie ustąpił - robię regularnie zimne okłady lodem i zacząłem wykonywać jeszcze ćwiczenia wzmacniające.

Chciałbym jednak skonsultować to ze specjalistą. Pytanie tylko - czy najpierw pójść do ortopedy i zrobić usg kolana, czy od razu do fizjoterapeuty, który specjalizuje się w tym zakresie?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ