Suplementacja BCAA

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
kuleczkaa1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 53
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam serdecznie,

Czytałem już masę wątków, ale mimo wszystko chciałbym założyć oddzielny i uzyskać parę porad. W końcu człowiek całe życie się uczy :hejhej:

Czy warto zażywać BCAA podczas biegania i treningów siłowych. Na siłownie nie chodzę i wszystkie ćwiczenia wykonuję bądź na własnej masie ciała, bądź ze sztangą 50kg. Biegam 3-4 razy w tygodniu, zależy jak pozwoli czas i zmęczenie. Ćwiczenia siłowe wykonuję 5-6 razy w tygodniu, w dni w których biegam, zawsze przed bieganiem no i czasami są to ćwiczenia lżejsze, kiedy mam mocniejszy trening siłowy, a mocniejsze kiedy chcę wybiegać trochę kilometrów. Ćwiczenia siłowe trwają u mnie średnio 30-45min, natomiast dystans który pokonuję podczas biegania to zawsze co najmniej 10km w jakieś 50 min. Mam zamiar jeszcze gdzieś w międzyczasie wcisnąć w ten plan pływanie.

No i tutaj rodzi się moje pytanie. Czy warto przy takich treningach zażywać BCAA? I jak miałaby wyglądać taka suplementacja? Mam 170cm wzrostu i 70kg wagi. Pomijam to, że mam nadwagę, ponieważ od początku lutego i tak idzie w dół. Dieta u mnie nie wygląda do końca odpowiednio. Staram się jeść 5 razy dziennie, z dużą ilością owoców i warzyw.

Dziękują za każdą opinię, tą konstruktywną i tą mniej też :oczko:

Pozdrawiam!
PKO
Awatar użytkownika
Kuba M.
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 38:42
Życiówka w maratonie: 3:47

Nieprzeczytany post

kuleczkaa1 pisze:
Czy warto zażywać BCAA podczas biegania i treningów siłowych.
Tak warto.

Pytanie, jak Twój organizm reaguje na taką ilość jednostek treningowych jakie podałeś?
Drugie pytanie, co chcesz osiągnąć przez ten trening?

Zażywanie wszelkich suplementów tylko po to żeby je zażywać bywa mało efektywne :)

pozdrawiam
Sky is the limit...
kuleczkaa1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 53

Nieprzeczytany post

Przede wszystkim zrzucić tkankę tłuszczową, a także osiągnąć pewien zamierzony czas na krótki dystans w czerwcu, aby dostać się na uczelnię.
MisterMystery
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 49.42

Nieprzeczytany post

Ja brałem BCAA przez spory okres czasu i powiem Ci szczerze, że różnicę odczuwałem przy 5 wizytach tygodniowo na siłowni, gdzie robiłem bardzo mocne 2godzinne treningi siłowe + cardio. Wydaje mi się, że przy Twojej aktywności aminokwasy nie są niezbędne.
trucho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:37

Nieprzeczytany post

MisterMystery pisze:Ja brałem BCAA przez spory okres czasu i powiem Ci szczerze, że różnicę odczuwałem przy 5 wizytach tygodniowo na siłowni, gdzie robiłem bardzo mocne 2godzinne treningi siłowe + cardio. Wydaje mi się, że przy Twojej aktywności aminokwasy nie są niezbędne.
Czym się objawiało to czucie różnicy?
Jeżeli dostarczasz odpowiednie aminokwasy w diecie to nie ma sensu suplementować się takimi specyfikami.
MisterMystery
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 49.42

Nieprzeczytany post

O wiele lepsze samopoczucie następnego dnia. Nie miałem problemu z zakwasami ani z brakiem energii do ćwiczeń. Wyniki również szybciej się polepszały, gdy zacząłem suplementację.
Faktycznie, można aminokwasy przyjmować z pokarmem, ale ja nigdy ani nie miałem głowy, ani chęci, by przyjmować określoną ilość danego pokarmu, dlatego wolałem kupić "gotowca".
Awatar użytkownika
Bacio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55:09
Życiówka w maratonie: 5:12:13

Nieprzeczytany post

U mnie BCAA działa ;-)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ